Φίλες και φίλοι


Το μπλογκ αυτό είναι προσωπικό ημερολόγιο.
Δεν καταγράφω πότε έφαγα πότε ξύπνησα κλπ, αλλά τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου κατά την περίοδο που χτίζω ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος, για οικουμενική χρήση, δηλαδή είναι προσβάσιμο σε όλους, άσχετα φυσικής ικανότητας.

Έτσι, οι άνθρωποι με κινητικές αναπηρίες θα μπορούν ισότιμα και με ασφάλεια να ταξιδεύουν με ιστιοπλοϊκό σκάφος, να συμμετέχουν σε αγώνες ιστιοπλοΐας, να κάνουν διακοπές, να κολυμπάνε σε όμορφες παραλίες και ερημικούς κόλπους, να επισκέπτονται τα νησιά και να απολαμβάνουν τις ομορφιές της θάλασσας.

Στην ιδέα αυτή είχα συνεταίρους που ήδη κουράστηκαν και την "έκαναν" με ελαφρά πηδηματάκια, αλλά και άλλους που ακόμα με στηρίζουν. Η στήριξη είναι και οικονομικής φύσης, εργασία, αλλά και ανοχή στον χρόνο που αφιερώνω σε αυτόν τον σκοπό.

Περισσότερο απ όλους θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια μου, που με ανέχεται και συμμετέχει στα όνειρα μου.

Υπάρχουν πολλά προσωπικά στοιχεία, τα οποία δεν έχουν άμεση σχέση με τον πιο πάνω σκοπό, αλλά συμπληρώνουν τις σκέψεις και τις δραστηριότητες μου σε σχέση με την ιστιοπλοΐα και την θάλασσα, καθώς και με τον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού γενικότερα.

Κάποτε, ένας Ταϋλανδός που γνώρισα στην Παραολυμπιάδα του 2004, μου είπε πως θα περάσω φάσεις μεγάλης απογοήτευσης, θα κουραστώ, θα απελπιστώ, αλλά να μην σταματήσω τον αγώνα που ξεκίνησα... Είχε δίκιο. Ελπίζω να μην φτάσω στο σημείο τα πιο πάνω συναισθήματα που ήδη έχω νοιώσει, να με σταματήσουν.

Friday, November 20, 2009

η λύση για την φοροδιαφυγή

Με αφορμή τις πρόσφατες «αποκαλύψεις» περί γιατρών του Κολωνακίου που δηλώνουν εισόδημα κάτω από τα όρια της φτώχιας, και δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στα έσοδα του κράτους λόγω της φοροδιαφυγής, καθώς και του φαύλου κύκλου στον οποίον είμαστε όλοι εγκλωβισμένοι, θα ήθελα να προτείνω για άλλη μια φορά μια πάρα πολύ απλή λύση, που θα διόρθωνε άπαξ δια παντός το πρόβλημα των δημοσίων εσόδων και θα εξαφάνιζε εν μια νυκτί το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, και παράλληλα θα τονωθεί η οικονομία της χώρας:

Να μην φορολογείται το εισόδημα, αλλά το αποταμιευθέν μέρος του εισοδήματος που δεν καταναλώνεται.

Με αυτόν τον τρόπο, είτε βγάζεις 10 χιλιάρικα τον χρόνο, είτε βγάζεις 100 χιλιάρικα, είτε 1 εκατομμύριο, θα είσαι υποχρεωμένος να δηλώσεις τις δαπάνες σου, με επίσημες ονομαστικές αποδείξεις, και θα φορολογείσαι (με κάποιον αναλογικό συντελεστή) για το μέρος του ετήσιου εισοδήματος δεν δαπάνησες με αποδείξεις.

Έτσι, θα επιτευχθούν ταυτόχρονα πολλοί στόχοι:
• Όλοι θα έχουμε λόγους να ζητάμε αποδείξεις, και ουσιαστικά σε κάθε μας δαπάνη, θα εισπράττει το κράτος το 19% του ΦΠΑ που αναλογεί. Κανένας δεν θα μπορεί να αποκρύπτει εισόδημα, γιατί όλοι θα ζητάνε αποδείξεις.
• Κάθε επιχειρηματίας, ελεύθερος επαγγελματίας, γιατρός, δικηγόρος, λογιστής, υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, δάσκαλος ιδιαίτερων μαθημάτων, εργάτης, κλπ δεν θα έχουν λόγους να κρύψουν τα έσοδα τους, γιατί εφ όσον θα προσκομίζουν τις σχετικές ετήσιες δαπάνες τους, δεν θα πληρώνουν περισσότερο φόρο από τον ΦΠΑ που ήδη πληρώνουν.
• Όσοι έχουν περισσότερα κέρδη από όσα συνήθως ξοδεύουν, δεν θα τα κάνουν μασούρια, αλλά θα έχουν κάθε λόγο να τα επενδύσουν κάπου, ώστε να μην πάρει η Εφορία μεγάλο μέρος αυτών των αδιάθετων κερδών, και έτσι το χρήμα θα κυκλοφορήσει στην αγορά, που θα τονωθεί από αυτό.

Έτσι δεν θα χρειάζονται ούτε δηλώσεις πόθεν έσχες, ούτε τεκμήρια, ούτε τίποτα, αφού κανένας δεν θα μπορεί να κρύψει το παραμικρό.

Επειδή θα ελέγχονται όλοι βάσει δαπανών, όποιοι προσωρινά εξακολουθήσουν να έχουν μαύρα έσοδα, θα βρεθούν σε αδυναμία να δαπανήσουν τα χρήματα αυτά, διότι τα έξοδα τους δεν θα μπορούν να καλυφθούν από τα επίσημα έσοδα τους.

Ενώ τώρα, με το υπάρχον σύστημα, ο πρώτος που σε κλέβει είναι το ίδιο το κράτος θέλει να εισπράξει φόρο επί του εισοδήματος, ενώ κάθε δαπάνη μας έχει έμμεσους φόρους, ΦΠΑ και όχι μόνο. Είναι φυσικό ο κάθε ένας μας, εφόσον μπορεί να αποφύγει να δηλώσει τα εισοδήματα του, να το κάνει.

No comments: