Φίλες και φίλοι


Το μπλογκ αυτό είναι προσωπικό ημερολόγιο.
Δεν καταγράφω πότε έφαγα πότε ξύπνησα κλπ, αλλά τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου κατά την περίοδο που χτίζω ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος, για οικουμενική χρήση, δηλαδή είναι προσβάσιμο σε όλους, άσχετα φυσικής ικανότητας.

Έτσι, οι άνθρωποι με κινητικές αναπηρίες θα μπορούν ισότιμα και με ασφάλεια να ταξιδεύουν με ιστιοπλοϊκό σκάφος, να συμμετέχουν σε αγώνες ιστιοπλοΐας, να κάνουν διακοπές, να κολυμπάνε σε όμορφες παραλίες και ερημικούς κόλπους, να επισκέπτονται τα νησιά και να απολαμβάνουν τις ομορφιές της θάλασσας.

Στην ιδέα αυτή είχα συνεταίρους που ήδη κουράστηκαν και την "έκαναν" με ελαφρά πηδηματάκια, αλλά και άλλους που ακόμα με στηρίζουν. Η στήριξη είναι και οικονομικής φύσης, εργασία, αλλά και ανοχή στον χρόνο που αφιερώνω σε αυτόν τον σκοπό.

Περισσότερο απ όλους θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια μου, που με ανέχεται και συμμετέχει στα όνειρα μου.

Υπάρχουν πολλά προσωπικά στοιχεία, τα οποία δεν έχουν άμεση σχέση με τον πιο πάνω σκοπό, αλλά συμπληρώνουν τις σκέψεις και τις δραστηριότητες μου σε σχέση με την ιστιοπλοΐα και την θάλασσα, καθώς και με τον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού γενικότερα.

Κάποτε, ένας Ταϋλανδός που γνώρισα στην Παραολυμπιάδα του 2004, μου είπε πως θα περάσω φάσεις μεγάλης απογοήτευσης, θα κουραστώ, θα απελπιστώ, αλλά να μην σταματήσω τον αγώνα που ξεκίνησα... Είχε δίκιο. Ελπίζω να μην φτάσω στο σημείο τα πιο πάνω συναισθήματα που ήδη έχω νοιώσει, να με σταματήσουν.

Friday, February 11, 2011

Υποτίμηση (και) της νοημοσύνης μας!

Λόγω του ευρώ, δεν είναι δυνατή η υποτίμηση του νομίσματος μας, κάτι που συνέβη επανειλημμένως στο παρελθόν με αποτέλεσμα να φτωχαίνουμε όλοι μαζί.Υποτίμηση συνέβαινε με ήπιο τρόπο κάθε χρόνο, με την λεγόμενη διολίσθηση του νομίσματος μας, αλλά και βίαια, με τις ξαφνικές υποτιμήσεις.

Τα μέτρα του μνημονίου, η περικοπή μισθών, συντάξεων κλπ αποσκοπούν σε ένα μονάχα: Στο να φτωχύνουμε με άλλον τρόπο.

Όμως, οι υπηρεσίες και τα εγχώρια παραγόμενα προϊόντα, κρατούσαν τότε μια σχετικά σταθερή τιμή σε δραχμές, ο δε πληθωρισμός εξισορροπούσε την κατάσταση. Τώρα, ακόμα και τα εγχώρια προϊόντα είναι σε ξένο νόμισμα, σε ευρώ, και έτσι οι μειώσεις των αποδοχών μας οδηγούν σε πολύ πιο βίαιη ατομική πτώχευση.

Στο όνομα της εθνικής κρίσης, της κατάστασης ανάγκης που βρισκόμαστε σαν χώρα, καταπατούνται όλα τα κεκτημένα δικαιώματα των πολιτών και των εργαζομένων.
Τα κεκτημένα δικαιώματα των μεγαλοεργολάβων, πως γίνεται να μην μπορούν να καταπατηθούν, και να καταπατούνται μόνο τα κεκτημένα των πολιτών?

Πως γίνεται να είναι σαν Θέσφατο η κάθε σύμβαση και ο κάθε νόμος του Δημοσίου που είναι εις βάρος των πολιτών, ενώ τα δικαιώματα των πολιτών επαναδιαπραγματεύονται σε νέα βάση λόγω της "κρίσης"?

1 comment:

AmanAM said...

παλιότερα, όταν κάνανε έκτακτες υποτιμήσεις και συνεχή διολίσθηση, η αγοραστική δύναμη στα εγχώρια προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και σε φόρους, τέλη κλπ, παράμενε σταθερή, έως ότου ο πληθωρισμός κάλυπτε το "άνοιγμα" και η διολίσθηση το κρατούσε σταθερό.

Έτσι, ουσιαστικά πτωχαίναμε μόνο στα εισαγόμενα προϊόντα. Αυτό έκανε τα προϊόντα μας και τις εξαγωγές μας πιο ανταγωνιστικά, καθώς και τις υπηρεσίες μας φθηνές.

Τώρα παραμένουμε ακριβοί, απλώς πτωχαίνουμε γενικά και αόριστα, οπότε εκλείπει η ώθηση που έδινε στην αγορά η επίκτητη ανταγωνιστικότητα λόγω υποτίμησης ή διολίσθησης.