Φίλες και φίλοι


Το μπλογκ αυτό είναι προσωπικό ημερολόγιο.
Δεν καταγράφω πότε έφαγα πότε ξύπνησα κλπ, αλλά τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου κατά την περίοδο που χτίζω ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος, για οικουμενική χρήση, δηλαδή είναι προσβάσιμο σε όλους, άσχετα φυσικής ικανότητας.

Έτσι, οι άνθρωποι με κινητικές αναπηρίες θα μπορούν ισότιμα και με ασφάλεια να ταξιδεύουν με ιστιοπλοϊκό σκάφος, να συμμετέχουν σε αγώνες ιστιοπλοΐας, να κάνουν διακοπές, να κολυμπάνε σε όμορφες παραλίες και ερημικούς κόλπους, να επισκέπτονται τα νησιά και να απολαμβάνουν τις ομορφιές της θάλασσας.

Στην ιδέα αυτή είχα συνεταίρους που ήδη κουράστηκαν και την "έκαναν" με ελαφρά πηδηματάκια, αλλά και άλλους που ακόμα με στηρίζουν. Η στήριξη είναι και οικονομικής φύσης, εργασία, αλλά και ανοχή στον χρόνο που αφιερώνω σε αυτόν τον σκοπό.

Περισσότερο απ όλους θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια μου, που με ανέχεται και συμμετέχει στα όνειρα μου.

Υπάρχουν πολλά προσωπικά στοιχεία, τα οποία δεν έχουν άμεση σχέση με τον πιο πάνω σκοπό, αλλά συμπληρώνουν τις σκέψεις και τις δραστηριότητες μου σε σχέση με την ιστιοπλοΐα και την θάλασσα, καθώς και με τον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού γενικότερα.

Κάποτε, ένας Ταϋλανδός που γνώρισα στην Παραολυμπιάδα του 2004, μου είπε πως θα περάσω φάσεις μεγάλης απογοήτευσης, θα κουραστώ, θα απελπιστώ, αλλά να μην σταματήσω τον αγώνα που ξεκίνησα... Είχε δίκιο. Ελπίζω να μην φτάσω στο σημείο τα πιο πάνω συναισθήματα που ήδη έχω νοιώσει, να με σταματήσουν.

Monday, June 25, 2007

μαθήματα ιστιοπλοΐας

Με όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις...

Εχθές είχαμε πάει μονοήμερη βόλτα στην Αίγινα. Ξεκινήσαμε 2 σκάφη, εγώ με ένα dufour 30 classic, και ένας φίλος με ένα discovery 3000.
Aρχικά είχε άπνοια, μετά έβγαλε ένα αεράκι, σήκωσα την τζένοα και τσιμπήσαμε ένα μιλάκι σε σχέση με τον φίλο που πήγαινε μόνο με μηχανή. Μετά φρεσκάρισε λίγο παραπάνω, έσβησα την μηχανή και σήκωσα και την μαΐστρα, και πηγαίναμε με 3-4 μιλάκια... Ο "μηχανοκίνητος" φίλος μας έφτασε και μας πέρασε.

Κάποια στιγμή φτάσαμε να πηγαίνουμε με 6,1-6,2. Πολύ όμορφη πλεύση.
Σιγά σιγά τον φτάσαμε πάλι, και τον περάσαμε ξανά. Ο φίλος νόμιζε ότι κάνω μηχανοπανάδα, αλλά... όταν είδε ότι τον πατάω μόνο με τα πανιά, μετάνοιωσε που δεν έκανε και αυτός ιστιοπλοΐα, για να κάνουμε μια πιο καλή κόντρα...

Μετά το μπάνιο στο νησάκι κοντά στον Τούρλο, τραβήξαμε για Σουβάλα.

Φάγαμε, ήπιαμε και την πέσαμε για ύπνο. Μαζευτήκανε κάτι μαλάκες που ψαρεύανε, και μας ξυπνήσανε με την φασαρία.
Μαλάκες γιατί πιάσανε κάτι ψαράκια λίγο μεγαλύτερα από το βαρίδι, και αντί να τα πετάξουνε πίσω στην θάλασσα, τα σκότωσαν μα ασφυξία μέσα στην σακούλα... Μην και δεν δείξουν το τρόπαιο...

Στην πραγματικότητα οι μαλάκες είμασταν εμείς!!! Έπρεπε να βγούμε από το λιμάνι και να είμαστε πιο δροσερά, μέσα στην Σουβάλα έκαιγε ο τόπος. Αρόδο θα κοιμόμασταν σαν άνθρωποι!!!

Τελικά, κατά τις 6 έσκασε μύτη ένα σκάφος, σχολή ιστιοπλοΐας κάποιου ομίλου.
Νυχτερινό μάθημα μέσα στην απόλυτη άπνοια...

Ο «δάσκαλος» έριξε πρυμνιά άγκυρα χεράτα, αφού καβάλησε εμάς και το διπλανό σκάφος... Φάγανε μισή ώρα να δέσουνε, με την πλώρη, κάνανε κοκορέτσι τρεις άγκυρες, σπρώξε εσύ-τράβα εσύ, με πρυμάτσες 5μετρες, που για να περάσουν από τον κρίκο έπρεπε να φάει η κοπελίτσα που πήδηξε έξω μία ώρα...

Τι έμαθαν οι μαθητές?
Ρίχνουμε την άγκυρα όπου νάναι, δένουμε τα σκοινιά όπως νάναι στα κοτσανέλα, παρατάμε το σκάφος στην τύχη του και πάμε για μεζέ στην παρακείμενη ταβέρνα, και όλα πάνε καλά!!!

Υπάρχει άραγε καμμία σχολή που να μαθαίνει στους μαθητές αγκυροβολία, μανούβρες μέσα στο λιμάνι, πρυμνοδέτηση και πλαδιοδέτηση (και τους χειρισμούς να τους κάνουν οι μαθητές) κλπ? Από ότι ρώτησα σε διάφορες σχολές, αυτό το κομάτι το μαθαίνει ο καθένας μόνος του στην πορεία, προφανώς θα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν απλώς τον κανόνα.

Πως παίρνουν δίπλωμα ανοιχτής θαλάσσης μαθητές που δεν ξέρουν να κάνουν μια αγκυροβολία? Κόμπους, μάινα βίρα στα πανιά και εκτέλεση απλών εντολών δεν τους κάνει κυβερνήτες, πως θα βγούν οι άνθρωποι αυτοί με κάποιο σκάφος αύριο μεθαύριο?

2 comments:

monahikoslikos said...
This comment has been removed by a blog administrator.
amanAM said...
This comment has been removed by the author.