Φίλες και φίλοι


Το μπλογκ αυτό είναι προσωπικό ημερολόγιο.
Δεν καταγράφω πότε έφαγα πότε ξύπνησα κλπ, αλλά τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου κατά την περίοδο που χτίζω ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος, για οικουμενική χρήση, δηλαδή είναι προσβάσιμο σε όλους, άσχετα φυσικής ικανότητας.

Έτσι, οι άνθρωποι με κινητικές αναπηρίες θα μπορούν ισότιμα και με ασφάλεια να ταξιδεύουν με ιστιοπλοϊκό σκάφος, να συμμετέχουν σε αγώνες ιστιοπλοΐας, να κάνουν διακοπές, να κολυμπάνε σε όμορφες παραλίες και ερημικούς κόλπους, να επισκέπτονται τα νησιά και να απολαμβάνουν τις ομορφιές της θάλασσας.

Στην ιδέα αυτή είχα συνεταίρους που ήδη κουράστηκαν και την "έκαναν" με ελαφρά πηδηματάκια, αλλά και άλλους που ακόμα με στηρίζουν. Η στήριξη είναι και οικονομικής φύσης, εργασία, αλλά και ανοχή στον χρόνο που αφιερώνω σε αυτόν τον σκοπό.

Περισσότερο απ όλους θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια μου, που με ανέχεται και συμμετέχει στα όνειρα μου.

Υπάρχουν πολλά προσωπικά στοιχεία, τα οποία δεν έχουν άμεση σχέση με τον πιο πάνω σκοπό, αλλά συμπληρώνουν τις σκέψεις και τις δραστηριότητες μου σε σχέση με την ιστιοπλοΐα και την θάλασσα, καθώς και με τον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού γενικότερα.

Κάποτε, ένας Ταϋλανδός που γνώρισα στην Παραολυμπιάδα του 2004, μου είπε πως θα περάσω φάσεις μεγάλης απογοήτευσης, θα κουραστώ, θα απελπιστώ, αλλά να μην σταματήσω τον αγώνα που ξεκίνησα... Είχε δίκιο. Ελπίζω να μην φτάσω στο σημείο τα πιο πάνω συναισθήματα που ήδη έχω νοιώσει, να με σταματήσουν.

Friday, October 24, 2008

Ησυχία, μην κάνετε θόρυβο, ο Θεός κοιμάται!!!

Σύμφωνα με την δικιά μου θεωρία, καθαρά δικιά μου θεωρία, όταν την ακούσετε από άλλους είναι γιατί και αυτοί κάπως την μάθανε και την επαναλαμβάνουν, ο Θεός κοιμάται.

Αποδεχόμενοι την βιβλική ρήση ότι ο Θεός σε 5 ημέρες έφτιαξε τα πάντα, και την Έκτη έφτιαξε τον άνθρωπο, και μετά θαύμασε και αμέσως μετά ξεκουράστηκε την έβδομη, και δεδομένου ότι η ιστορία της Γης αντιπροσωπεύει το τελευταίο δευτερόλεπτο της 6ης ημέρας της δημιουργίας, η δε ιστορία της Γης, εάν μοιραστεί σε ένα 24ωρο, εμείς σαν είδος εμφανιζόμαστε μόλις στα τελευταία 10 λεπτά, βγαίνει το αβίαστο συμπέρασμα πως:
Η έβδομη μέρα του Θεού, που την έπεσε για ύπνο και για ξεκούραση, έχει μόλις αρχίσει!!! Και θα κρατήσει για πολλά (δικά μας) εκατομμύρια χρόνια.

Μπορεί για εμάς ο χρόνος να φαίνεται τεράστιος, αλλά σε χρόνους Θεού, ο Παντοδύναμος βρίσκεται στον πρώτο ύπνο.

Saturday, October 18, 2008

το σκάφος μου...

...εξακολουθεί να βρίσκεται στα κεραμύδια!!!

σκυλάκι αλυσοδεμένο!!!

Τι άλλο θα δούμε:
Σκυλάκι 2 κιλών, σαν τον κατάδικο στο Αλκατράζ...
Κρίμα!

Thursday, October 9, 2008

Τα νέα του σκάφους μου στην Ιταλία

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας τύπος, βλάκας με περικεφαλαία, που αποφάσισε να φτιάξει ένα σκάφος στην Ιταλία...
Περνούσαν τα χρόνια, και το σκάφος δεν έλεγε να τελειώσει, γιατί είχε μπλέξει με απατεώνες και λαμόγια...
Κάθε τρεις και λίγο ο τύπος, πήγαινε στην Ιταλία για να δει την πρόοδο των εργασιών... (ποια πρόοδο? τέλος πάντων!!!)
Ο τύπος είχε και μια γάτα που την υπεραγαπούσε, και κάθε φορά που πήγαινε στην Ιταλία, την άφηνε σε κάποιον φίλο του να του την προσέχει σαν τα μάτια του.

Όπως ήταν ο τύπος στην Ιταλία και έβλεπε το σκάφος που τελειωμό δεν είχε, του ήρθε ένα SMS από τον φίλο του: Η γάτα πέθανε!!!

Ο τύπος, ευαίσθητος όπως ήταν, έπαθε έμφραγμα, εγκεφαλικό, και κατέληξε για μήνες στα νοσοκομεία, χαροπάλεψε αλλά τελικά την γλύτωσε, συνήλθε κάπως και γύρισε στην Ελλάδα.

Ρε φίλε, είπε στον φίλο του, κόντεψες να με σκοτώσεις με το SMS που μου έστειλες...
Δεν τα λένε έτσι αυτά τα πράγματα!!! Έπρεπε αρχικά να μου στείλεις ένα μήνυμα ότι ας πούμε η γάτα ανέβηκε στα κεραμίδια αλλά να μην ανησυχώ. Εγώ, διαβάζοντας το μήνυμα αυτό θα ανησυχούσα αρχικά, αλλά θα έλπιζα η γάτα να κατέβει σώα και ασφαλής. Μετά από λίγο, ας μου έστελνες ένα μήνυμα ότι και καλά η γάτα έπεσε από τα κεραμίδια!!! Εγώ εκείνη την στιγμή θα έλπιζα πως οι γάτες συνήθως δεν παθαίνουν κάτι από την πτώση από τα κεραμίδια... Όμως, η ανησυχία μου θα ήταν σαφώς μεγαλύτερη, οπότε όταν θα μου έστελνες ένα τρίτο μήνυμα πως η γάτα χτύπησε σοβαρά, θα ήμουνα προετοιμασμένος ψυχολογικά και για τα χειρότερα. Έτσι όταν θα μάθαινα τελικά πως η γάτα πέθανε, ούτε εμφράγματα θα πάθαινα, ούτε εγκεφαλικά!!!

Ο τύπος, λόγω των προβλημάτων υγεία που του έμειναν, δεν μπορούσε να συνεχίσει να τρέχει κάθε τρεις και λίγο στην Ιταλία, άσε που οι επισκέψεις εκεί ήταν δυσάρεστες... Είχε περάσει άλλωστε ήδη πολύς καιρός από την τελευταία του επίσκεψη και δεν είχε καμία ενημέρωση, με αποτέλεσμα να παρακαλέσει τον φίλο του, να πάει αυτός στην Ιταλία, να δει τι έχει απογίνει το σκάφος που υποτίθεται ότι κατασκευαζόταν αλλά τελειωμό δεν είχε...

Όταν ο φίλος του έφτασε στο ναυπηγείο, του έστειλε το πιο κάτω SMS:
Φίλε μην ανησυχείς, όμως το σκάφος σου ανέβηκε στα κεραμίδια!!!

Wednesday, October 8, 2008

επιλεκτική προστασία από το κράτος

Κάθε επιχειρηματίας, κάθε εταιρεία, λειτουργούν με την άδεια του κράτους, και υπόκεινται τους ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές, με πρώτη και καλύτερη την Εφορία.

Χωρίς την ανοχή του κράτους, δεν θα υπήρχαν απατεώνες.
Η έλλειψη ελέγχων και η απουσία του κράτους, βοηθάνε κακούς επαγγελματίες να στήσουν μπίζνες τέτοιες, που κάποια στιγμή τραβάνε ένα κανόνι και κλαίει ο κοσμάκης που πλήρωσε για τις υπηρεσίες τους ή οι προμηθευτές τους…

Τώρα που αποκαλύπτεται ότι το τραπεζικό σύστημα είχε μαύρες τρύπες και καταρρέει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, οι κυβερνήσεις τους στηρίζουν και τους βοηθάνε οικονομικά για να συνεχίσουν να κερδοσκοπούν εις βάρος μας, όπως κάνανε τόσα χρόνια.

Όταν μια ΕΠΕ ή Ανώνυμη Εταιρεία πτωχεύει, γιατί οι πιστωτές παίρνουμε από τα τρία το μακρύτερο? Το κράτος, που υποτίθεται ελέγχει τις εταιρείες αυτές, με τις αρμόδιες υπηρεσίες, Νομαρχίες, Πρωτοδικεία, Εφορίες, Ορκωτοί λογιστές κλπ, γιατί νίπτει τας χείρας του?

Πως επιτρέπει το κράτος να λειτουργούν ιδιωτικές εταιρίες που δεν έχουν πραγματικά κεφάλαια που να δικαιολογούν τις δραστηριότητες τους, με αποτέλεσμα να βαράνε κανόνι και να εξαφανίζονται, και όσοι έχασαν τα λεφτά τους, ας πρόσεχαν!!!

Τώρα που οι πιστωτές των Τραπεζών κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματα τους, το κράτος εγγυάται κάποιο ποσό... Όσοι χάσανε χρήματα από ιδιωτικές εταιρείες που κατά καιρούς χρεοκόπησαν, γιατί δεν έχουν αντίστοιχη προστασία?

Tuesday, October 7, 2008

προβλέψεις για το 2009

Δεν έχω κληρονομικό χάρισμα προφητείας, αλλά...
πολύ φοβάμαι πως η ερχόμενη χρονιά (και οι επόμενες ίσως) θα είναι πολύ κακή για την εκμετάλλευση σκάφους.

Ήδη, η πτώση του δολαρίου τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει στο να εξαφανιστούν οι Αμερικάνοι τουρίστες από την χώρα μας, αλλά και από τους άλλους Ευρωπαίκούς τουριστικούς προορισμούς, με αποτέλεσμα να υπαρχουν τρομερά φθηνές προσφορές σε άλλους τουριστικούς προορισμούς (πχ ξενοδοχεία της Ισπανίας), με αποτέλεσμα κάποιοι Ευρωπαίοι που θα σκεφτόντουσαν να κάνουν θαλάσσιο τουρισμό στην Ελλάδα, να προτιμούν άλλες διακοπές.

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου έχει επίσης ελαχιστοποιήσει τις προσφορές στα αεροπορικά εισητήρια, ειδικά στην τουριστική σεζόν.

Η τρομοκρατολογία, η ψυχροπολεμική ψυχολογία που επικρατεί, επίσης δεν είναι βάση ανάπτυξης του τουρισμού.

Αλλά τα χειρότερα, δεν τα έχουμε δει ακόμα, και φοβάμαι πως του χρόνου τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου καλά. Και αυτό γιατί, τα προβλήματα της Αμερικάνικης οικονομίας και η κατάρρευση του τραπεζικού τους συστήματος, ότι ενέσεις κιαν του κάνουν, δημιουργούν ακόμα πιο κακή ψυχολογία για διακοπές.

Εαν δε συνυπολογίσουμε τις συνέπειες ντόμινο στην Ευρώπη, τα πράγματα δεν φαίνονται ρόδινα.

Ήδη, τα επιτόκια έχουν ανέβει, και η λήψη δανείου για να αγοράσει κάποιος ένα σκάφος επαγγελματικό έχει δυσκολέψει, τα δε μικρά περιθώρια κέρδους από την εκμετάλλευση του σκάφους μικραίνουν ακόμα περισσότερο.

Σε εποχές ύφεσης, ο κόσμος το πρώτο πράγμα που μειώνει είναι την διασκέδαση και τις διακοπές.

Κάποια γραφεία στην Ελλάδα, ήδη έχουν κάνει μεγάλη μείωση της τιμής ενοικίασης των σκαφών τους. Πως θα βγει λοιπόν η επένδυση σε ένα καινούργιο σκάφος?