Φίλες και φίλοι


Το μπλογκ αυτό είναι προσωπικό ημερολόγιο.
Δεν καταγράφω πότε έφαγα πότε ξύπνησα κλπ, αλλά τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου κατά την περίοδο που χτίζω ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος, για οικουμενική χρήση, δηλαδή είναι προσβάσιμο σε όλους, άσχετα φυσικής ικανότητας.

Έτσι, οι άνθρωποι με κινητικές αναπηρίες θα μπορούν ισότιμα και με ασφάλεια να ταξιδεύουν με ιστιοπλοϊκό σκάφος, να συμμετέχουν σε αγώνες ιστιοπλοΐας, να κάνουν διακοπές, να κολυμπάνε σε όμορφες παραλίες και ερημικούς κόλπους, να επισκέπτονται τα νησιά και να απολαμβάνουν τις ομορφιές της θάλασσας.

Στην ιδέα αυτή είχα συνεταίρους που ήδη κουράστηκαν και την "έκαναν" με ελαφρά πηδηματάκια, αλλά και άλλους που ακόμα με στηρίζουν. Η στήριξη είναι και οικονομικής φύσης, εργασία, αλλά και ανοχή στον χρόνο που αφιερώνω σε αυτόν τον σκοπό.

Περισσότερο απ όλους θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια μου, που με ανέχεται και συμμετέχει στα όνειρα μου.

Υπάρχουν πολλά προσωπικά στοιχεία, τα οποία δεν έχουν άμεση σχέση με τον πιο πάνω σκοπό, αλλά συμπληρώνουν τις σκέψεις και τις δραστηριότητες μου σε σχέση με την ιστιοπλοΐα και την θάλασσα, καθώς και με τον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού γενικότερα.

Κάποτε, ένας Ταϋλανδός που γνώρισα στην Παραολυμπιάδα του 2004, μου είπε πως θα περάσω φάσεις μεγάλης απογοήτευσης, θα κουραστώ, θα απελπιστώ, αλλά να μην σταματήσω τον αγώνα που ξεκίνησα... Είχε δίκιο. Ελπίζω να μην φτάσω στο σημείο τα πιο πάνω συναισθήματα που ήδη έχω νοιώσει, να με σταματήσουν.

Saturday, June 13, 2009

«Να σαλπάρουν για τα πέλαγα όλοι, χωρίς διακρίσεις».Υπεύθυνος: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ kiousis@enet.gr

http://www.enet.gr

Εξορμήσεις στα νησιά με σκάφος προσβάσιμο
Αυτή ήταν η σκέψη και το σύνθημα με το οποίο άνοιξε ρότα για ταξίδια αναψυχής, ακόμη και για όσους μετακινούνται δύσκολα, όχι μόνο για άτομα με αναπηρίες αλλά και για ηλικιωμένους, για οικογένειες με παιδιά, για εγκύους.

Είναι η λύση για όσους επιθυμούν να συμμετέχουν σε αγώνες ιστιοπλοΐας, να κάνουν διακοπές, να κολυμπάνε σε γαλαζοπράσινα νερά και ερημικούς όρμους με πεύκα, να επισκέπτονται τα νησιά και να απολαμβάνουν τα ήσυχα ηλιοβασιλέματα.

Για τον Αντώνη Μάγγο, ιστιοπλόο από το 1976, ένα απλό (Dufour Atoll 43) 13 μέτρων «Solis invictis» του 2001 διαμορφώθηκε κατάλληλα το 2003, προκειμένου να υποδέχεται κυρίως φίλους του που είχαν την ατυχία να έχουν κάποιο κινητικό πρόβλημα και να μην μπορούν να χαρούν τη θάλασσα.

Με κατάλληλο σχεδιασμό τοποθετήθηκε προσβάσιμη ράμπα στην είσοδο από τον ντόκο, ανελκυστήρας, υπερυψωμένα πατώματα για να υπάρχει μόνο ένα επίπεδο, ειδικός γερανός για να μπορεί να ανεβαίνει και να κατεβαίνει κάποιος στο νερό της θάλασσας.

Τακτικός της παρέας που οργώνει με τον καπετάν Αντώνη τις θάλασσες είναι ο Παναγιώτης Τσίγκανος, πρόεδρος της Sailability Hellas: «Για όποιον έχει ταξιδέψει στη θάλασσα για οποιονδήποτε λόγο, θα το έχει νιώσει. Μα, ακόμα και μια μοναχική βόλτα στην άκρη κάποιου μόλου θα μπορούσε να "εξηγήσει" αυτό που θέλω να πω».

Ο ίδιος υπογραμμίζει πως η θάλασσα είναι πλανεύτρα: την ταξιδεύεις και σε ταξιδεύει. «Για κάποιον με σωματική αναπηρία η ιστιοπλοΐα είναι εξίσου μαγευτική εμπειρία. Ο Αντώνης Μάγγος προσφέρει, με τις προσαρμογές που έκανε στο κότερό του, τη δυνατότητα σε ανθρώπους με αναπηρίες να ταξιδέψουν στην ανοιχτή θάλασσα με τη συντροφιά του κύματος και του ανέμου μόνο, με ασφάλεια, για αξέχαστα ολιγόωρα ή πολυήμερα θαλασσινά ταξίδια».

No comments: