Φίλες και φίλοι


Το μπλογκ αυτό είναι προσωπικό ημερολόγιο.
Δεν καταγράφω πότε έφαγα πότε ξύπνησα κλπ, αλλά τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου κατά την περίοδο που χτίζω ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος, για οικουμενική χρήση, δηλαδή είναι προσβάσιμο σε όλους, άσχετα φυσικής ικανότητας.

Έτσι, οι άνθρωποι με κινητικές αναπηρίες θα μπορούν ισότιμα και με ασφάλεια να ταξιδεύουν με ιστιοπλοϊκό σκάφος, να συμμετέχουν σε αγώνες ιστιοπλοΐας, να κάνουν διακοπές, να κολυμπάνε σε όμορφες παραλίες και ερημικούς κόλπους, να επισκέπτονται τα νησιά και να απολαμβάνουν τις ομορφιές της θάλασσας.

Στην ιδέα αυτή είχα συνεταίρους που ήδη κουράστηκαν και την "έκαναν" με ελαφρά πηδηματάκια, αλλά και άλλους που ακόμα με στηρίζουν. Η στήριξη είναι και οικονομικής φύσης, εργασία, αλλά και ανοχή στον χρόνο που αφιερώνω σε αυτόν τον σκοπό.

Περισσότερο απ όλους θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια μου, που με ανέχεται και συμμετέχει στα όνειρα μου.

Υπάρχουν πολλά προσωπικά στοιχεία, τα οποία δεν έχουν άμεση σχέση με τον πιο πάνω σκοπό, αλλά συμπληρώνουν τις σκέψεις και τις δραστηριότητες μου σε σχέση με την ιστιοπλοΐα και την θάλασσα, καθώς και με τον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού γενικότερα.

Κάποτε, ένας Ταϋλανδός που γνώρισα στην Παραολυμπιάδα του 2004, μου είπε πως θα περάσω φάσεις μεγάλης απογοήτευσης, θα κουραστώ, θα απελπιστώ, αλλά να μην σταματήσω τον αγώνα που ξεκίνησα... Είχε δίκιο. Ελπίζω να μην φτάσω στο σημείο τα πιο πάνω συναισθήματα που ήδη έχω νοιώσει, να με σταματήσουν.

Thursday, July 10, 2008

Να πως κλέβουν οι μεσίτες αφορολόγητα!!!

Σε συνέχεια από τα προηγούμενα, η SUN YACHTING μου κατέβαλε στον λογαριασμό μου το ποσό 1500 ευρώ.



O Ιταλός πελάτης έχει πληρώσει 2700 ευρώ.

Εγώ τιμολόγησα (αναγκαστικά) 2700 σύμφωνα με το ναυλοσύμφωνο, εκ των οποίων τα 116,26 ευρώ ΦΠΑ.



Ο Έλληνας μεσίτης έχει κρατήσει προμήθεια 624,75 ευρώ, και ο ξένος μεσίτης 675,00 ευρώ με το ΦΠΑ.



Άσχετα με το ότι η προμήθειες και των 2 είναι εκτός κάθε λογικής και ουδέποτε συμφώνησα για τέτοιες προμήθειες, και πάνω απ όλα προφορικά μου είχαν παρουσιάσει εντελώς διαφορετική την προμήθεια για εντελώς διαφορετικό σύνολο του ναύλου ( μου είχαν πει ότι ήταν 2000 ευρώ και η προμήθεια και του Έλληνα και του ξένου 500,00, δηλαδή 25% συνολικά)...



...αυτό όμως που τελικά παρατηρώ, είναι πως το τιμολόγιο του μεσίτη της Ιταλίας, δεν αφορά εμένα, αλλά τον Έλληνα μεσίτη!!!

Δηλαδή, ενώ εισπράττει 525 ευρώ καθαρό κέρδος, με το τιμολόγιο του ξένου πράκτορα εμφανίζει ζημία 47 ευρώ!!! (με τον συμψηφισμό)



Δηλαδή, δεν φτάνει που εξαπάτησαν εμένα (με την παραπάνω-μη συμφωνηθείσα προμήθεια /εκτός κάθε λογικής και συναλλακτικών ηθών της αγοράς), κλέβουν και την Εφορία, γιατί αντί να φορολογηθούν για το κέρδος τους, θα αποφορολογήσουν την ζημιά που προκύπτει.



Έτσι κλέβουν την Εφορία οι κύριοι και οι κυρίες που εισπράττουν υπερπρομήθειες...

Ο ΕΟΤ και οι φορολογικές αρχές, τι γνώμη έχουν για τα παραπάνω?

Εμείς σαν σωματείο (ΣΙΤΕΣΑΠ), έχουμε κάποιο λόγο? Θα επιτρέπουμε σε αυτήν και σε άλλες (πιθανόν) όμοιες εταιρείες να θησαυρίζουν και να εξαπατούν ανεμπόδιστοι και ατιμώρητα (και αφορολόγητα)?



Αντώνης Μάγγος

Wednesday, July 9, 2008

Όλα πάνε στραβά

Αν και αυτό που καταγράφω παρακάτω, λίγους ενδιαφέρει, εαν κάποιος άνθρωπος διαβάζει, μπορεί άνετα να αισθάνεται τυχερός που είναι αυτός που είναι και δεν βρίσκεται στην θεση μου...

Εγώ το μόνο που έχω να σχολιάσω, είναι πως όποιος περπατάει, σκοντάφτει κιόλας. Όποιος μένει ακίνητος, δεν κινδυνεύει να πέσει.

Φυσικά, τα τελευταία βράδια δεν κοιμάμαι, και δεν αξίζει τον κόπο να έχω τέτοιο άγχος, τόση μαυρίλα.

Πρέπει να βρω επειγόντως την έξοδο κινδύνου. Μια στάση να κατέβω ρε παιδια!!!

this is the situation of my new boat

fromScuola Vela
toAntonis Mangos

dateTue, Jul 8, 2008 at 11:48 AM
subjectRe: Hellas 1
mailed-bypanservice.it


So, let's see what happens...
In the meantime things changed here, keeping on with the curse ! Please sit down !

Federico has to go out of the wharehoses for not paying the rent: so, Sabaudia Etica (we) and two other fellows who still have the boats there have taken the middle wharehouse where the catamaran is under construction) and succeded in renting that
wharehouse for 4 more months (till november).
After that time ,if we still are not ready,we can put eventually the boat outside with no problems.
I am going to sign the contract tomorrow morning at 11.00.
Than I have another bad news (for me). Our motor has been stolen !!! Of course Federico is not insured. I think that the rumanian group did it, but we have no proof. The Carabinieri are investigating...but I have very little hope. All we have left is the documents and the support which they forgot to steal.
Anyway, don't worry: I will pay back for the motor personally.
Now things are not going well for me, tha's why I will sell Tornavento and get some money from there.
I want to cry, but I have no time: I have to stay near you till the very end of this very unlucky story.
Perhaps somebody put a Macoomba on us (Guido and your skipper)
Luigi

---------------------

fromAntonis Mangos
toScuola Vela

dateTue, Jul 8, 2008 at 2:33 PM
subjectRe: Hellas 1
mailed-bygmail.com


Can we take the boat from there?
Can you organise to sent it here?

------------------------------

fromScuola Vela
toAntonis Mangos

dateTue, Jul 8, 2008 at 4:22 PM
subjectRe: Hellas 1
mailed-bypanservice.it

Too late to organize to take it from there, unfourtunately !
I don't want to do things too fast and risk it to make a mass.,besides, I really think that before sending the boat we should do the most important thing, the KEEL, the hatchway ,and rudders. Like this, at least the boat can travel and will have basic things to float.
Let me work on this, than perhaps you come over when the boat is ready to go. What do you think ?

ναύλος 4/7/2008

Προς κυρία Ιωάννα Πεταλά

Προ καιρού, μου κλείσατε έναν ναύλο σαν γραφείο της SUN YACHTING. Ο ναύλος ξεκίνησε χθες, το Σάββατο 5/7 και τελειώνει το Σάββατο στις 9 το πρωί στις 12/7.

Το σκάφος μου δεν το δίνω ποτέ για κάτω από 350 ευρώ την ημέρα, νετ για εμένα.
Για την εβδομάδα, θα έπρεπε να πάρω 2450 ευρώ. Αυτή είναι πάγια τακτική μου.

Οι πελάτες είναι μια τριμελής οικογένεια Ιταλών, ο άντρας είναι παραπληγικός (πολύ ψηλός και βαρύς) και είναι χρήστης αναπηρικής καρέκλας.

Η ίδια η κυρία Πεταλά, αλλά και η υπάλληλος σας η Ντόρα (δεν γνωρίζω το επώνυμο της), με πιέσατε να δεχτώ λιγότερα χρήματα, γιατί οι πελάτες είναι μόνο 3 άτομα, 2 ενήλικοι και 1 παιδάκι, και ότι προσπαθείτε να βοηθήσετε έναν άνθρωπο με αναπηρία να κάνει διακοπές, και να κλείσετε επιτέλους έναν τέτοιο ναύλο με ανθρώπους με αναπηρίες...

Μετά από αρκετή πίεση, δέχτηκα να πάρω νετ 1500 ευρώ, επειδή μου είπατε πως το προσφέρατε σε γκρος τιμή λιγότερο από 2 χιλιάδες ευρώ, και ότι εσείς οι ίδιοι δεν βγάζετε ούτε 100 ευρώ καλά καλά. Ήθελα κι εγώ με αυτόν το τρόπο να βοηθήσω μια τέτοια οικογένεια να κάνει διακοπές με πιο λογική τιμή για τα οικονομικά τους, και γι αυτό αποδέχτηκα την μειωμένη τιμή.

Το Σάββατο 5/7/2008 πήρα το αντίγραφο του ναυλοσυμφώνου, και διαπίστωσα πως έχω εξαπατηθεί. Ο συνολικός ναύλος που πλήρωσε ο πελάτης, είναι 2700 ευρώ.

Από ότι γνωρίζω, η νόμιμη προμήθεια του Ελληνικού γραφείου είναι 10%, και εάν μεσολαβεί γραφείο του εξωτερικού, παίρνει άλλα 20%.
Θεωρώντας ότι η συνολική νόμιμη (και εύλογη κατά τα συναλλακτικά ήθη) είναι 30%, το χρηματικό ποσό της νόμιμης προμήθειας σε αυτόν τον ναύλο θα έπρεπε να είναι 810 ευρώ (και να υπάρχουν τα σχετικά παραστατικά προς την εταιρεία μου) και το νετ που έπρεπε να πάρω είναι 1890 ευρώ.
Εάν εγώ πάρω 1500 ευρώ, σημαίνει ότι μου έχετε κρατήσει προμήθεια 45%. Είναι νόμιμο αυτό? Πότε αποδέχτηκα κάτι τέτοιο?

Είναι νόμιμο να με παραπλανείτε λέγοντας μου ότι ο ναύλος είναι λιγότερο από 2 χιλιάδες ευρώ μικτά, και γι αυτό εγώ να δεχτώ νετ 1500 ευρώ, αλλά στο έγγραφο που μου στείλατε να υπογράψω ότι αποδέχομαι τον ναύλο να λείπει (προφανώς σκοπίμως) η τιμή του συνολικού ναύλου?

Στα 2700 που είναι επισήμως ο ναύλος, εγώ θα υποχρεωθώ να καταβάλλω στην Εφορία το ποσό των 121,5 ευρώ για ΦΠΑ (4,5% επί της συνολικής τιμής ναύλου και όχι επί του νετ που παίρνω), οπότε στην ουσία θα εισπράξω ακόμα λιγότερα. Στην τιμή επίσης θεωρείτε included τον καθαρισμό, που επίσης θα μου στοιχίσει. Στην πραγματικότητα στην καλύτερη περίπτωση θα μου μείνουν 1300 ευρώ. Λιγότερα από το 50% όσων πλήρωσε ο πελάτης!!!


Άλλο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω αυτήν την στιγμή, είναι το εξής:
Εγώ, εξ αρχής ξεκαθάρισα με την Ντόρα ότι το σκάφος θα πρέπει να κινηθεί αποκλειστικά στα νησιά του Σαρωνικού και στις ακτές της Πελοποννήσου μέχρι τον Αργολικό κόλπο.
Οι λόγοι είναι ότι:
με έναν παραπληγικό επί του σκάφους, δεν μπορείς να βρεις προσβάσιμη θέση στα λιμάνια των Κυκλάδων που αυτήν την εποχή είναι γεμάτα, συνήθως δε οι άνεμοι είναι ισχυροί, και δεν είναι ασφαλές ένα άτομο με κινητική αναπηρία να ταξιδεύει με το σκάφος, ενώ έχει πάνω από 5 μποφόρ, διότι κινδυνεύει να έχει κάποιο ατύχημα κατά την μετακίνηση του επί του σκάφους, η οποία έτσι κι αλλιώς είναι δυσχερής.
Στον Σαρωνικό οι αποστάσεις είναι πιο μικρές, είπαμε πως το ημερήσιο ταξίδι δεν κρατάει πάνω από 4-5 ώρες, και υπάρχει εύκολη προσέγγιση μέσω ξηράς (από Αθήνα), οπότε σε περίπτωση οποιουδήποτε προβλήματος, μπορούμε να προστρέξουμε πολύ πιο εύκολα, από ότι σε ένα σκάφος που βρίσκεται στην μέση του Αιγαίου. Υπάρχει δε η βάση του Πόρου, με την οποία συνεργαζόμαστε, οπότε στο κέντρο του Σαρωνικού υπάρχουν άνθρωποι έτοιμοι να βοηθήσουν σε οτιδήποτε προκύψει.
Οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ πιο ήπιες, η κατάσταση της θάλασσας πολύ πιο ήρεμη ακόμα και όταν οι άνεμοι είναι πιο ισχυροί.

Όμως, σύμφωνα με ότι μου είπε ο πελάτης που νοίκιασε το σκάφος μου, ουδέποτε του είπαν τα πιο πάνω, αντιθέτως του είπαν στην Ιταλία πως θα ταξιδέψει στα νησιά των Κυκλάδων. Μου έδειξε δε χαρακτηριστικά έναν χάρτη με τα νησιά των Κυκλάδων, που του έστειλαν με email. Φυσικά εγώ, έχοντας την εμπειρία από τις συνθήκες που συνήθως επικρατούν αλλά και έχοντας συναίσθηση ότι ο πελάτης δεν γνωρίζει τις δυσκολίες ή τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσει, επέμεινα για τον Σαρωνικό και αρνήθηκα να πάει το σκάφος στις Κυκλάδες.
Στο σκάφος είναι σκίππερ ένας Ολλανδός (Lex Van Der Post), πτυχιούχος ιστιοπλοΐας της Γυμναστικής Ακαδημίας της χώρας του, και πολύ έμπειρος, τον έχω χρησιμοποιήσει και άλλες χρονιές και ποτέ δεν είχα το παραμικρό complain από τους πελάτες μου, και βοηθός σκίππερ είναι ο γιος μου (Κλέων Μάγγος), ο οποίος επίσης γνωρίζει πολύ καλά το σκάφος και είναι εξοικειωμένος και έμπειρος στην βοήθεια σε ανθρώπους με αναπηρίες, αφού έχει ταξιδέψει πολλές φορές μαζί μου σε τέτοια ταξίδια, και εκτελεί και χρέη hostess. O γιος μου είναι έμπειρος, γιατί με βοηθάει εδώ και 5 χρόνια, όποτε έχει χρόνο από τις σπουδές του.
Ο πελάτης, με το δίκιο του ίσως, έχει ήδη παράπονα γιατί δεν βρίσκονται στις Κυκλάδες, και όλα του φταίνε. Άλλο ζήτησε (όχι από εμένα πάντως) και άλλο παίρνει. Αυτός όμως δεν είναι λόγος για να «επιτρέψω» να απομακρυνθούν με επιβάτες με αναπηρία από τα ασφαλή νερά του Σαρωνικού και του Αργολικού κόλπου. Δεν μπορώ να έχω την ευθύνη. Ουδέποτε υποσχέθηκα κάτι τέτοιο.
Ακόμα και με την Ντόρα, στο τροχόσπιτο της SUN YACHTING στην μαρίνα Αλίμου, καθώς περιμέναμε τους πελάτες, μιλούσαμε για Σαρωνικό, για Επίδαυρο, για Πόρο, για Ύδρα, Ερμιόνη, Αίγινα κλπ. Δεν είπαμε τίποτα για Κυκλάδες.
Έχω δώσει σχετικές οδηγίες στον σκίππερ και στον βοηθό του να προσπαθήσουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό να βοηθήσουν να αποκατασταθεί το κλίμα και να περάσουν όσο δυνατόν καλύτερα οι πελάτες, αλλά αυτό δεν είναι εύκολο εάν αυτοί είναι δύστροποι και να γκρινιάζουν για τα πάντα, γιατί δεν βρίσκονται στις Κυκλάδες.
Ως προς το οικονομικό, θα ζητήσω να υπάρχουν τα σχετικά τιμολόγια προμήθειας κατά την εξόφληση μου, και να λάβω τουλάχιστον το ποσό των 1890 ευρώ και όχι των 1500 ευρώ. Είμαι πολύ στενοχωρημένος για την συμπεριφορά σας, κατά την διαδικασία της αποδοχής του ναύλου, που με παραπλανήσατε για το συνολικό ποσό του ναύλου.
Σήμερα είναι Κυριακή, χθες που ξεκίνησε ο ναύλος έμειναν αρόδο στην Μονή, και σήμερα είναι στον Πόρο αφού έπλευσαν αρχικά προς την Επίδαυρο και έκαναν μπάνιο στο Ασκέλι.
Εάν εκ των υστέρων αναφέρω αυτά, ίσως θεωρηθούν ότι προσπαθώ να βρω δικαιολογίες. Δεν θα ήθελα να ξαναβρεθώ σε αυτήν την δυσάρεστη θέση, να έχω πελάτες με αναπηρίες πάνω στο σκάφος μου που τους υποσχέθηκαν να πάνε αλλού, και να είναι θυμωμένοι γι αυτό, ενώ εγώ δεν ήμουνα ενήμερος γι αυτό.
Είναι φυσικό να έχουν παράπονα στο τέλος, αλλά δεν φταίω εγώ σε αυτό. Όταν ο πελάτης έχει ζητήσει να ταξιδέψει στο Αιγαίο και στις Κυκλάδες, δεν είναι λογικό να το μαθαίνω μετά την επιβίβαση του, από τον ίδιον. Παρόλα αυτά, ακόμα και το χαρτί του απόπλου (που δεν το ετοίμασα εγώ αλλά εσείς...) γράφει για τον Σαρωνικό, και όχι τις Κυκλάδες. Δεν θα είχα ποτέ δεχτεί τον ναύλο, εάν γνώριζα εξ αρχής κάτι τέτοιο, ούτε για το θέμα των χρημάτων, ούτε φυσικά για τον προορισμό.


Αντώνης Μάγγος
Π Φάληρο, 6/7/2008


--
Sailing Charters For All MCPY

-----------------------

Αγαπητέ Κε. Μαγγο,

Το e-mail σας (στις 6 Ιουλίου και ώρα 9΄34 μ.μ) κρίνεται από την εταιρεία μας ακρως αντιεπαγγελματικό, αντιδεοντολογικό και απαράδεκτο.

Ωστόσο τα συνεχή τηλεφωνήματα του Ιταλού αντζέντη, που ειναι σε διαρκή επικοινωνία με τον πελάτη, μας υπενθυμίζουν οτι πάνω απ' όλα προέχει η επιτυχία του ναύλου
( η οποία δυστυχώς δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένη) και μετά έχει σειρά η απάντηση στην ατυχή επίθεση σας κατά της εταιρείας μας.

Τα σημεία δυσαρέσκειας του πελάτη είναι :
- το συνεχές τριγύρισμα γύρω από τα ίδια μέρη , και
- η άφιξη του σκάφους μέσα στα λιμάνια παρα πολύ νωρίς , δηλαδη καταμεσήμερο .

Για να καταρίψουμε προκαταβολικά την εσφαλμένη και άστοχη εντύπωση σας , ότι για όλα αυτά φταίει η εταιρεία μας, σας ενημερώνουμε οτι σε προσωπική επάφή με τον Ιταλό ατζέντη, σας καλύψαμε πλήρως όσο αφορά το δρομολόγιο σε κοντινά και προσβάσιμα για αναπήρους μέρη, αντί των αφιλόξενων Κυκλάδων και επίσης σας δικαιολογήσαμε κατά το δυνατό, όσον αφορά την πρόωρη άφιξη του σκάφους στα λιμάνια, καθημερινά.

Για την ιστορία σημειώστε οτι ουδέποτε υποσχεθήκαμε Κυκλάδες στον πελάτη, αλλά είναι πέρα από αυτον'οητο, ότι οποιος ξένος έρχεται Ελλάδα έχει κρυφό πόθο να κολυμπήσει στα νερά των Κυκλάδων και όχι στην Αίγινα ή τη Σαλαμίνα, πχ. Δεν είναι δύσκολο λοιπόν για ένα πελάτη να προιδεαστεί για Κυκλάδες μέσα απο τους τουριστικούς οδηγούς και τις αναφορές φίλων του , αλλά πάντως όχι από εμάς σαν γραφείο, όπως πολύ αστοχα υπαινίσεσται.

Σας διαβεβαιωνουμε ότι αυτό που θα μπορουσε να βελτιώσει το κλίμα μεταξύ πελάτη και πληρώματος , είναι η παραμονή του σκάφους για λίγο περισσότερο, σε ωραία
κολπάκια για μπάνιο και relax και εάν το πλήρωμα έχει αγχος εάν θα εξασφαλίσει θέση στο επόμενο λιμάνι ή όχι, δεν έχει παρά να ενημερώσει τον πελάτη σχετικά και να τον αφήσει να αποφασίσει ο ίδιος. Προτιμά να κολυμπήσει παραπάνω ρισκάροντας να παραμείνει αρόδο το βράδυ, η επιθυμεί να εξασφαλίσει θέση στο ντόκο, θυσιάζοντας το μπάνιο του?

Είναι λογικό ο πελάτης να μην πείθετε για όλα δια στόματος πληρώματος, αν δεν βιώσει το πρόβλημα. Γιατί λοιπόν δεν δοκιμάζει το πλήρωμα να του κάνει μια φορά το χατήρι , ώστε να ανακαλύψει και μόνος του μπαίνοντας αργά στο λιμάνι, το αληθές των λόγων του καπετάνιου του. Μόνο έτσι θα εμπιστευτεί και θα δικαιώσει το πλήρωμα, βγαζοντας από το μυαλό του την ιδέα , ότι τα παιδιά προσπαθούν να φτιάξουν ένα πρόγραμμα στα μέτρα τους και όχι στα μέτρα του πελάτη, όπως θα έπρεπε.

Ευελπιστούμε ότι θα μεριμνήσεται για την αποκάτασταση του καλού κλίματος πάνω στο σκάφος και θα προτείνετε στα παιδιά λύσεις , που θα δώσουν στον πελάτη λίγη παραπάνω χαρά .

Τα άλλα σημεία του e-mail σας θα απαντηθούν λεπτομερώς, με τιμολόγια προμηθείας (25% απο χρόνια) απο τον ατζεντη και θα ανακαλύψεται , οτι αδίκως χάσατε το μοναδικο γραφειο στη αγορά που διαφήμιζε με δικα του έξοδα, το πρόγραμμα σας και υποστήριζε την ιδέα σας.

Ιωάννα Πεταλά
Ντόρα Χατζηβασιλείου

Sun Yachting Greece ltd
21, Poseidonos Ave.
174 55 Alimos

------------------

Κυρία Πεταλά,


Ο Ιταλός ατζέντης προφανώς θεώρησε περιττό να συζητήσει μαζί σας, κι εν συνεχεία μαζί μου (μέσω εσάς) τις λεπτομέρειες του ταξιδιού.
Για εμένα, προέχει η ασφάλεια του πελάτη.

Είναι γεγονός πως (προφανώς) μετά τις εξηγήσεις που έλαβε από τον ατζέντη, έπαψε να διαμαρτύρεται για την διαδρομή και το ταξίδι, από εχθές.

Όμως, όσο κι αν το εξήγησα εγώ το Σάββατο, και όσο κι αν το εξηγούσαν τα παιδιά που εργάζονται στο σκάφος σαν πλήρωμα την Κυριακή, πριν την επιστολή μου, η κατάσταση ήταν οριακή, και ο πελάτης διαμαρτυρόταν ασταμάτητα για το ότι πλήρωσε Κυκλάδες και δεν λαβαίνει αυτό που πλήρωσε.

Όφειλα να ενημερώσω, όφειλα να ξεκαθαρίσω την θέση μου, και να προειδοποιήσω για τα προβλήματα που υπάρχουν.

Λέτε πως γυρίζουν στο λιμάνι καταμεσήμερο, ενώ ξεκίνησαν το Σάββατο, πήγαν αρόδο στην Μονή, και την Κυριακή έκαναν ιστιοπλοΐα προς την Επίδαυρο, μετά κατευθύνθηκαν προς τα Μέθανα, κατέπλευσαν στο Ασκέλι στον Πόρο, και μπήκαν στο λιμάνι στις 5 το απόγευμα, διότι οι πελάτες διαμαρτυρόντουσαν για την πορεία τους και για το εάν θα κατευθυνθούν τελικά προς τις Κυκλάδες ή όχι, και ότι δεν ήταν αυτό που πλήρωσαν για τις διακοπές τους. Το πρόβλημα τους δεν ήταν σε καμία περίπτωση η ώρα άφιξης την συγκεκριμένη ημέρα στο λιμάνι, αλλά η διαδρομή.

Ξεχνάτε (ίσως από άγνοια της ιδιαιτερότητας του συγκεκριμένου ναύλου) ότι ο άνθρωπος αυτός είναι πανύψηλος και υπερβολικά βαρύς (λόγω ύψους), και ότι για να μπει στην θάλασσα χρειάζεται να τον βοηθήσουν, για να βγει από την θάλασσα το ίδιο, για να μπει στο ντινκυ είναι ολόκληρη διαδικασία, για να πάει στην καμπίνα χρειάζεται να ακολουθηθεί ένα πρωτόκολλο και μια διαδικασία που δεν είναι καθόλου εύκολη για τα παιδιά που εργάζονται στο σκάφος, για να πάει στην τουαλέτα το ίδιο, και για κάθε μετακίνηση του στο σκάφος χρειάζεται την βοήθεια αλλά και την προσοχή του πληρώματος, εκτός των άλλων για να μην γίνει κάποιο ατύχημα. Τα παιδιά εργάζονται πολύ πιο σκληρά από ότι φαντάζεστε.

Ίσως νομίζετε πως ο σκίππερ και ο βοηθός στον ναύλο αυτό όταν δένουν στο λιμάνι, ή όταν μένουν αρόδο (ήδη σήμερα Τρίτη 8/7 ήταν η δεύτερη διανυκτέρευση τους αρόδο) το πλήρωμα πάει για μπύρες... Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Σε κάθε μετακίνηση του πάνω στο σκάφος, από την ώρα που ξυπνάει μέχρι την ώρα που θα κοιμηθεί χρειάζεται την βοήθεια και των δυο, ειδικά στην περίπτωση του λόγω βάρους, ακόμα και μέσα στο λιμάνι.

Με είχατε όντως ρωτήσει εάν τα κρεβάτια του σκάφους είναι αρκετά ευρύχωρα για έναν ψηλό άνθρωπο, και είχα απαντήσει θετικά, αλλά αυτό που προφανώς δεν έχετε αντιληφθεί, είναι ότι λόγω ύψους, είναι ανάλογο και το βάρος του. Γι αυτό και επέμεινα στο να πάει άντρας βοηθός, και όχι κάποια κοπέλα.

Το πλήρωμα λοιπόν, εργάζεται πολύ πιο σκληρά και κοπιαστικά από ότι φαντάζεστε, και σε εξαντλητικό ωράριο. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν, αντί να εκτιμηθεί η προσπάθεια και η προσφορά τους για αμοιβή ανάλογη με έναν ναύλο με αρτιμελείς που θα μετακινηθούν μόνοι τους, θα κολυμπήσουν μόνοι τους, θα ασχολούνται μόνο με τα καθήκοντα τους της διακυβέρνησης του σκάφους και της προετοιμασίας των γευμάτων, να υπαινίσσεστε ότι λουφάρουν μπαίνοντας νωρίς στο λιμάνι. Ακόμα και στο λιμάνι, αυτοί δεν σχολνάνε, είναι εκεί, απίκο, και βοηθάνε σε κάθε μετακίνηση του κυρίου Rabbeni. Κάτι έχετε καταλάβει λάθος...

Ειδικά η Ντόρα που γνωρίζει πολύ καλά τα μέρη και τις διαδρομές, πως να προσεγγίσουν στην Ύδρα ή στις Σπέτσες εάν δεν μπουν πολύ νωρίς? Και εάν μιλάμε για μη ανάπηρο, το πολύ πολύ θα δέσεις σε δεύτερη και τρίτη ντάνα, ή μένεις και αρόδο, όπως πολύ εύστοχα λέτε. Με τον παραπληγικό επιβάτη, τι θα κάνεις δεύτερη και τρίτη ντάνα? Και σε περίπτωση ανάγκης, που τι θα κάνεις?

Ίσως δεν έχετε αναλογιστεί το πόσο εύκολο είναι να πάθει κάποιο ατύχημα, ένας τέτοιος άνθρωπος, στο περιβάλλον της θάλασσας και ενός σκάφους, όσο κι αν έχουν φροντίσει για την ασφάλεια του και για την προσβασιμότητα του.

Είναι επίσης προφανές ότι δεν αντιλαμβάνεστε πόσο σκληρά εργάζονται τα παιδιά του πληρώματος, ακόμα και όταν το σκάφος βρίσκεται στο λιμάνι. Κατά την διάρκεια του πλου, με εξαίρεση ίσως τα απόνερα των καραβιών, η πλεύση είναι γλυκιά και το σκάφος είναι αρκετά σταθερό. Όταν στέκεται στην άγκυρα όμως, κάπου αρόδο, έχετε αναλογιστεί ότι με έναν άνθρωπο με περιορισμένη κινητικότητα, κάθε κυματάκι, κάθε απόνερο ακόμα και από ένα ντίνκυ που περνάει, είναι θέμα?

Λέτε να έχω ξοδέψει μια μικρή περιουσία για να κάνω το σκάφος μου προσβάσιμο σε τέτοιους ανθρώπους, ενώ δεν θέλω να περάσουν τις καλύτερες διακοπές της ζωής τους?

Ή έχετε την εντύπωση πως εάν δεν πληρωθώ 1890 ευρω που δικαιούμαι, και πληρωθώ ας πούμε περισσότερα, θα γίνω πλούσιος ή έστω θα γίνει κερδοφόρα η επένδυση μου για να κάνω το σκάφος μου προσβάσιμο σε τέτοιους ανθρώπους? Τα χρήματα που έχω ξοδέψει για να κάνω εφικτό σε έναν άνθρωπο με τα κινητικά προβλήματα του κυρίου Rabbeni να ταξιδέψει αξιοπρεπώς και με ασφάλεια, δεν πρόκειται ποτέ να αποσβεστούν. Δεν δέχομαι όμως να με πιάνετε κορόιδο.

Εάν το πρόβλημα μου ήταν οικονομικό, δεν θα είχα δεχτεί την τιμή των 1500 ευρώ όταν αναληθώς μου είπατε τηλεφωνικά πως εσείς δεν παίρνετε προμήθεια ούτε 100 ευρώ και ότι η τιμή είναι χαμηλή, σαν προσφορά στον άνθρωπο αυτόν. Εγώ είμαι αυτός που δέχτηκε να πάρει λιγότερα χρήματα από όσα δικαιούμαι για ένα τέτοιο σκάφος. Η πρακτική όλης της αγοράς είναι οι προμήθεια του ξένου πράκτορα 20% και του Έλληνα 10%. Με ψεύδη με παραπλανήσατε, ότι η τιμή που προσφέρατε το σκάφος είναι ειδική, αλλά προφανώς είναι ειδική μόνο για εμένα, εσείς θέλετε να καρπωθείτε το 45% ετσιθελικά.
Εγώ όμως, ουδέποτε αποδέχτηκα τέτοιες προμήθειες.

Το να με παραπλανάτε λοιπόν για το ποσό του ναύλου, για να αποδεχτώ μια χαμηλότερη τιμή νετ, αποσκοπώντας να κρατήσετε για τον εαυτό σας υπερ-προμήθειες, είναι απαράδεκτο.

Λέτε πως εσείς επιλέγετε σαν γραφείο να δίνετε μεγαλύτερες προμήθειες από τους άλλους στους πράκτορες σας. Ακόμα και εάν αυτό αληθεύει, εσείς προφανώς το κάνετε για να εξασφαλίσετε τον ναύλο και την δική σας αμοιβή σε σχέση με τους δικούς σας ανταγωνιστές. Προφανώς λοιπόν, η επιπλέον προμήθεια που πιθανόν να συμφωνείτε με τους προμηθευτές σας, αφορά δική σας επιλογή και δαπάνη, που θα πρέπει να αφαιρείτε από το δικό σας ποσοστό. Αλλιώς θα έπρεπε να έχετε την σύμφωνη γνώμη του πλοιοκτήτη, για να του χρεώσετε επιπλέον προμήθεια.

Όχι να του λέτε (όπως στην περίπτωση μου) ότι δεν παίρνετε παρά ελάχιστη-αστεία προμήθεια, γιατί είναι χαμηλός ο ναύλος, και στο τέλος να του ζητάτε 45%!!!

Αύριο είναι Τετάρτη, 9 Ιουλίου 2008, και θέλω άμεσα να φροντίσετε γα την εξόφληση του ναύλου, μείον την νόμιμη προμήθεια 30% συνολικά, αλλιώς θα καταγγείλω το ναυλοσύμφωνο και θα σταματήσω το ναύλο όπου βρίσκονται. Δεν βλέπω τον λόγο να συνεχίζει ο ναύλος αυτός, ενώ δεν έχω καμία εμπιστοσύνη πλέον ότι θα πληρωθώ στο τέλος από εσάς αυτό που δικαιούμαι.

Μέχρι τις 11 το πρωί παρακαλώ να έχει τακτοποιηθεί το θέμα, αλλιώς θα δώσω εντολή στο πλήρωμα να επιστρέψει.


Αντώνης Μάγγος