Φίλες και φίλοι


Το μπλογκ αυτό είναι προσωπικό ημερολόγιο.
Δεν καταγράφω πότε έφαγα πότε ξύπνησα κλπ, αλλά τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου κατά την περίοδο που χτίζω ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος, για οικουμενική χρήση, δηλαδή είναι προσβάσιμο σε όλους, άσχετα φυσικής ικανότητας.

Έτσι, οι άνθρωποι με κινητικές αναπηρίες θα μπορούν ισότιμα και με ασφάλεια να ταξιδεύουν με ιστιοπλοϊκό σκάφος, να συμμετέχουν σε αγώνες ιστιοπλοΐας, να κάνουν διακοπές, να κολυμπάνε σε όμορφες παραλίες και ερημικούς κόλπους, να επισκέπτονται τα νησιά και να απολαμβάνουν τις ομορφιές της θάλασσας.

Στην ιδέα αυτή είχα συνεταίρους που ήδη κουράστηκαν και την "έκαναν" με ελαφρά πηδηματάκια, αλλά και άλλους που ακόμα με στηρίζουν. Η στήριξη είναι και οικονομικής φύσης, εργασία, αλλά και ανοχή στον χρόνο που αφιερώνω σε αυτόν τον σκοπό.

Περισσότερο απ όλους θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια μου, που με ανέχεται και συμμετέχει στα όνειρα μου.

Υπάρχουν πολλά προσωπικά στοιχεία, τα οποία δεν έχουν άμεση σχέση με τον πιο πάνω σκοπό, αλλά συμπληρώνουν τις σκέψεις και τις δραστηριότητες μου σε σχέση με την ιστιοπλοΐα και την θάλασσα, καθώς και με τον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού γενικότερα.

Κάποτε, ένας Ταϋλανδός που γνώρισα στην Παραολυμπιάδα του 2004, μου είπε πως θα περάσω φάσεις μεγάλης απογοήτευσης, θα κουραστώ, θα απελπιστώ, αλλά να μην σταματήσω τον αγώνα που ξεκίνησα... Είχε δίκιο. Ελπίζω να μην φτάσω στο σημείο τα πιο πάνω συναισθήματα που ήδη έχω νοιώσει, να με σταματήσουν.

Sunday, August 12, 2007

Της κοντής ψ...ής της φταίνε οι τρίχες!!!

Ένας τουριστικός πράκτορας στην Μήλο, έχει βάλει σε φασαρίες αυτούς που νοικιάζουν σκάφη, για μονοήμερες κρουαζιέρες.

Θέλει να επιβάλλει να παίρνει κάποια προμήθεια, και αφού απέτυχε, άρχισε τις καταγγελίες και τις φασαρίες...

Την μια του φταίει ότι παίρνουν κατ' άτομο συγκεκριμμένη τιμή, άρα το θεωρεί εισητήριο, μετά του φταίει ότι οι επιβάτες δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, θεωρεί "άγρα" πελατών το ότι έχουν διαφημιστικές ταμπέλες για τις ημερήσιες κρουαζιέρες, παρόλο που έχουν πάρει άδεια από το λιμενικό ταμείο γι αυτό, και πολλά άλλα...

Μέχρι και αναφορά στον Εισαγγελέα έχει κάνει, ότι το λιμεναρχείο δεν σταματάει τους παράνομους εγκληματίες που νοικιάζουν σκάφη στην Μήλο, και προσφέρουν στον κόσμο όμορφες κρουαζιέρες.

Με αφορμή αυτό, έγραψα το πιο κάτω κείμενο:

Έχοντας λάβει γνώση των γεγονότων που έχουν συμβεί στην Μήλο, θα ήθελα να εκφράσω την γνώμη μου επί του θέματος αυτού. Στην Μήλο έχουν δραστηριοποιηθεί κάποια επαγγελματικά τουριστικά σκάφη, και κάνουν ημερήσιες εκδρομές, με ναυλοσύμφωνο. Υπάρχουν αντιδικίες με έναν τουριστικό πράκτορα της περιοχής, και υπάρχουν καταγγελίες στο λιμεναρχείο και στον Εισαγγελέα ότι είναι παράνομο άγνωστοι άνθρωποι μεταξύ τους να νοικιάζουν ένα σκάφος με προκαθορισμένη τιμή κατ άτομο.

Ο νόμος 2743/99 σε κανένα σημείο δεν καθορίζει τον τρόπο που βρίσκουμε τους πελάτες-επιβάτες που θα νοικιάσουν τα σκάφη μας. Ούτε ο 438/76 τον οποίον αντικατέστησε ο νόμος 2743/99 καθόριζε κάτι τέτοιο.

Αυτό που ορίζει είναι ότι οι ναυλώσεις πρέπει να είναι άνω των 12 ωρών, και να μην εκδίδουμε εισιτήριο για την μεταφορά των επιβατών, αλλά να καταρτίζουμε ναυλοσύμφωνο.

Ανάλογα την αξία του σκάφους, τον εξοπλισμό του, ανάλογα την εποχή (άνοιξη-φθινόπωρο ή καλοκαίρι) οι τιμή ενοικίασης των σκαφών διαφέρει, επηρεάζεται επίσης από την προσφορά και την ζήτηση.

Ένα επαγγελματικό σκάφος έχει πολλά έξοδα:
Δεξαμενισμός τον χειμώνα
Χειμερινή συντήρηση
Αντικατάσταση εξοπλισμού και φθορές
Ελλιμενισμός
Ασφάλιστρα
Λειτουργικά έξοδα (συντηρήσεις εξοπλισμού, μικροζημιές, επιθεωρήσεις κλπ)
Επίσης ένα σκάφος κάθε χρόνο χάνει περίπου το 10% της αξίας του λόγω παλαιότητας, πρέπει να συνυπολογίσουμε στα λειτουργικά έξοδα και την απόσβεση του επενδυθέντος κεφαλαίου για την αγορά του, έξοδα λογιστηρίου, ΤΕΒΕ-ΤΑΝΠΥ κλπ.

Θεωρητικά η τουριστική σεζόν είναι από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο, αλλά τελικά τα τελευταία χρόνια οι ναυλώσεις των σκαφών μας είναι ουσιαστικά 2 μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο, και λίγα πράγματα τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβρη.

Ο κάθε ένας επαγγελματίας, προκειμένου να προσελκύσει πελάτες, να καλύψει τα τεράστια έξοδα, και να καταφέρει να βγάλει κάποιο μικρό κέρδος για όλη την δουλειά που κάνει (προσωπική εργασία στην συντήρηση, στις μεταφορές και στις μετακινήσεις του σκάφους, υποδοχή και παραλαβή των επιβατών, κλπ) καταφεύγει σε διαφορετικές μεθόδους:
Προσφορές σε ναυλομεσίτες (Έλληνες και ξένους), για να στείλουν πελάτες έναντι προμήθειας
Δημιουργία ιστοσελίδων για την προσωπική προώθηση του σκάφους
Συμμετοχή σε εκθέσεις-ναυτικά σαλόνια
Προσωπική επαφή με ενδιαφερόμενους στα λιμάνια και στις μαρίνες, δημόσιες σχέσεις με μέλη ομίλων κλπ.

Η ομάδα των ανθρώπων που νοικιάζουν τα σκάφη μας, συνήθως είναι οικογένειες ή παρέες φίλων, το ναυλοσύμφωνο αναφέρει το όνομα ενός εξ όλων (συνήθως αυτού που έρχεται σε αρχική επαφή μαζί μας) και στην κατάσταση επιβατών και πληρώματος αναφέρονται οι υπόλοιποι.
Ανάλογα τα άτομα που συμμετέχουν, ο καθένας από τους συμμετέχοντες πληρώνει κατ αναλογία το μερίδιο του στην συνολική τιμή, είτε σε εμάς απ ευθείας, είτε μεταξύ τους και ένας εξ όλων μας δίνει το συνολικό τίμημα του ναύλου.

Πουθενά δεν αναφέρεται στον νόμο ο τρόπος που σχηματίζεται το γκρούπ που νοικιάζει το σκάφος μας, ούτε υπάρχει κάποια υποχρέωση αυτοί να είναι γνωστοί μεταξύ τους. Με τόσα έξοδα που έχουμε, ο καθένας ψάχνει και βρίσκει τρόπους να προσελκύσει πελάτες και να ενοικιάσει το σκάφος του, σεβόμενος το γράμμα και το πνεύμα του νόμου.

Εξ άλλου, ένας πολύ διαδεδομένος τρόπος ενοικίασης ενός σκάφους, για πολυήμερα ταξίδια, είναι το cabin charter. Δηλαδή άγνωστοι μεταξύ τους, νοικιάζουν για συγκεκριμένη περίοδο μια καμπίνα του σκάφους, για κάποιο προσυμφωνηθέν ποσό (συνήθως το1/3 της τιμής ολόκληρου του σκάφους, σε τετρακάμπινο σκάφος), και έτσι, εάν ο ιδιοκτήτης του σκάφους καταφέρει να νοικιάσει και άλλη καμπίνα σε άλλους, συμπληρώνει σιγά-σιγά το επιθυμητό ποσό ναύλωσης για όλο το σκάφος.

Εάν καταφέρει να κλείσει και τις 4 καμπίνες (πράγμα σχεδόν απίθανο), μεγιστοποιεί το κέρδος του, αλλιώς κερδίζει ότι το σκάφος του δουλεύει έστω και για λιγότερα...
Το σκάφος που στέκεται, έχει κόστος και φθορά. Καλύτερα να ταξιδέψει με 1 ή 2 καμπίνες (στο 1/3 ή στα 2/3 της τιμής), παρά να μην εισπράξεις τίποτα.

Τα τελευταία 2 χρόνια, το ίδιο το Υπουργείο Νέας Γενιάς επιδοτεί την διοργάνωση τριημέρων (Παρασκευή απόγευμα-Κυριακή βράδυ), για νέους μέχρι 30 ετών.

Οι νέοι που ενδιαφέρονται, εντελώς άγνωστοι μεταξύ τους, προπληρώνουν μια ίδια συμμετοχή 50 ευρώ, και η συμμετοχή τους επιδοτείται από το Υπουργείο με ένα ποσό 125 ευρώ, οπότε συνολικά όποιος πλοιοκτήτης θέλει να συμμετάσχει, ανάλογα τον αριθμό των νέων που θα μαζευτούν (6-7-8 συνήθως άτομα ανά σκάφος) εισπράττει κατ άτομο συνολικά 175 ευρώ για την προκαθορισμένη εκδρομή σε προκαθορισμένο δρομολόγιο, ανάλογα την περιοχή. Για την περιοχή του Σαρωνικού, προβλέπεται η επίσκεψη στην Αίγινα και στον Πόρο.

Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται (με έξοδα του ιδιοκτήτη του σκάφους) το πρωινό, ένα ελαφρύ γεύμα, το καταναλωθέν πετρέλαιο, φόροι και λιμενικά τέλη.

Ασχέτως παλαιότητας του σκάφους, ασχέτως εξοπλισμού, ασχέτως εποχής, η τιμή κατ άτομο είναι προκαθορισμένη, σαν «εισιτήριο». Μάλιστα, στην διανυκτέρευση, άγνωστοι μεταξύ τους νέοι, μοιράζονται τις διπλές καμπίνες των σκαφών, φυσικά φροντίζουν να είναι του ιδίου φύλου.

Παρόλα αυτά, η προσυμφωνηθείσα τιμή δεν αποτελεί εισιτήριο, εκδίδεται από τον πλοιοκτήτη συνολικό ναυλοσύμφωνο στο όνομα του ναυτικού ομίλου που έχει επιφορτιστεί από του Υπουργείο Νέας Γενιάς για την διοργάνωση αυτών των εκδρομών, και οι νέοι για το ποσό της συμμετοχής τους, δεν παίρνουν καμία απόδειξη από τον ιδιοκτήτη του σκάφους, ο ιδιοκτήτης φορολογείται βάσει του συνολικού ποσού που αναφέρεται στο ναυλοσύμφωνο.

Διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας τον νόμο 2743/99, έχοντας γνώση του προηγούμενου νόμου (438/76), έχοντας γνώση του τρόπου που νοικιάζονται τα σκάφη των ως άνω νόμων και την πρακτική των τελευταίων 20 ετών, δεν υπάρχει καμία παρανομία (κατά την γνώμη μου) στην ενοικίαση επαγγελματικού τουριστικού σκάφους του 2743/99, σε ανθρώπους που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, και σε προκαθορισμένη τιμή κατ άτομο, εφ όσον η ναύλωση του σκάφους είναι άνω των 12 ωρών, και εκδίδεται ναυλοσύμφωνο με την συνολική τιμή ναύλωσης.

Δεν έχω διαβάσει κανέναν νόμο που να επιβάλει τον τρόπο πληρωμής μας, τον τρόπο που θα βρίσκουμε τους πελάτες μας, ή ότι οι άνθρωποι που νοικιάζουν τα σκάφη μας πρέπει να είναι γνωστοί μεταξύ τους.
Αυτό που υποχρεούμαστε να κάνουμε είναι να εκδίδουμε ένα συνολικό ναυλοσύμφωνο, όπου θα αναφέρεται το σύνολο του ποσού της ναύλωσης. Στην κατάσταση επιβατών και πληρώματος πρέπει να αναφέρουμε αναλυτικά τα ονόματα των επιβατών μας. Εκδίδουμε συνολικό τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών ή απόδειξη παροχής υπηρεσιών (σύμφωνα με τον ΚΒΣ) τοις μετρητοίς, και κάθε τρίμηνο καταθέτουμε σχετική κατάσταση ναυλοσυμφώνων στην αρμόδια ΔΟΥ, και αποδίδουμε τον αναλογούντα ΦΠΑ. Επίσης κάθε χρόνο πληρώνουμε τον φόρο πλοίου, που μας επιβάλλει ο νόμος 27/75, όπως οφείλουμε.

Δεν υποχρεούμαστε να εκδίδουμε ξεχωριστό φορολογικό παραστατικό για κάθε έναν επιβάτη. Εάν μας ζητηθεί, μπορούμε να εκδώσουμε αθεώρητη απόδειξη είσπραξης (συνολική ή κατά άτομο), που να εξοφλεί το πιστωτικό τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών ή την πιστωτική απόδειξη παροχής υπηρεσιών, εφ όσον δεν εξοφληθούμε τοις μετρητοίς άμεσα.

Μετά την θεώρηση του ναυλοσυμφώνου από το λιμεναρχείο, αντίγραφο αυτού αποστέλλεται στην έδρα της επιχείρησης για να μεριμνήσει για όλες μας τις φορολογικές υποχρεώσεις ο λογιστής μας. Άλλο αντίγραφο του ναυλοσύμφωνου παραμένει στο λιμεναρχείο, η δε πραγματοποίηση της ναύλωσης αναγράφεται στην ΕΠΣΕΠΑ (ειδική καρτέλα παρακολούθησης των ναυλώσεων), και μέσω αυτών των στοιχείων ανά πάσα στιγμή ελεγχόμαστε και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΕΝ, αλλά και από την αρμόδια για την φορολογία μας ΔΟΥ.

Δεν υπάρχει καμία φορολογική παράβαση σε ότι κάνουμε, τα δε στοιχεία είναι στην διάθεση των λιμενικών και των φορολογικών αρχών, ανά πάσα στιγμή.

Αντώνης Μάγγος
Πλοιοκτήτης, μέλος του Δ.Σ. του ΣΙΤΕΣΑΠ

No comments: