Φίλες και φίλοι


Το μπλογκ αυτό είναι προσωπικό ημερολόγιο.
Δεν καταγράφω πότε έφαγα πότε ξύπνησα κλπ, αλλά τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου κατά την περίοδο που χτίζω ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος, για οικουμενική χρήση, δηλαδή είναι προσβάσιμο σε όλους, άσχετα φυσικής ικανότητας.

Έτσι, οι άνθρωποι με κινητικές αναπηρίες θα μπορούν ισότιμα και με ασφάλεια να ταξιδεύουν με ιστιοπλοϊκό σκάφος, να συμμετέχουν σε αγώνες ιστιοπλοΐας, να κάνουν διακοπές, να κολυμπάνε σε όμορφες παραλίες και ερημικούς κόλπους, να επισκέπτονται τα νησιά και να απολαμβάνουν τις ομορφιές της θάλασσας.

Στην ιδέα αυτή είχα συνεταίρους που ήδη κουράστηκαν και την "έκαναν" με ελαφρά πηδηματάκια, αλλά και άλλους που ακόμα με στηρίζουν. Η στήριξη είναι και οικονομικής φύσης, εργασία, αλλά και ανοχή στον χρόνο που αφιερώνω σε αυτόν τον σκοπό.

Περισσότερο απ όλους θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια μου, που με ανέχεται και συμμετέχει στα όνειρα μου.

Υπάρχουν πολλά προσωπικά στοιχεία, τα οποία δεν έχουν άμεση σχέση με τον πιο πάνω σκοπό, αλλά συμπληρώνουν τις σκέψεις και τις δραστηριότητες μου σε σχέση με την ιστιοπλοΐα και την θάλασσα, καθώς και με τον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού γενικότερα.

Κάποτε, ένας Ταϋλανδός που γνώρισα στην Παραολυμπιάδα του 2004, μου είπε πως θα περάσω φάσεις μεγάλης απογοήτευσης, θα κουραστώ, θα απελπιστώ, αλλά να μην σταματήσω τον αγώνα που ξεκίνησα... Είχε δίκιο. Ελπίζω να μην φτάσω στο σημείο τα πιο πάνω συναισθήματα που ήδη έχω νοιώσει, να με σταματήσουν.

Tuesday, January 3, 2012

νέα τεκμήρια
30 Δεκεμβρίου 2011Ο Γιώργος Βερνίκος, Γενικός Γραμματέας του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, προέβη στην παρακάτω δήλωση με αφορμή την πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών για τα τεκμήρια των σκαφών:

«Τα τεκμήρια που ψηφίστηκαν από την Βουλή τον Ιούνιο του 2011 για τα σκάφη αναψυχής είναι υπερβολικά υψηλά.  Ενδεικτικά, ένα σκάφος 10 μέτρων, ανεξαρτήτως τύπου (μηχανοκίνητο ή ιστιοπλοϊκό) και αξίας, έχει ετήσιο τεκμήριο εισοδήματος για το 2011 το ποσό των 21.000 Ευρώ.  Το ποσό αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι και πολλαπλάσια υψηλότερο της αξίας του σκάφους.

Αντιλαμβάνομαι ότι τα τεκμήρια ψηφίστηκαν από τη Βουλή -μερικές φορές αυξημένα και από τις εισηγήσεις του αρμοδίου Υπουργείου- σε περίοδο πανικού για το δημόσιο χρέος.  Μακάρι τα υψηλά τεκμήρια να συνέβαλαν θετικά σε μία δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας.  Τα τεκμήρια πρέπει να είναι δίκαια και σωστά, ειδάλλως ανατροφοδοτούν την ύφεση, μειώνουν τα έσοδα του κράτους, αυξάνουν την ανεργία και παραδίδουν «αμαχητί» τον οικονομικό έλεγχο του θαλάσσιου τουρισμού στο Αιγαίο στους Τούρκους ανταγωνιστές μας.  Υπενθυμίζω ότι πάνω από 120 επαγγέλματα είναι συνδεδεμένα με το θαλάσσιο τουρισμό και ότι τα σκάφη αναψυχής δίνουν ζωή στη θάλασσα, τα νησιά και τις πιο απομακρυσμένες νησίδες και βραχονησίδες της πατρίδας μας.

Παρά την κρίση, πρέπει με ψυχραιμία να σχεδιάσουμε πολιτικές που να μην οδηγούν ολόκληρους κλάδους σε αφανισμό και στη συγκεκριμένη περίπτωση αναφέρομαι στο θαλάσσιο τουρισμό της χώρας μας.
* Ο Γιώργος Βερνίκος είναι:
- Γενικός Γραμματέας του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
- Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
- Εκπρόσωπος των σκαφών αναψυχής στο Δ.Σ. του ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

No comments: