Φίλες και φίλοι


Το μπλογκ αυτό είναι προσωπικό ημερολόγιο.
Δεν καταγράφω πότε έφαγα πότε ξύπνησα κλπ, αλλά τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου κατά την περίοδο που χτίζω ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος, για οικουμενική χρήση, δηλαδή είναι προσβάσιμο σε όλους, άσχετα φυσικής ικανότητας.

Έτσι, οι άνθρωποι με κινητικές αναπηρίες θα μπορούν ισότιμα και με ασφάλεια να ταξιδεύουν με ιστιοπλοϊκό σκάφος, να συμμετέχουν σε αγώνες ιστιοπλοΐας, να κάνουν διακοπές, να κολυμπάνε σε όμορφες παραλίες και ερημικούς κόλπους, να επισκέπτονται τα νησιά και να απολαμβάνουν τις ομορφιές της θάλασσας.

Στην ιδέα αυτή είχα συνεταίρους που ήδη κουράστηκαν και την "έκαναν" με ελαφρά πηδηματάκια, αλλά και άλλους που ακόμα με στηρίζουν. Η στήριξη είναι και οικονομικής φύσης, εργασία, αλλά και ανοχή στον χρόνο που αφιερώνω σε αυτόν τον σκοπό.

Περισσότερο απ όλους θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια μου, που με ανέχεται και συμμετέχει στα όνειρα μου.

Υπάρχουν πολλά προσωπικά στοιχεία, τα οποία δεν έχουν άμεση σχέση με τον πιο πάνω σκοπό, αλλά συμπληρώνουν τις σκέψεις και τις δραστηριότητες μου σε σχέση με την ιστιοπλοΐα και την θάλασσα, καθώς και με τον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού γενικότερα.

Κάποτε, ένας Ταϋλανδός που γνώρισα στην Παραολυμπιάδα του 2004, μου είπε πως θα περάσω φάσεις μεγάλης απογοήτευσης, θα κουραστώ, θα απελπιστώ, αλλά να μην σταματήσω τον αγώνα που ξεκίνησα... Είχε δίκιο. Ελπίζω να μην φτάσω στο σημείο τα πιο πάνω συναισθήματα που ήδη έχω νοιώσει, να με σταματήσουν.

Thursday, July 30, 2009

τα ομορφότερα χαμόγελα του κόσμου


Το ταξίδι από τις 20 μέχρι τις 28 του Ιούλη με μια οικογένεια από την Αγγλία, ήταν μια καταπληκτική εμπειρία:
Το πρώτο από τα 3 τους παιδιά, μια δωδεκάχρονη κουκλίτσα, έχει μυϊκή ατροφία, SMA, και δεν έχει την δυνατότητα να στηρίξει το σώμα της ή το κεφάλι της, ούτε μπορεί να κινηθεί. Η οικογένεια της είναι πολύ υποστηρικτική, έχει οικονομική άνεση, και όταν ανακάλυψαν ότι μπορούν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα, με προσβάσιμο ιστιοπλοϊκό σκάφος, δεν δίστασαν να κλείσουν 8 ημέρες διακοπών. Όπως μου είπαν χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει τίποτα που να μπορούν να κάνουν όλοι μαζί σαν οικογένεια, και να μην το έχουν δοκιμάσει. Θέλουν (και μπορούν) να προσφέρουν στην μικρούλα τους, κάθε χαρά που αυτή η ζωή μπορεί να της προσφέρει.

Ο Αίολος είχε αϋπνίες, και τις 5 από τις 8 ημέρες, είχαμε ανέμους 5,6 και 7 Μποφώρ. Όλα τα βράδια παραμείναμε σε όμορφους κόλπους και σε γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά, πιστεύω ότι ήταν ένα από τα ομορφότερα ταξίδια που έχω κάνει ποτέ.
Βασικός παράγοντας της επιτυχίας αυτού του ταξιδιού, ήταν η καλή διάθεση των ίδιων των Άγγλων τουριστών.
Αυτό που επίσης επηρέασε θετικά, είναι ότι τον τελευταίο καιρό, έχω προβλήματα με το πόδι μου, γι αυτό πήρα μαζί μου σαν βοηθό, τον Σπυρουήλ…

Ο Σπυρουήλ είναι ένας καταπληκτικός νέος, ένας σύγχρονος Ηρακλής, που βοηθάει ακούραστος στα πάντα, ψαρεύει σε βάθη 20 και 25 μέτρα με φαροτούφεκο, μαγειρεύει εξαιρετικά πιστός στις παραδόσεις της Ελληνικής και της Βυζαντινής κουζίνας, παίζει με τα παιδιά σαν παιδί, και είναι μια ατελείωτη πηγή ενέργειας, καλής διάθεσης, και χαράς.
Δεν θα είναι ποτέ κάποιο ταξίδι ανάλογο, εάν δεν είναι μαζί μας αυτός ο αγαθός γίγαντας.




Ταξιδεύοντας στον Σαρωνικό, με δυνατούς ανέμους, δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε κύματα ανάλογα του Αιγαίου, παρόλα αυτά κάποιες στιγμές οι συνθήκες είχαν αρκετή αδρεναλίνη.

Πήγαμε στο Ρώσικο του Πόρου, στην Δοκό, στην Ύδρα, στα Τσελεβίνια, σε έναν όρμο κοντά στο Μοναστήρι του Πόρου, στην Μονή, στην Αίγινα, και το τελευταίο βράδυ σε έναν υπήνεμο όρμο της Σαλαμίνας. Δεν κάναμε μεγάλες διαδρομές, τα παιδιά προτιμάνε μεγαλύτερη διαμονή σε κόλπους και παιχνίδια στην θάλασσα, παρά να δούνε περισσότερα τουριστικά αξιοθέατα.

Το χαμόγελο της δωδεκάχρονης Αγγλιδούλας, είναι η καλύτερη ανταμοιβή για όλους του κόπους που έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια.


Μαζί με αυτήν, πέρασαν υπέροχα και τα μικρότερα αδελφάκια της, και οι γονείς.



Ήταν το τελευταίο προγραμματισμένο ταξίδι για εφέτος, με άτομο με κινητικά προβλήματα.

Τον Οκτώβρη, θα πρόσφερα αφιλοκερδώς το σκάφος μου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα πραγματοποιηθεί στην χώρα μας, αλλά… μάλλον δεν θα το κάνω τελικά, γιατί έχω θυμώσει με τους αρμόδιους της ΕΙΟ. Ο πρώτος λόγος είναι ότι κάποιοι υπαινίχτηκαν ότι εκμεταλλεύομαι τους ανθρώπους με αναπηρίες, και ο δεύτερος που με εξόργισε περισσότερο, είναι ότι κατά την απουσία του σκάφους μου από τις εγκαταστάσεις του Δέλτα Φαλήρου, μεταφέρανε κάποια εγκαταλελειμμένα σκάφη στην θέση που ελλιμενιζόμουνα, για να καταλάβουν την θέση μου, και ουσιαστικά να με διώξουν από εκεί πέρα.

Εάν επρόκειτο να φιλάω κατουρημένες ποδιές, θα είχα κάνει άλλες επιλογές στην ζωή μου, η αξιοπρέπεια μου όμως είναι αδιαπραγμάτευτη, και την προσέχω σαν κόρη οφθαλμού.
Δεν πρόκειται να ξαναδούν το σκάφος μου στις εγκαταστάσεις τους. Ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος Καλλιθέας, απαξίωσαν να απαντήσουν στις αιτήσεις μου, η ΕΙΟ επίσης, και το μόνο που έγινε, είναι να με διώξουν (με τον τρόπο τους) από την μοναδική προσβάσιμη μαρίνα της Αττικής.



Παρόλη την πικρία που έχω αισθανθεί κατά καιρούς, το ταξίδι που μόλις τελείωσε, ήταν μια τονωτική ένεση, για να συνεχίσω τον μοναχικό δρόμο που ξεκίνησα το 2003. Πριν από αυτό το ταξίδι, είχα αποφασίσει να μην συνεχίσω τέτοια ταξίδια, αλλά… ποιος μπορεί να στερήσει από ένα τέτοιο κοριτσάκι το χαμόγελο αυτό?
Ήδη έχω έρθει σε συνεννοήσεις με κάποιους φίλους στον Πόρο, και μάλλον θα ελλιμενίσω το σκάφος εκεί. Προσωρινά, έχω καταφύγει την Μαρίνα Αλίμου, αλλά εκεί δεν υπάρχει προσβασιμότητα, παλιά είχα μόνιμη θέση εκεί, αλλά… η ανεπάρκεια των υποδομών με έδιωξαν από εκεί.

Εχθές επικοινώνησε μαζί μου μια τυφλή κυρία, που άκουσε μι ραδιοφωνική μου συνέντευξη στον ΣΚΑΙ (το λινκ της εκπομπής στις 24/7/2009, εγώ μιλάω περίπου 35 λεπτά μετά την έναρξη της εκπομπής ), και θέλουν να οργανώσουμε κάποιο ταξίδι για τον Σπετέμβριο. Θα δούμε…

Αντώνης Μάγγος

Wednesday, July 29, 2009

παράνομο ψάρεμα





Στις 23/7/2009, και ώρα 17:49, έκανα τηλεφωνική καταγγελία στο λιμεναρχείο Ύδρας, με το όνομα μου και το τηλέφωνο μου, ότι διαπίστωσα πως αυτοί που επέβαιναν σε ένα σκάφος με ιταλική σημαία, με όνομα SI BWANA, και αριθμό νηολογίου (όπως αναγράφεται στο ίδιο το σκάφος) VG2455-D, μια οικογένεια με 2 παιδιά ηλικίας περίπου 12-13 ετών, κάνανε ψαροτούφεκο, είχαν μαχαίρια ψαρέματος, και λοιπό εξοπλισμό, και τους είδα να γουλίζουν ένα χταποδάκι εκατό γραμμαρίων το πολύ, το οποίο είχαν μόλις ψαρέψει. Η εικόνα ενός παιδιού να έχει περασμένο στο πόδι του ένα τεράστιο μαχαίρι, και να περπατάει στην ακτή, είναι σοκαριστική, πρόκειται για κανονική οπλοφορία.

Το σκάφος ήταν δεμένο στην νήσο Δοκό, στον μικρό βορειοανατολικό όρμο, κοντά στο αρχαίο ναυάγιο.

Ένα αγοράκι από τους πελάτες που είχαν νοικιάσει το σκάφος μου, πλησίασε τα παιδάκια αυτά, και του είπανε πως πιάσανε το χταπόδάκι, και θα το χρησιμοποιούσαν για δόλωμα για το ψάρεμα τους. Μάλιστα, επιδείκνυαν το μαχαίρι, και ανατρίχιασα στο ενδεχόμενο να γίνει κάποιο ατύχημα. Το ψαροτούφεκο που χρησιμοποιούσαν ήταν αυτά με τον πεπιεσμένο αέρα.

Έχω σχετικές φωτογραφίες του σκάφους τους, και των παιδιών, ενώ γουλίζανε το χταποδάκι.

Επειδή θεώρησα απαράδεκτο να σκοτώσουν ένα τόσο μικρό χταποδάκι, επειδή θεώρησα απίθανο τα οπλοφορούντα 13χρονα παιδάκια να έχουν άδεια αλιείας, και μάλιστα ψαροντουφεκά, επειδή το σκάφος έχει Ιταλική σημαία και είναι μάλλον απίθανο να έχει άδεια αλιείας σκάφους, παρόλα αυτά πρέπει συστηματικά να ασχολούνται με το ψαροντούφεκο, αφού δίπλα στο life raft του σκάφους, βρισκότανε το ειδικό μπαλόνι με την ένδειξη sub, που χρησιμοποιούν οι ψαροντουφεκάδες, κι επειδή στο κάτω κάτω της γραφής, εάν δεν προστατεύσουμε μόνοι μας το περιβάλλον, δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο από άλλους, έκανα την καταγγελία, με σκοπό να τιμωρηθούν οι παραβάτες, και να τους δοθεί ένα μάθημα, μήπως και συμμορφωθούν οι ίδιοι, ή και γνωστοί τους που θα μάθουν τι συνέβη... Να τους στοιχίσει ακριβά η ασχολία τους αυτή, ώστε να μην την επαναλάβουν.

Αλλά... η καταγγελία μου δεν έπιασε τόπο, ουδέποτε εστάλη κάποιο λιμενικό όργανο από το αρμόδιο λιμεναρχείο, παρόλο που ο λιμενικός που μου απάντησε στο τηλέφωνο και κατέγραψε την καταγγελία μου, είπε πως θα επιληφθεί άμεσα.

Άσχετα του λόγου που το αρμόδιο λιμεναρχείο αδιαφόρησε, η μη τιμωρία των παραβατών αυτών, εμπεδώνει την αντίληψη ότι η χώρα μας είναι ξέφραγο αμπέλι, μπάτε σκύλοι αλέστε, και αλεστικά μην δώσετε.

Παρακαλώ να σταλεί η πιο πάνω επιστολή σε κάθε αρμόδιο, ώστε να διερευνηθεί η αιτία της αδιαφορίας των λιμενικών της Ύδρας.

Στις 24/7/09 και ώρα 7:25 το πρωί, ο ιδιοκτήτης (προφανώς) του SI BWANA, με το φουσκωτό βαρκάκι του και το παιδάκι του, μαζί με τον ιδιοκτήτη του σκάφους ANADYOMENE και το παιδάκι του, επίσης με Ιταλική σημαία, με αριθμό νηολογίου VE 626D, όπως αναγράφεται επί του σκάφους, με ψαρεμικά σύνεργα και κουβά, ξεκίνησαν για ψάρεμα με καθετή, προφανώς με δόλωμα το χθεσινό χταποδάκι.

Τελικά, από ότι παρατήρησα, τα 2 δεκατριάχρονα παιδάκια, προέρχονται από 2 διαφορετικά σκάφη που προφανώς κάνουν παρέα.

Τώρα που δακτυλογραφώ τα πιο πάνω, αυτοί ψαρεύουν παράνομα, από το ντίνκυ του σκάφους SI BWANA, 2 ενήλικοι άντρες, και 2 παιδάκια.

Δυστυχώς, εάν είχε κάνει ενέργειες το λιμεναρχείο της Ύδρας, εχθές το απόγευμα, σήμερα θα ήταν αλλιώς η κατάσταση...
Τελικά, τα 2 Ιταλικά σκάφη, αποπλεύσανε χωρίς καμία συνέπεια, στις 11 και μισή το πρωί.

Αντώνης Μάγγος
24/7/2009




Saturday, July 18, 2009

Εισπρακτικών μέτρων, συνέχεια:

Α) Ο ειδικός φόρος επιβάλλεται επί των σκαφών που παραμένουν στην Ελληνική επικράτεια για συνολικό διάστημα άνω των 40 ημερών ενός ημερολογιακού έτους.
Δηλαδή, ένα σκάφος που θα ελλιμενιστεί στην Τουρκία, ακόμα και με Ελληνική σημαία, δεν θα πληρώσει φράγκο!!! Μπορείς μάλιστα μέχρι 40 ημέρες, να σουλατσάρεις στα Ελληνικά νησιά. Εκεί στην Τουρκία, θα βρεις οργανωμένες μαρίνες, φτηνά εργατικά, καλό φαγητό. Ευγένεια, καθαριότητα, φύλαξη, ασφάλεια.
Τα σκάφη που δεν είναι καταγεγραμμένα σε Μαρίνες, πως θα πιστοποιείται ότι βρίσκονται στην Ελλάδα? Τα σκάφη που αράζουν στους παράνομους ντόκους, μπροστά στις χλιδάτες βίλες των κυρίων Καραχλίδογλου, με ξένη συνήθως σημαία, που είναι καταγεγραμμένα?
Πως νομοθετείτε τέλη για τον επόμενο χρόνο, που θα καταβάλλονται από τις 15 Οκτωβρίου του προηγουμένου χρόνου, ενώ δεν γνωρίζουμε αποδεδειγμένα που θα βρίσκονται του χρόνου? Πως βάζετε προσαυξήσεις 10% σε αυτά, ενώ κακώς τα προεισπράττετε? Οι 40 ημέρες της παραμονής μας στην Ελλάδα, για το 2010, πως προεισπράττονται από το 2009?

Β) Η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται σε όσους έχουν Ελληνική σημαία (επαγγελματικά και αναψυχής). Επιβάλλεται επίσης και στα σκάφη που ήταν ελλιμενισμένα στην Ελλάδα την 31/3/2009 ενώ έχουν ξένη σημαία και είχαν ΔΕΚΠΑ ή δελτίο κίνησης Αορίστου ισχύος, εκτός κι αν δεν παρέμειναν άνω των 40 ημερών στην Ελλάδα, μέσα στο 2009. Απαλλάσσονται όσα σκάφη είναι νηολογημένα στα Δωδεκάνησα, στην Σάμο, στην Χίο, στην Λέσβο και στον Έβρο.

Αν και καταλαβαίνω την ανάγκη υποστήριξης των παραμεθόριων περιοχών, και είμαι κατ αρχάς σύμφωνος με αυτό, πρόσφατα, στις 13/7 διάβαζα το εξής παράδοξο:
Στο μέσον μιας από τις δυσκολότερες τουριστικές περιόδους των τελευταίων χρόνων για τη Ρόδο και για τη χώρα γενικότερα, λόγω της διεθνούς οικονομικής ύφεσης, τουριστικοί παράγοντες της περιοχής μιλούν στη «δ» για την πορεία της σαιζόν και τολμούν προβλέψεις για την εξέλιξή της. Κοινός τόπος στις εκτιμήσεις όλων είναι η επισφάλεια κάθε απόπειρας ασφαλούς πρόγνωσης, καθώς το τουριστικό τοπίο παραμένει ρευστό και διαμορφώνεται από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Το βέβαιον είναι ότι θα υπάρξουν απώλειες, σε μονοψήφιο ποσοστό ως προς τις αφίξεις, πολύ μεγαλύτερες όμως, ως προς την εισροή τουριστικού συναλλάγματος, λόγω της συμπίεσης των τιμών και της περιορισμένης οικονομικής δυνατότητας των τουριστών. Ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί την εξαίρεση στο γενικότερο αρνητικό τοπίο και καταγράφει θετικό πρόσημο.
http://www.dimokratiki.gr
(το άρθρο αυτό, είχε δημοσιευτεί και στην ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ)

Στα Δωδεκάνησα και στην Σάμο, έχουν δημιουργηθεί μαρίνες τα τελευταία χρόνια, και ο θαλάσσιος τουρισμός αναπτύσσεται εκεί, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει εδώ, με τις ανύπαρκτες, ανεπαρκείς και προβληματικές υποδομές.
Παρόλο που κατ αρχάς συμφωνώ με τα κίνητρα (μειωμένο ΦΠΑ έτσι κι αλλιώς, κλπ) στις παραμεθόριες περιοχές, δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι τοπικοί Καραχλίδογλου (κατά την έκφραση ανθρώπων του Υπουργείου Οικονομικών, την οποία αναπαράγω…) που έχουν σκάφη αναψυχής ή μαϊμού επαγγελματικά, με τα οποία ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία, αυτοί οι άνθρωποι γλυτώνουν από τέλη και εισφορές που εμείς εδώ δεν μπορούμε να αποφύγουμε.
Γνωρίζω μεγαλογιατρούς, επιχειρηματίες και άλλους χλιδάτους των τοπικών κοινωνιών, που έχουν τα σκάφη τους επαγγελματικά, γιατί δεν θέλησαν να πληρώσουν ούτε το μειωμένο ΦΠΑ που έχουν εκεί, καθώς επίσης δεν ήθελαν να ελεγχθούν για το τεκμήριο χρήσης. Αυτοί, θα απαλλαγούν από την έκτακτη εισφορά, ακόμα κι αν έχουν σκάφη τους σαν αναψυχής, ενώ οι πραγματικοί επαγγελματίες της υπόλοιπης Ελλάδας, που έχουν να αντιμετωπίσουν τις Τράπεζες, την ύφεση, και όλα τα υπόλοιπα προβλήματα, θα πληρώσουν έκτακτες εισφορές.

Τα σκάφη με Δελτία Κίνησης περιορισμένης ισχύος, τα ατελώνιστα δηλαδή, θα απαλλαγούν από την έκτακτη εισφορά? Τα σκάφη με την κοινοτική σημαία, που δεν έχουν ΔΕΚΠΑ διότι κανένας δεν τα ελέγχει, γλυτώνουν? Όταν ένα σκάφος με κοινοτική σημαία καταπλέει στην Ελλάδα, εάν δεν σκοπεύει να ελλιμενιστεί μόνιμα κατά δήλωση του, δεν εφοδιάζεται με ΔΕΚΠΑ. Εφ όσον κανένας δεν τα καταγράφει τα σκάφη αυτά, πως φαίνεται ότι παραμένουν περισσότερο, εάν δεν ελλιμενιστεί σε κάποια μαρίνα?
Εάν εξαιρέσουμε τα σκάφη που ελλιμενίζονται στις μαρίνες, όλα τα υπόλοιπα που είναι καταγεγραμμένα? Πως προκύπτει ότι ένα σκάφος βρισκότανε στην Ελλάδα, την 31/3/2009 εάν δεν ήταν σε κάποια μαρίνα? Πως προκύπτει η 40ήμερη παραμονή τους?

Αμφιβάλλω εάν κάνει κάποιος αρμόδιος τον κόπο να διαβάσει όσα γράφω, αλλά επειδή η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, να σας πω ξεκάθαρα την γνώμη μου, κύριε Υπουργέ?

Είσαστε απελπισμένοι να μαζέψετε λεφτά, και θα μας τα πάρετε, άσχετα τι ζημιά θα κάνετε στην χώρα και στον τουρισμό. Οι δικαιολογίες σας είναι αστείες, αλλά η ουσία είναι ότι θέλετε λεφτά, και θα τα πάρετε από όποιον μπορείτε. Ήδη, κάθε συζήτηση για αγορά σκάφους για του χρόνου, ή για πώληση μεταχειρισμένου σκάφους, έχει παγώσει. Αλλά τις συνέπειες, δεν θα τις υποστείτε εσείς, διότι έτσι κι αλλιώς με το ζόρι κρατιέστε στην εξουσία. Είσαστε μειοψηφία, και το γνωρίζετε ήδη από τις Ευρωεκλογές. Θέλετε να δικαιολογηθείτε για την επερχόμενη ήττα σας στις βουλευτικές εκλογές, ότι και καλά τα βάλατε με τα συμφέροντα και τους σκαφάτους, και πέσατε ηρωικά μαχόμενοι για το σωστό και το δίκαιο.
Εάν σας ενδιέφερε να υπηρετήσετε την πατρίδα, δεν θα διαλύατε μια ολόκληρη αγορά με τα αλλοπρόσαλλα εισπρακτικά χαράτσια, αυτό που κάνατε πέρισυ στα αυτοκίνητα, το κάνετε τώρα σε χειρότερο βαθμό στον δικό μας κλάδο, και ακολουθούν ακόμα χειρότερες ημέρες, με τις απειλές σας για τεκμήρια σε όσους νοικιάζουν τα σκάφη μας, κλπ. Αυτό που θα κάνατε εάν θέλατε να προσφέρετε στην πατρίδα, θα ήταν να φέρετε πίσω τα κλεμμένα, από εσάς και από τους προηγούμενους ομοίους σας.
Ξέρετε ότι χάνετε την κουτάλα της εξουσίας, και θέλετε οι επόμενοι να βρουν καμένη γη στον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού, και να φωνάζετε από την αντιπολίτευση για τους τότε κυβερνώντες, όπως κάνει τώρα η αντιπολίτευση, λες και δεν είναι και δικό της έργο η ανυπαρξία τόσα χρόνια των υποδομών. Αυτοί βέβαια δεν έκαναν ποτέ τα δικά σας αίσχη, δεν μας στήριξαν, δεν έκαναν έργα υποδομής, αλλά τουλάχιστον δεν κάνανε το δικό σας γιουρούσι.

Φέρτε πίσω τα κλεμμένα, κι αφήστε εμάς ήσυχους. Η κοινωνική αναστάτωση που δημιουργείτε, δεν θα μας κάνει να ξεχάσουμε τα σκάνδαλα που σας βαρύνουν. Ο λαός μίλησε μέσω της αποχής, στις τελευταίες εκλογές, αλλά η ευγένεια δεν θα συνεχιστεί επ’ άπειρον. Θα σας πάρουνε όλοι με τις πέτρες και με τα γιαούρτια, Κυριακή κοντή γιορτή, εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο τυπάκος που πέταξε τα παπούτσια του στον Μπους, εκείνος αστόχησε, εμείς θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι!!!

Friday, July 17, 2009

Η τροπολογία της ντροπής

Αποσύρθηκε μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε, ακόμη και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, η τροπολογία για την καταβολή από τη Βουλή των εισφορών όσων βουλευτών επιλέγουν να μην εργάζονται.

Την απόσυρση της τροπολογίας ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «μετά τις σημερινές τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων, και σεβόμενος το θεσμικό μου ρόλο, να ακούω, κάθε φορά και να συνθέτω τις υπάρχουσες απόψεις, ζήτησα από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών να αποσυρθεί η διάταξη αυτή από το νομοσχέδιο που εισάγεται προς συζήτηση την Τρίτη στην αρμόδια επιτροπή».

Η κυβέρνηση είχε κρατήσει αποστάσεις για το θέμα, παραπέμποντας στον πρόεδρο της Βουλής. «Αφορά τον κανονισμό της Βουλής και συζητείται με πρωτοβουλία του προέδρου του Σώματος», είχε δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος.

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους με τη διάταξη διατύπωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κατά της διάταξης είχαν τοποθετηθεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής καθώς και το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΛΑΟΣ την οποία χαρακτήρισαν ως απαράδεκτη και ιδιαίτερα όταν οι πολίτες καλούνται μέσω της διεθνούς κρίσης να πληρώσουν επιπλέον εισφορές

http://www.tanea.gr

κύριε Υπουργέ των Οικονομικών

Σχόλια επί του νομοσχεδίου σας:

Α) Πολλοί Έλληνες χλιδάτοι, επιλέγουν offshore εταιρείες και ξένες σημαίες στα σκάφη τους, για να αποφύγουν το πόθεν έσχες της αγοράς, και σε ορισμένες περιπτώσεις να ξεγελάσουν τις φορολογικές αρχές και να αποφύγουν να καταβάλλουν τον ΦΠΑ, και να μην υποστούν το τεκμήριο. Που αποσκοπεί η ίδρυση των ΕΙΠΑ, δεν μπορώ να το καταλάβω. Μη κερδοσκοπικές εταιρείες, με β κατηγορία βιβλίων, με έξοδα έδρας, με έξοδα ασφάλισης πιθανόν, να πληρώνουν λογιστή, να πληρώνουν ΦΠΑ για το σκάφος, και προφανώς να ελέγχονται για το πόθεν έσχες και για το τεκμήριο, τι το δελεαστικό παρουσιάζει? Την τιμή να έχουν ελληνική σημαία στα σκάφη τους οι διάφοροι χλιδάτοι? Αυτήν η τιμή εδώ και 30 χρόνια, τους αφήνει παγερά αδιάφορους!!!
Γιατί κάποιος να επιλέξει να κάνει ΕΙΠΑ, και να μην αγοράσει το ιδιωτικό του σκάφος απλώς σαν ιδιώτης? Ειλικρινά δεν βλέπω την σκοπιμότητα, αλλά αμφιβάλλω εάν θα βρεθεί έστω και ένας να ασχοληθεί με αυτόν τον τύπο εταιρείας.
Το ότι έχουμε γεμίσει με σκάφη με κοινοτική σημαία, που δεν έχουν ποτέ ελεγχτεί εάν έχουν πληρώσει ΦΠΑ, δεν σας απασχολεί? Το ότι πολλά εξ αυτών κάνουν παράνομα ναύλα, σας ενδιαφέρει?
Εμάς βέβαια σαν κλάδο, αυτό το θέμα δεν μας απασχολεί (πέραν της παράνομης ναύλωσης), αλλά δεν μπορώ να μην σχολιάσω ότι διαβάζω.

Β) Λέτε πως η επιβολή του ειδικού φόρου είναι επιβεβλημένη, διότι έχουν αυξηθεί οι κοινωνικές δαπάνες για τις λιμενικές υποδομές, τις υποστηρικτικές δομές (αύξηση του προσωπικού των λιμεναρχείων, ομάδες διάσωσης, προσωπικό λιμένων κλπ).
Σε ποια χώρα ζείτε? Οι υποδομές είναι ανύπαρκτες, και όπου κατασπαταλήθηκαν χρήματα της ΕΟΚ για τουριστικά καταφύγια, έγινε φαγοπότι των γνωστών άγνωστων κατασκευαστών, με έργα με λάθη και παραλήψεις, που τίποτα δεν εξυπηρετούν και σε τίποτα δεν ωφελούν. Οι μαρίνες λειτουργούν σαν χαβούζες, χωρίς άδεια λειτουργίας, χωρίς καμία νομιμότητα, χωρίς ασφάλεια, τα πάντα είναι σε πλήρη διάλυση. Οι πελάτες μας δεν βρίσκουν να δέσουν στα νησιά, πολλές φορές δένουν σε ντάνες ή αρόδο, έχουμε συνεχείς ζημιές, κλοπές, καμία αστυνόμευση και υποστήριξη από λιμεναρχεία που λειτουργούν κάτω από το 50% της οργανικής τους σύνθεσης… Μιλάτε για ομάδες διάσωσης!!! Καλά, δεν ντρέπεστε? Σε λίγο θα μας πείτε ότι θα αυξήσετε τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, επειδή έχουν αυξηθεί τα αυτοκίνητα, και έχει αυξηθεί το κόστος συντήρησης των δρόμων, που δεν έχουνε λακκούβες και συντηρούνται καθημερινά!!! (Για να καταλαβαίνουν και οι στεριανοί…)
Θα έπρεπε να ντρέπεστε, να ισχυρίζεστε πως κάτι προσφέρετε. Θα μπορούσατε απλώς να πείτε την αλήθεια: Αφού φάγατε εσείς και οι προηγούμενοι, και δεν αφήσατε φράγκο στα ταμεία, ήρθε η ώρα να βάλετε χαράτσι σε εμάς, για να πληρώσετε τα έξοδα της ασφάλισης σας… Βέβαια το αποσύρατε το θέμα, διότι έπεσε κατακραυγή, ενώ το να βάλετε χαράτσι στους σκαφάτους, είναι πιασάρικο θέμα στην κοινωνία.
Σημείωση: Το ύφος μου δεν μπορεί να βελτιωθεί, θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερο, αλλά συγκρατούμαι!!!

Γ) Στο άρθρο περί αυτοπαράδοσης, καθιερώνετε έναν αντικειμενικό τρόπο προσδιορισμού της αξίας, για να μην υπάρχουν συναλλαγές και παζάρι με τις Εφορίες. Μπράβο σας, άλλωστε κάτι αντίστοιχο ισχύει εδώ και 15 χρόνια στην Υπηρεσία αξιών στα Τελωνεία. Γιατί όμως αυτό να εφαρμόζεται μόνο στις ΝΕΠΑ, και γιατί μόνο μέχρι την 31/12/2009. Μετά την ημερομηνία αυτή, να συνεχίσουν οι συναλλαγές και τα παζάρια, όπως σήμερα? Έχετε λόγους να θέλετε τον πολίτη όμηρο των Εφοριακών?
Δ) Ένα μηχανοκίνητο σκάφος 18 μέτρων, μπορεί να στοιχίζει ίσως και 1 εκατομμύρια ευρώ, ή και περισσότερο, αλλά μπορεί να αξίζει πολύ λιγότερα, ακόμα και 80 ή 100 χιλιάδες ευρώ, εάν μιλάμε για κάποιο παλιό σκάφος. Πόσο λογικό είναι να πληρώσει ένα σκάφος, σε τέλη και εισφορές, το μισό της αξίας του? 18μέτρα επί 800 μια φορά για τέλη κυκλοφορίας για το 2009, μέχρι τις 15 του Οκτώβρη άλλα τόσα για τέλη κυκλοφορίας του 2010, και μέχρι τι 15 του Νοέμβρη τρίτη φορά το ποσό αυτό, σαν έκτακτη εισφορά!!! Ακόμα και κάποιος πλούσιος επιχειρηματίας, που έχει ένα ακριβό σκάφος, πως θα βρει 45-50 χιλιάδες ευρώ μετρητά, εδώ και τώρα? Γιατί δεν κατάσχετε απλώς τα σκάφη, να τα μοιράσετε στους βουλευτές, να έχουν κάτι για τα γεράματα, αφού δεν πέρασε το κόλπο να πληρώνουμε εμείς τις ασφαλιστικές σας εισφορές?
Το δε ποσοστό του 10% της προσαύξησης, πολύ μου αρέσει!!! Να το εφαρμόσω κι εγώ, όταν κάποιος πελάτης μου χρωστάει χρήματα. 120% τον χρόνο προσαύξηση, αυτά είναι λεφτά!!! Δηλαδή όλοι αυτοί οι δύσμοιροι, που δεν θα πάρουν πρέφα τα μέτρα, για παράδειγμα ξένοι ή Έλληνες του εξωτερικού που έχουν ένα σκαφάκι παρατημένο κάπου στην Ελλάδα, και θα εμφανιστούν του χρόνου, πόσα θα πληρώσουν σε πρόστιμα και προσαυξήσεις, όταν ανακαλύψουν ότι επιβλήθηκε ένας φόρος που δεν τον γνώριζαν? Και όσοι δεν έχουν να πληρώσουν τόσα χρήματα, γιατί δεν τους κρεμάτε κατ ευθείαν στο Σύνταγμα, για παραδειγματισμό?

Ε) Ο νούμερο ένα κλάδος που έχει υποστεί ζημία από την Παγκόσμια κρίση, είναι ο τουρισμός, και ειδικά ο θαλάσσιος τουρισμός χρειάζεται ενίσχυση, και όχι αφαίμαξη. Καμία ενίσχυση εδώ και 25 χρόνια, κανένας επιπλέον φόρος ή εισφορά, στα επαγγελματικά σκάφη. Καμία συζήτηση επ’ αυτού. Λέτε πως ένα μέρος των τελών κυκλοφορίας, θα επιστρέφεται στα επαγγελματικά σκάφη. Εάν είναι να τα επιστρέψετε, γιατί τα παίρνετε? Ποιόν κοροϊδεύετε? Υπόσχεστε (λόγια του αέρα) πως θα ενισχύσετε τον κλάδο μας με το επόμενο ΕΣΠΑ, ενώ κάνετε επιδρομή γιατί δεν έχετε χρήματα? Από ποια χρήματα θα μας ενισχύσετε? Από αυτά που δεν έχετε, ή από αυτά που θα μας πάρετε?
Λέτε, πως θα θεσπίσετε κριτήρια για να βρείτε τα πραγματικά, από τα μη πραγματικά επαγγελματικά σκάφη. Τα κριτήρια υπάρχουν, και αναφέρονται στον 2743/99. Θα αλλάξετε τον νόμο αυτόν? Ή μήπως σκάφη που κατά τον 2743/99 θα θεωρούνται επαγγελματικά, κατά κάποια υπουργική απόφαση θα θεωρούνται μαϊμούδες? Είσαστε με τα καλά σας? Έχετε τρελαθεί?
Η πραγματικότητα είναι συγκεκριμένη, και όποιος ασχολείται με τον θαλάσσιο τουρισμό την γνωρίζει: Από αυτήν την δραστηριότητα έχουμε ελάχιστο κέρδος, το οποίο μετά βίας καλύπτει μέρος της απώλειας της αξίας των ίδιων των σκαφών καθώς και τα λειτουργικά έξοδα και την συντήρηση. Γιατί κάνουμε αυτήν την δουλειά? Γιατί οι περισσότεροι έχουμε συναφείς δουλειές και έχουμε κάποια οφέλη στην κύρια μας εργασία, που είναι πιθανόν ναυλομεσιτική, επισκευές συντηρήσεις, σκιπεριλίκια, κλπ. Οι περισσότεροι από εμάς, δεν έχουμε την δυνατότητα να έχουμε ιδιωτικό σκάφος, και νοικιάζοντας τα σκάφη μας, κερδίζουμε την λίγη ιδιόχρηση που κάνουμε. Ένα ιδιωτικό σκάφος θα μας στοίχιζε πολλά χρήματα, ενώ το επαγγελματικό σου φέρνει πίσω τα περισσότερα από αυτά.
Εάν θέλετε να καταστρέψετε τον κλάδο που φέρνει συνάλλαγμα στην χώρα μας, που φέρνει χρήματα στις τοπικές κοινωνίες στα νησιά που πηγαίνουμε εμείς και οι πελάτες μας, συνεχίστε το έργο σας να μας καταστρέψετε.
Τα ολοκαίνουργα ιστιοπλοϊκά σκάφη, φτάνουν τις 110 με 120 ημέρες ναύλωσης, τα σκάφη 3-4 ετών δυσκολεύονται να βρουν 80-90 ημέρες, και όσο παλιώνουν τα σκάφη, οι μέρες αυτές δεν φτάνουν ούτε τις 60. Φέτος, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα ακόμα και για τα καινούργια σκάφη.
Από την άλλη, όσο πιο συντηρημένο και με εξοπλισμό είναι ένα σκάφος, πετυχαίνει καλύτερες τιμές ναύλωσης, αλλά… λιγοστεύουν οι ημέρες. Για παράδειγμα, εγώ για το δικό μου σκάφος, ζητάω 600 ευρώ την ημέρα. Εάν κάνω 30 ημέρες, θα εισπράξω 18.000 ευρώ. Πέρισυ έκανα πάνω από 60 μέρες, φέτος τα πράγματα είναι δύσκολα. Εάν το προσφέρω μπιρ παρά, για 120 ή 150 ευρώ την ημέρα, θα μπορέσω να κάνω 100 ημέρες, αλλά θα εισπράξω τελικά 15 χιλιάδες, ενώ θα έχω πολύ μεγαλύτερα έξοδα συντήρησης και ζημιών από την χρήση. Σε ποια από τις 2 περιπτώσεις είμαι επαγγελματίας? Όταν φέρνω πελάτες που θα πληρώσουν, και θα αφήσουν χρήματα και στα νησιά, ή όταν θα φέρω τουρίστες με σλήπινγκ μπαγκ, που θα μοιραστούν μια σαλάτα στα δύο? Όταν κάνω 30 καλοπληρωμένες ημέρες, δεν με εξωθείτε με τους παράλογους νόμους να κάνω και μαϊμού ναυλοσύμφωνα, για να ικανοποιήσω τον νόμο?
Εάν νοικιάσω το σκάφος μου όλον τον Αύγουστο, για 15 χιλιάδες ευρώ ας πούμε, και ξοδέψω τα χρήματα αυτά για διακοπές σε πεντάστερο ξενοδοχείο (εάν φτάσουν), είμαι επαγγελματίας, ενώ εάν κάνω δωρεάν διακοπές με το ιστιοπλοϊκό σκάφος μου, είμαι μαϊμού επαγγελματίας?
Εάν συμφωνήσω με έναν άλλον πλοιοκτήτη, και νοικιάσω εγώ το σκάφος του, κι εκείνος το δικό μου, είμαστε και οι 2 κανονικοί επαγγελματίες? Οι μέρες είναι το ζήτημα? Τόσο βαθειά είσαστε νυχτωμένοι?
Λέτε πως θέλετε να καταπολεμήσετε τα μαϊμού επαγγελματικά. Πως? Όταν επιβάλλετε εισπρακτικά μέτρα, κατά των επαγγελματικών, και των ιδιωτικών, τι είναι αυτό που θα κάνει έναν γιατρό ή έναν δικηγόρο να αποφασίσει να κάνει το σκάφος του ιδιωτικό, ενώ το έχει επαγγελματικό αυτήν την στιγμή?
Ξέρω γιατρούς και δικηγόρους, που χρόνια τώρα έχουν επαγγελματικά σκάφη, και είναι πράγματι επαγγελματικά. Εάν δεν επενδύσουν χρήματα στον τουρισμό, αυτοί που έχουν μια οικονομική άνεση, τότε ποιοι θα το κάνουν? Οι Αλβανοί εργάτες?
Εγώ προσωπικά, σκέφτομαι σοβαρά να παρατήσω την δουλειά που κάνω, και να ασχοληθώ με ενοικιαζόμενα δωμάτια. Σε αντίθεση με τα σκάφη που τα αγοράζεις 100 δραχμές, και σε 5 χρόνια αξίζουν 50 κι αν, η Γη συνέχεια ανατιμάται, και τα ακίνητα το ίδιο. Πως φορολογείτε εμάς, και όλο το χρήμα της Ελλάδας έχει καταλήξει στην Γη, και κανένας δεν έχει φορολογηθεί ποτέ γι αυτό το κέρδος? Όταν αγόρασα το 1990 το πρώτο μου επαγγελματικό σκάφος, έκανε 11 εκατομμύρια δραχμές, και τόσο έκανε και μια άδεια ταξί. Το σκάφος εκείνο σήμερα δεν θα άξιζε ούτε 20 χιλιάδες ευρώ, ενώ η άδειες ταξί κάνουν 180 χιλιάδες ευρώ περίπου.
Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, καθώς και όλο το νομοσχέδιο, σε ότι μας αφορά, μου έχουν δημιουργήσει θλίψη και θυμό. Η μόνη απάντηση που αξίζει είναι μια: Να δέσουμε τα σκάφη μας, να μην ξαναπληρώσουμε τίποτα, κι ελάτε να τα πάρετε, πάνω από το πτώμα μας!

Αντώνης Μάγγος

Thursday, July 16, 2009

Τα εισπρακτικά μέτρα για τα σκάφη:

Τα νέα εισπρακτικά μέτρα, που θα επιβάλει το Υπουργείο Οικονομικών στα σκάφη, είναι τα εξής:
Μηχανοκίνητα σκάφη αναψυχής ή επαγγελματικά, από 10 μέτρα μέχρι 13,50μ = 300 ευρώ το μέτρο. Από 13,50μ. μέχρι 17,50 μέτρα =550 ευρώ το μέτρο. Από 17,50μ. μέχρι 21,50μ. =800 ευρώ το μέτρο. Από 21,50μ μέχρι 25,50μ. =1050 ευρώ το μέτρο, και τα μεγαλύτερα 1300 ευρώ το μέτρο.
Στα ιστιοφόρο σκάφη αναψυχής, καθώς και στα επαγγελματικά, άνω των 15 μέτρων, θα επιβληθούν μέχρι τα 20,50 μέτρα =200 ευρώ το μέτρο, για όσα είναι από 20,50μ μέχρι 25,50 μέτρα =400 ευρώ το μέτρο, ενώ τα μεγαλύτερα θα πληρώνουν 600 ευρώ το μέτρο.
Θα ακολουθήσει κάποια υπουργική απόφαση, βάση της οποίας τα επαγγελματικά σκάφη, αφού ελεγχθούν ότι δεν είναι «μαϊμουδένια», θα παίρνουν επιστροφή το 50% του φόρου.
Φέτος θα πληρώσουμε 2 φορές, μια για το 2009, και μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα πληρώσουμε άλλη μια φορά για το 2010.
Θα πληρώσουμε και Τρίτη φορά, αυτήν την φορά σαν έκτακτη εισφορά, μέχρι την 15/11/2009.
Περαστικά μας…

Saturday, July 4, 2009

Εκκαθαριστικά, και διάφορα άλλα...

Προσοχή στα εκκαθαριστικά: Τα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά, τα κέρδη από τα λαχεία, τα εφάπαξ των συνταξιούχων, δεν είναι φορολογητέο εισόδημα.

Όμως οι έκτακτες εισφορές, επιβλήθηκαν επί του συνόλου των δηλωθέντων. Κάτι βρωμάει, είναι 100% λαμογιά αυτό το χαράτσι που επιβλήθηκε.

Ήδη, για κάθε αύξηση κεφαλαίου ή δημιουργία νέας εταιρείας ή συμπλοιοκτησίας, πέφτει το χαράτσι του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, που δεν υπήρχε μέχρι πρότινος. Από παντού να τα πάρουν, ασχέτως νομιμότητας. Αλήθεια, αυτόν τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου, θα τον βάλουν και στα καράβια? Αμφιβάλλω!

Το χαράτσι των τελών, έχει σαν πρόφαση και πρόσχημα ότι χρειάζονται χρήματα και ο κλάδος μας δεν έχει πληρώσει τόσα χρόνια, όσα έχουν πληρώσει άλλοι κλάδοι... Ο κλάδος των εφοπλιστών, αυτών των φτωχών με τα καράβια της ακτοπλοϊας καθώς και τα εμπορικά, αυτοί οι φτωχομπινέδες λοιπόν, τι έχουν πληρώσει ποτέ σαν φόρους?

Friday, July 3, 2009

Σχετικά με τα τέλη κυκλοφορίας:
Κανένα τέλος κυκλοφορίας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιβληθεί σε επαγγελματικά σκάφη. Ανεξαρτήτως μήκους, και είδους. Παρόλα αυτά, σε περίπτωση που η κυβέρνηση θέλει να μην υποχωρήσει σε αυτό το θέμα, τα τέλη κυκλοφορίας δεν μπορεί να είναι όμοια μεταξύ ιστιοπλοϊκών και μηχανοκίνητων σκαφών, καθώς επίσης δεν μπορεί να είναι όμοια είτε είναι σκάφη αναψυχής, είτε είναι σκάφη επαγγελματικά. Ένα επαγγελματικό ιστιοπλοϊκό σκάφος αξίας 90 χιλιάδων ευρώ, 16 μέτρων, δεν μπορεί να πληρώσει το 10 ή το 20% της αξίας του σε τέλη!!!
Δεν μπορεί να πληρώνει το ίδιο ποσό, ένα σκάφος που προορίζεται για προσωπική χρήση, με ένα σκάφος που χρησιμοποιείται σαν επαγγελματικό εργαλείο.
Γιατί στα επαγγελματικά αυτοκίνητα, δεν πληρώνουν τα ίδια τέλη κυκλοφορίας οι επαγγελματίες με τους ιδιώτες? Μήπως δεν υπάρχουν και στα αυτοκίνητα «μαϊμού» επαγγελματικά αυτοκίνητα? Εξ αιτίας αυτών, έχετε τολμήσει ποτέ να θίξετε τους πραγματικούς επαγγελματίες αυτοκινητιστές? Όχι βέβαια, γιατί οι αυτοκινητιστές θα κλείσουν τους δρόμους, και θα παραλύσουν την χώρα.
Στα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη, τολμάτε να βάλετε έκτακτες εισφορές ή τέλη κυκλοφορίας? Όχι βέβαια!!!
Εάν επιβληθούν εισπρακτικά μέτρα, κατά του κλάδου των επαγγελματικών σκαφών, θα έχει 2 αποτελέσματα:
• Θα κατέβουμε σε απεργία, θα ακυρώσουμε όλα τα ναύλα του Αυγούστου, θα επιστρέψουμε τις προκαταβολές, και θα δέσουμε τα σκάφη μας στα λιμάνια. Θα γνωστοποιήσουμε σε όλον τον κόσμο και στους Ευρωπαίους εταίρους, την κυβέρνηση, καθώς επίσης για τον τρόπο που λειτουργούν οι μαρίνες και τα τουριστικά λιμάνια, χωρίς κανονισμό, χωρίς άδεια λειτουργίας, χωρίς σύστημα διαχείρισης αποβλήτων, χωρίς όλα αυτά που θα έπρεπε να κάνει ένα πολιτισμένο και οργανωμένο κράτος. Έχουμε πληρώσει (σαν κλάδος) πολύ περισσότερα από όσα θέλετε να μας επιβάλλετε, διότι έχουμε τεράστια απώλεια εσόδων εξ αιτίας της ανεπάρκειας των υποδομών, εξ αιτίας του τρόπου που λειτουργούν τα πάντα σε αυτήν την χώρα. Μετά τις αρχές της δεκαετίας του 1980, ουδέποτε δεν ενταχτήκαμε σε κανέναν αναπτυξιακό νόμο, ουδέποτε δεν είχαμε το κράτος αρωγό στις προσπάθειες μας για την ανάπτυξη της βιομηχανίας το θαλάσσιου τουρισμού. Θα κλείσουμε κι εμείς λιμάνια, για να διαπιστώσετε στην πράξη ότι μάλλον δεν έχετε αντιληφθεί την δύναμη που έχουμε.
• Θα απευθυνθούμε σε γείτονα χώρα, που με ετήσιο κόστος 250 ευρώ την κλίνη, προσφέρει ετήσια άδεια για επαγγελματική εκμετάλλευση, χωρίς υποχρέωση τήρησης λογιστηρίου με όσα έξοδα σημαίνει αυτό, χωρίς απόδοση ΦΠΑ, χωρίς υποχρέωση σε ΤΕΒΕ ή σε ΤΑΝΠΥ που εμείς πληρώνουμε, χωρίς γραφειοκρατία, χωρίς έξοδα σε διάφορα χαρτόσημα και τέλη, και φυσικά χωρίς καμία φορολόγηση επί του εισοδήματος. Εάν αυτό σας κάνει περήφανους, στείλτε εμάς και τα τουριστικά μας σκάφη αλλού, εκεί που τα κόστη είναι λογικά και δεν έχουν γραφειοκρατία, και υπάρχει πληθώρα μαρινών, και έργων υποδομής για την ανάπτυξη του τουρισμού τους.
Πρόταση:
Όλα τα ιδιωτικά σκάφη να πληρώνουν ένα λογικό ποσό τελών κυκλοφορίας, ανεξαρτήτως μήκους, και όλα τα σκάφη, ιδιωτικά και επαγγελματικά, να υποχρεωθούν να κολλήσουν ειδικό αυτοκόλλητο σήμα στην πρύμνη, είτε γιατί έχουν απαλλαγεί από τα τέλη (μετά από έλεγχο, τα επαγγελματικά), είτε για το ποσό που πληρώσανε, αντίστοιχα με αυτό που συμβαίνει με τα αυτοκίνητα.
Έτσι, θα γίνεται εύκολος ο έλεγχος από τα αρμόδια λιμενικά ή φορολογικά όργανα, καθώς επίσης θα φαίνονται σαν την μύγα μες το γάλα όσα σκάφη με τον οποιονδήποτε τρόπο δεν έχουν πληρώσει τέλη. Διότι όλα τα διερχόμενα σκάφη με κοινοτική σημαία, δεν καταγράφονται πουθενά, και θα χαθούν πάρα πολλά έσοδα, από την αδυναμία εύκολου και γρήγορου ελέγχου, από τον κάθε περαστικό. Μόνιμα ελλιμενισμένα κοινοτικά, παριστάνουν τα διερχόμενα, και δεν ελέγχονται από κανέναν.
Απαλλάσσετε από τέλη και εισφορές τα ιδιωτικά ιστιοπλοϊκά σκάφη μέχρι 12 μέτρα, και τα ιδιωτικά μηχανοκίνητα σκάφη μέχρι τα 10 μέτρα, ενώ… τα σκάφη αυτά είναι η πλειοψηφία των σκαφών που κυκλοφορούν, γεμίζουν τις ακτές κι τους κόλπους που πηγαίνουμε με τους πελάτες μας, δεν βρίσκουμε να δέσουμε στα λιμάνια που καταφθάνουμε με τους πελάτες μας, και δεν πληρώνουν τίποτα και πουθενά.
Πρόταση:
Να επιβληθεί ένα μικρό ποσό ανά μηχανοκίνητο ιδιωτικό σκάφος μέχρι 10 μέτρα, ώστε αυτά που υπολογίζατε να εισπράξετε από τα επαγγελματικά, να τα πάρετε από αυτούς, και μάλιστα περισσότερα.
Άλλωστε, στην κατηγορία μηχανοκίνητων σκαφών μέχρι 10 μέτρα, ανήκουν και όλα αυτά τα φουσκωτά και τα ταχύπλοα που κοστίζουν πολύ περισσότερο από το μέσο επαγγελματικό ιστιοπλοϊκό σκάφος των 15 και 16 μέτρων. Για ποιο λόγο απαλλάσσετε όλα αυτά τα ιδιωτικά σκάφη?
Τα τζετ σκι, που ενοχλούν όλο τον κόσμο πλην όσων τα χρησιμοποιούν, με τον θόρυβο, με τις συνεχείς παραβάσεις της απόστασης από την ακτή και τους λουόμενους, που κοστίζουν μια μικρή περιουσία, αυτά γιατί τα απαλλάσσετε?
Κανένα τέλος και εισφορά σε επαγγελματικά σκάφη! Ο κλάδος μας εισπράττει τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κρίσης και της πολυετούς κρατικής αδιαφορίας, αναποτελεσματικότητας, και ανικανότητας διαχείρισης των υπαρχόντων υποδομών, και της αδυναμίας για ανάπτυξη και δημιουργία νέων.
Συνεχείς ελέγχους στα επαγγελματικά επανδρωμένα και μη, ιδίως στα μηχανοκίνητα σκάφη, ώστε να εξαλειφτούν τα φαινόμενα «μαϊμού» επαγγελματιών.
Αλλαγή του καθεστώτος της πετρελαίευσης, όπως είναι στις προτάσεις που ακολουθούν, ώστε να μην προσελκύονται «μαϊμού» επαγγελματίες, και να γίνουν ρεαλιστικά και αποτελεσματικά τα τεκμήρια, με βάση τα πραγματικά έξοδα, και την κατανάλωση των καυσίμων από την πραγματική χρήση.
Πρόταση για τον τρόπο πετρελαίευσης των επαγγελματικών σκαφών.

Όταν ένα σκάφος ξεκινάει να φύγει σε ναύλο, οφείλει να είναι ήδη γεμάτο σε πετρέλαια. Η πρακτική των «πονηρών» είναι να κάνουν ένα ναυλοσύμφωνο, και με τιμή τράνζιτ να γεμίζουν τα ήδη μισο-άδεια τάνκια, από προγενέστερη χρήση. Όταν ο ναύλος τελειώσει, τότε ο πελάτης οφείλει να γεμίσει τα τάνκια, για να πληρώσει για το καταναλωθέν (από αυτόν) πετρέλαιο. Άρα, η πρώτη πετρελαίευση είναι εκ του πονηρού.
Πρόταση:
Να μην γεμίζει το επαγγελματικό σκάφος με τράνζιτ πετρέλαιο, όταν ξεκινάει ο ναύλος, διότι 100% αυτό το πετρέλαιο έχει καταναλωθεί από ιδιόχρηση του ιδιοκτήτη ανάμεσα από τον προηγούμενο και τον επόμενο ναύλο...
Το επαγγελματικό σκάφος, πιθανόν να ανεφοδιαστεί κατά την διάρκεια του ναύλου (ανάλογα τις πραγματοποιηθείσες ώρες), και 100% θα γεμίσει στο τέλος, για να παραδοθεί όπως παρελήφθη, γεμάτο. Για να πάρει τράνζιτ πετρέλαιο, με όσα ισχύουν τώρα, πληρώνει ο ναυλωτής την υψηλή τιμή, εκδίδεται τιμολόγιο στο όνομα του πλοιοκτήτη (ενώ είναι δαπάνη του ναυλωτή), και η πετρελαίευση γίνεται υποχρεωτικά παρουσία Τελώνη, με τα γνωστά δικαιολογητικά κι διαδικασίες.
Πρόταση:
Να μην εκδίδεται τιμολόγιο στο όνομα του πλοιοκτήτη, αλλά στο όνομα του ναυλωτή, ο οποίος άλλωστε πληρώνει έτσι κι αλλιώς. Ο τελώνης, παρίσταται έτσι κι αλλιώς, και πρέπει να ελέγξει ότι ο πελάτης επιβαίνει στο σκάφος, αλλιώς ο ναύλος μπορεί να είναι «μαϊμού». Άρα, είναι πολύ εύκολο, αφού κάνει όλη την τυπική διαδικασία που έτσι κι αλλιώς προβλέπεται, να ελέγχει ο Τελώνης ότι το τιμολόγιο του πετρελαιά έχει τα σωστά στοιχεία του ναυλωτή, και να σημειώνει τον προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό του ναυλωτή, καθώς και τα υπόλοιπα στοιχεία του, ΑΦΜ ελληνικό ή ξένο, στοιχεία ταυτότητας ή διαβατηρίου κλπ. Έτσι, θα επιτυγχάνεται ο πραγματικός έλεγχος των στοιχείων του ναυλωτή, κι η μη εικονικότητα της ναύλωσης. Η επιστροφή του ΕΦΚ και του ΦΠΑ των καυσίμων, θα καταλήγει απ ευθείας στον πραγματικό δικαιούχο, στον ναυλωτή, μετά από έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Έτσι, θα επιτυγχάνεται και άλλος ένας στόχος: Ο ναυλωτής, θα είναι υπόχρεος να εξηγήσει το πόθεν έσχες όχι μόνο για την τιμή ναύλωσης του σκάφους, αλλά στο πραγματικό κόστος των διακοπών του με κάποια πολυτελή θαλαμηγό, που ένα (μικρό πολλές φορές) μέρος της είναι ο ημερήσιος ναύλος, ενώ το μεγαλύτερο (πραγματικό) κόστος των διακοπών με πολυτελείς μηχανοκίνητες θαλαμηγούς, ανεξαρτήτως μήκους, είναι το κόστος των καυσίμων.
Θα αποκλείεται ο πλοιοκτήτης να καρπώνεται την διαφορά της τιμής των πετρελαίων, ούτε το πλήρωμα των επανδρωμένων που πιθανόν εκμεταλλεύεται τον ναυλωτή. Ούτε μπορεί ο πλοιοκτήτης να περάσει στις δαπάνες του, τιμολόγια πετρελαίων που στην πραγματικότητα έχουν πληρωθεί από τον ναυλωτή, αλλά τιμολογούνται σε εκείνον με το υπάρχον σύστημα.
Το μέλι που προσελκύει κάποιους κυρίους Καραχλίδογλου στο να «βαπτίσουν» επαγγελματικό, το προσωπικό τους σκάφος, είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό η εκμετάλλευση της διαφοράς της τιμής του πετρελαίου. Είναι άδικο να θιχτούν τα πραγματικά επαγγελματικά μηχανοκίνητα σκάφη, και ο κλάδος αυτός των πραγματικών επαγγελματιών. Η κατάργηση της ατέλειας, θα καταστρέψει τους πραγματικούς επαγγελματίες. Αντίθετα, με τον τρόπο που προτείνουμε εμείς, οι «μαϊμού» επαγγελματίες, δεν θα τολμήσουν να «δώσουν» την επιστροφή του ΕΦΚ και του ΦΠΑ του πετρελαίου σε έναν «μαϊμουδένιο» ναυλωτή, άλλωστε, δεν θα υπάρχουν πολλοί μαϊμουδένιοι ναυλωτές που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν το τεκμήριο του (υψηλού) ναύλου σε τέτοια σκάφη, εάν προστεθεί σε αυτό και το κόστος των καυσίμων. Μια καθιέρωση τεκμηρίου ναύλωσης σε πολυτελής μηχανοκίνητες θαλαμηγούς, που θα λειτουργούσε προσθετικά με το κόστος των πετρελαιεύσεων, θα ξεχώριζε αμέσως το στάχυ από την ήρα.

Πρόταση:
Για κάθε πετρελαίευση, ακόμα και όταν τα σκάφη δεν είναι σε ναύλο, ακόμα και στα ιδιωτικά σκάφη, να υποχρεούνται να εκδίδουν τιμολόγια τα βυτιοφόρα. Οι καταστάσεις των πετρελαιεύσεων να καταλήγουν στην ΥΠΕΕ, με τον ΑΦΜ του κάθε πλοιοκτήτη ή του ναυλωτή εάν μιλάμε για επαγγελματικά σκάφη, είτε το πετρέλαιο είναι ελεύθερο, είτε είναι μαύρο, είτε πρόκειται να ζητηθεί επιστροφή του ΕΦΚ και του ΦΠΑ, είτε όχι. Οι πλοιοκτήτες, στην ετήσια φορολογική τους δήλωση, να υποχρεούνται να δηλώσουν την ετήσια δαπάνη τους, και να γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος και διασταύρωση με τις καταστάσεις από τους πετρελαιάδες.
Έτσι, θα υπάρχει πραγματική αξιολόγηση του μεγαλύτερου κόστους χρήσης (στα ιδιωτικά μηχανοκίνητα), και ο «μαϊμού» επαγγελματίας θα πρέπει να εξηγήσει πως έκανε τόσα έξοδα πετρελαίου, εάν δεν έκανε ο ίδιος ιδιόχρηση… Η πραγματική ιδιόχρηση και το κόστος της, θα προκύπτει άμεσα και αποτελεσματικά.
Μια τέτοια ολοκληρωμένη (από τους αρμόδιους και τους υπεύθυνους) πολιτική, στο θέμα των καυσίμων των σκαφών, θα στραγγάλιζε τον «μαϊμού» επαγγελματία, θα έκανε απαγορευτικό το κλέψιμο στους ναυλωτές από τα πληρώματα, και θα απόκλειε συναλλαγές μεταξύ του πληρώματος και των ναυλωτών, για το κόστος των πετρελαίων. Θα δημιουργούσε επίσης μια βάση, για τον καταλογισμό πραγματικών τεκμηρίων, με βάση το πραγματικό κόστος χρήσης, και όχι με βάση αυθαίρετες εκτιμήσεις. Εάν ένα μηχανοκίνητο σκάφος κινηθεί ελάχιστα τον χρόνο, και έχει λίγα έξοδα κίνησης, και με δεδομένα τα έξοδα ελλιμενισμού και ασφάλισης, γιατί να έχει υπέρογκο τεκμήριο? Αντιθέτως, ένα μηχανοκίνητο σκάφος με σχετικά μικρό μήκος, που οργώσει το Αιγαίο και τα νησιά, και έχει ένα τεράστιο κόστος σε πετρέλαια, γιατί να έχει μικρότερο τεκμήριο από τα πραγματικά του έξοδα?
Πιστεύω ότι με τις προτάσεις μας, μπορούν ταυτόχρονα να επιτευχθούν πολλοί στόχοι, όφελος στο κράτος και στους πραγματικούς και έντιμους επαγγελματίες, και θα είναι ταυτοχρόνως εφιαλτικό για τους μαϊμουδιάρηδες κάθε τάξης. Θα δημιουργήσει και μια πραγματική τράπεζα πληροφοριών, για τους φοροφυγάδες χλιδάτους σκαφάτους, και θα είναι δίκαιο για όσους αναψυχάδες κινούνται λίγο ή ιστιοπλοούν οικολογικά στις θάλασσες μας.
Πρόταση:
Εκπτώσεις σε διάφορα τιμολόγια, όπως για παράδειγμα στα τέλη ελλιμενισμού, είναι επίσης ένα κίνητρο για την ύπαρξη «μαϊμού» επαγγελματιών.
Το ειδικό τιμολόγιο των επαγγελματικών σκαφών, στην μαρίνα Αλίμου, να ισχύει μόνο για τα μέλη του σωματείου μας. Άλλωστε, εμείς πετύχαμε το τιμολόγιο αυτό, με την προσφυγή μας στο συμβούλιο της Επικρατείας. Οι διάφοροι χλιδάτοι μαϊμού επαγγελματίες, ουδέποτε υπήρξαν μέλη μας, και τα λίγα μέλη μας με μηχανοκίνητα, είναι πραγματικοί επαγγελματίες, και τους γνωρίζουμε έναν προς έναν. Και όμως, καρπώνονται τις εκπτώσεις και το ειδικό καθεστώς, έστω κι αν είναι μαϊμού μηχανοκίνητα επαγγελματικά.
Εάν εμείς γίνουμε «εγγυητές» και «θεματοφύλακες» της πραγματικής επαγγελματικότητας των σκαφών των μελών μας, ώστε να τύχουν του εκπτωτικού τιμολόγιο (το λιμάνι είναι μικρό και γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον), οι διάφοροι κύριοι Καραχλίδογλου δεν θα τολμήσουν καν να ζητήσουν να γίνουν μέλη μας, αλλά θα χάσουν αυτό το προνόμιο που τους κάνει να προτιμούν να έχουν τα σκάφη τους μαϊμού επαγγελματικά. Άλλωστε και εμείς θα ελεγχόμαστε, και θα κρινόμαστε για τον τρόπο που διαχειριζόμαστε αυτήν την ευθύνη, που θα μας δώσετε. Ποιος είναι καλύτερος στο να ελέγχει ποιος είναι «μαϊμού» και ποιος όχι, από εμάς τους ίδιους?
Μείωση της ιδιόχρησης των επαγγελματικών σκαφών. Κανένας επαγγελματίας δεν χρησιμοποιεί το σκάφος του πάνω από 15-20 ημέρες τον χρόνο. Είτε για δοκιμαστικούς πλόες, είτε γιατί έχει κάποιο κενό, και εκμεταλλεύεται το σκάφος για φτηνές διακοπές, αφού δεν δουλεύει, γιατί να μην το χρησιμοποιήσει για τις δικές του διακοπές, που με άλλον τρόπο θα του στοίχιζαν ακριβά? Όμως η ιδιόχρηση 60 ημερών, εξυπηρετεί μονάχα τους μαϊμού επαγγελματίες… Προτείνω την μείωση της ιδιόχρησης σε 30 ημέρες το πολύ.

Με την διαδικασία του επείγοντος, μέσα στο καλοκαίρι, χωρίς σφαιρική εικόνα της πραγματικής αγοράς, και χωρίς τον υπολογισμό των συνεπειών στο κλάδο των πραγματικών επαγγελματιών που τόσα χρόνια αγωνίζονται σε αντίξοες συνθήκες, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε αντιδράσεις, και είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει προβλήματα σε όλον τον κλάδο.
Μην κάνετε εσπευσμένες κινήσεις, και πάρτε σοβαρά υπ όψιν σας τις προτάσεις μας. Ζούμε από αυτήν την δουλειά, και πασχίζουμε να επιβιώσουμε, διότι την τελευταία 7ετία, μετά την κατάργηση της δραχμής, ο κλάδος μας στην πραγματικότητα είναι ζημιογόνος, οι περισσότεροι είμαστε εγκλωβισμένοι σε αυτήν την δουλειά, το 99% από εμάς ευχαρίστως θα πουλούσαμε το σκάφος αύριο το πρωί και βγαίναμε από αυτόν τον κλάδο, είναι ελάχιστοι όσοι καινούργιοι που την «πατάνε» και μπαίνουν σε αυτήν την δουλειά, ενώ οι περισσότεροι που μπαίνουν στον κλάδο, είναι οι «μαϊμού» επαγγελματίες. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν αγοραστές για τα σκάφη μας, και είμαστε υποχρεωμένοι να χορεύουμε, διότι κάποτε μπήκαμε στον χορό. Με χίλια ζόρια επιβιώνουμε, δεν έχουμε κανένα περιθώριο για εισφορές και για τέλη.
Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την καταπολέμηση των παράνομων ναυλώσεων σκαφών υπό ξένη σημαία, και οι παράνομοι ναυλωτές βαφτίζονται φίλοι του αλλοδαπού ιδιοκτήτη ή φιλοξενούμενοι της offshore εταιρείας. Να μην επιτρέπεται η κίνηση ιδιωτικών σκαφών, χωρίς την υποχρεωτική παρουσία του ιδιοκτήτη ή του χρήστη, και να ελέγχεται αυτό από τις αρχές.
Εάν εκλείψει το φαινόμενο της παράνομης ναύλωσης ιδιωτικών σκαφών, εάν λειτουργήσουν σωστά τα λιμάνια και οι μαρίνες, και εάν γίνουν έργα υποδομής για τον θαλάσσιο τουρισμό, ο κλάδος μας μπορεί να ανακάμψει και να πάψει να είναι ζημιογόνος.
Στα χαρτιά, φαίνεται κερδοφορία στις επιχειρήσεις μας, διότι οι ναύλοι που εισπράττουμε είναι κατά 35 με 40% μικρότεροι από την ονομαστική τους αξία επί του ναυλοσυμφώνου (σε ορισμένες περιπτώσεις και στο 45 ή και το 50%), οι διάφοροι πράκτορες Έλληνες και ξένοι καθώς και διάφοροι μεσάζοντες παίρνουν προμήθειες, χωρίς να υπάρχουν αντίστοιχα παραστατικά στις περισσότερες περιπτώσεις. Όποιος μιλήσει ή διαμαρτυρηθεί, δεν ξαναβλέπει ναύλο. Επίσης, ενώ οι δαπάνες συντήρησης και κατοχής ενός μέσου επαγγελματικού ιστιοπλοϊκού σκάφους είναι 10 με 12 χιλιάδες ετησίως, για μεγάλο μέρος αυτών των δαπανών, επίσης δεν υπάρχουν παραστατικά. Έτσι, εμφανίζουμε οι περισσότεροι, πλασματική κερδοφορία.
Όταν ένα σκάφος στην πρώτη πενταετία αξίζει σχεδόν το μισό της αρχικής του τιμής, και λόγω της κρίσης ακόμα λιγότερο, τα όποια κέρδη από την εκμετάλλευση, εξανεμίζονται την στιγμή της μεταπώλησης.
Όταν το σκάφος περάσει τα 5 χρόνια, τότε τα περισσότερα γραφεία γυρνάνε την πλάτη τους, και δεν δίνουν ναύλα. Όποιος έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια μικρή προσωπική πελατεία, επιβιώνει. Δεν μπορείτε να καταδικάσετε όλους αυτούς, ούτε να τους σφίξετε περισσότερο την θηλιά που ήδη έχουν στον λαιμό τους. Ο κλάδος μας χρειάζεται βοήθεια, όχι εισπρακτική επιδρομή.
Μετά τιμής

Α Μάγγος

Thursday, July 2, 2009

πόλεμος!!!

Από πληροφορίες που έχω, όλα τα μηχανοκίνητα σκάφη άνω των 10 μέτρων, και τα ιστιοπλοϊκά άνω των 12 μέτρων, θα κληθούν να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας και έκτακτη οικονομική εισφορά.

Το ποσό των τελών κυκλοφορίας δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, αλλά προσανατολίζονται να είναι 300 ευρώ για κάθε μέτρο μήκους, για τα 10μετρα σκάφη, και θα ανεβαίνουν σταδιακά ανά 100 ευρώ κάθε 2 μέτρα. Δηλαδή, ένα σκάφος 10 μέτρων θα πληρώνει 300 ευρώ το μέτρο, δηλαδή 3,000 ευρώ συνολικά, ενώ ένα 15 μέτρων θα πληρώνει περίπου 500 ευρώ το μέτρο, δηλαδή 7,500 ευρώ. Αυτό θα ισχύει κάθε χρόνο, είτε το σκάφος έχει Ελληνική, είτε ξένη σημαία.

Ειδικά φέτος, τα σκάφη θα πληρώσουν άλλο τόσο, σαν έκτακτη εισφορά, δηλαδή για το 2009 το 10μετρο σκάφος θα πληρώσει 6,000 ευρώ (τέλη και εισφορά), και το δεκαπεντάμετρο 15,000 ευρώ!!!

Ανεξαρτήτως παλαιότητας, αξίας, κλπ. Δηλαδή, έχεις δώσει 20-30 χιλιάρικα για ένα παλιό 40άρι ιστιοπλοϊκό σκάφος, και θα πληρώσεις 12Χ400Χ2= 9,600 ευρώ για φέτος, και από 4800 τον χρόνο, εν συνεχεία!!!
Ενώ με τα ίδια λεφτά, ούτε ένα καγιέν μεταχειρισμένο δεν παίρνεις, αλλά πληρώνεις 500 ευρώ τέλη κυκλοφορίας, και είσαι "άρχοντας"...

Οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι για λεφτά, και θα τα πάρουν από τα σκάφη, και οποιαδήποτε αντίδραση των "σκαφάτων" θα αντιμετωπίσει την λοιδορία της κοινής γνώμης, διότι θα παρουσιάσουν όσους έχουν ένα σκάφος σαν πλούσιους και σαν φοροφυγάδες, και εδώ θα πάρουν φόρους από τα καρτοκινητά και από τα sms που στέλνουν οι πιτσιρικάδες, στους σκαφάτους θα κολλήσουν?

Μόλις χαρίσανε του κόσμου τα λεφτά για να πουλήσουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες κάθε είδους πολυτελές και μη αυτοκίνητο, τώρα ήρθε η ώρα να τα εισπράξουν πίσω με το παραπάνω, από όσους έκαναν το λάθος να αποκτήσουν σκάφος, σε μια θαλασσινή χώρα με τόσα νησιά.

Κυριακή κοντή γιορτή, σε μια εβδομάδα περίπου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στην βουλή, και ετοιμάστε βαζελίνη... Θα την χρειαστούμε απαξάπαντες.

Η γνώμη μου είναι, να αμυνθούμε με κάθε τρόπο!!! Δεν ξέρω τι σκατά πληρώνουν στην Γαλλία, για τα αντίστοιχα σκάφη, αλλά εκεί, έχουν μαρίνες, έχουν υπηρεσίες, έχουν ασφάλεια, έχουν φύλαξη, έχουν κράτος που λειτουργεί. Εδώ είμαστε μπάτε σκύλοι αλέστε, καμία ασφάλεια, καμία παροχή, καμία ανταπόδοση.

Εάν δεν ξεσκίσουμε με μηνύσεις, κάθε λιμάνι για όσα θα έπρεπε να προσφέρει αλλά δεν το κάνει, και να ζητάμε αποζημιώσεις για ότι συμβαίνει, για την κάθε λακκούβα στον δρόμο που μπορείς να στραβοπατήσεις και να χτυπήσεις, να κινδυνέψει το παιδί σου, να καταλάβουν αυτοί που μας κυβερνάνε ότι ναι μεν μπορούν να βάζουν κεφαλικούς φόρους και χαράτσια, αλλά η εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας έχει παρέλθει, και δεν έχουν να κάνουν με ραγιάδες, αλλά με πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πρέπει να πληρώνουμε, αλλά θα πρέπει και να παίρνουμε ανταπόδοση για αυτά που πληρώνουμε.

Ο μόνος δρόμος, είναι ο πόλεμος, και εάν δεν τον δώσουμε τώρα, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας.