Φίλες και φίλοι


Το μπλογκ αυτό είναι προσωπικό ημερολόγιο.
Δεν καταγράφω πότε έφαγα πότε ξύπνησα κλπ, αλλά τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου κατά την περίοδο που χτίζω ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος, για οικουμενική χρήση, δηλαδή είναι προσβάσιμο σε όλους, άσχετα φυσικής ικανότητας.

Έτσι, οι άνθρωποι με κινητικές αναπηρίες θα μπορούν ισότιμα και με ασφάλεια να ταξιδεύουν με ιστιοπλοϊκό σκάφος, να συμμετέχουν σε αγώνες ιστιοπλοΐας, να κάνουν διακοπές, να κολυμπάνε σε όμορφες παραλίες και ερημικούς κόλπους, να επισκέπτονται τα νησιά και να απολαμβάνουν τις ομορφιές της θάλασσας.

Στην ιδέα αυτή είχα συνεταίρους που ήδη κουράστηκαν και την "έκαναν" με ελαφρά πηδηματάκια, αλλά και άλλους που ακόμα με στηρίζουν. Η στήριξη είναι και οικονομικής φύσης, εργασία, αλλά και ανοχή στον χρόνο που αφιερώνω σε αυτόν τον σκοπό.

Περισσότερο απ όλους θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια μου, που με ανέχεται και συμμετέχει στα όνειρα μου.

Υπάρχουν πολλά προσωπικά στοιχεία, τα οποία δεν έχουν άμεση σχέση με τον πιο πάνω σκοπό, αλλά συμπληρώνουν τις σκέψεις και τις δραστηριότητες μου σε σχέση με την ιστιοπλοΐα και την θάλασσα, καθώς και με τον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού γενικότερα.

Κάποτε, ένας Ταϋλανδός που γνώρισα στην Παραολυμπιάδα του 2004, μου είπε πως θα περάσω φάσεις μεγάλης απογοήτευσης, θα κουραστώ, θα απελπιστώ, αλλά να μην σταματήσω τον αγώνα που ξεκίνησα... Είχε δίκιο. Ελπίζω να μην φτάσω στο σημείο τα πιο πάνω συναισθήματα που ήδη έχω νοιώσει, να με σταματήσουν.

Friday, December 18, 2009

της κακομοίρας

Ιδιωτικό σκάφος με κοινοτική σημαία, που ανήκει σε κοινοτικό ιδιώτη αλλοδαπό, προκειμένου να πάρει απόπλου, πρέπει να πληρώσει 0,88 ευρώ σε παράβολο της ΔΟΥ!!! Παλιά τα πληρώνανε επί τόπου στα λιμεναρχεία, αλλά καταργήθηκε ο ειδικός λογαριασμός και τώρα το ποσό αυτό πρέπει να καταβληθεί στην ΔΟΥ.

Δηλαδή, ο αλλοδαπός τουρίστας, πρέπει να αποκτήσει κατ' αρχάς ΑΦΜ (αφού διορίσει κάποιον αντίκλητο του στην Ελλάδα), να πάει στην πλησιέστερη Εφορία, να συνενοηθεί με τους αγγλομαθείς Εφοριακούς που θα αντιληφθούν τι θέλει στα αγγλικά, θα τον κατευθύνουν στην σωστή ουρά για την έκδοση διπλοτύπου, μετά στην ουρά για το ταμείο, και μετά πίσω στο λιμεναρχείο για τον απόπλου!!!

Ταυτόχρονα θα απασχοληθεί ποιός ξέρει πόση ώρα ο λιμενικός που πρέπει να εξηγήσει στον αλλοδαπό τι να κάνει, να τον πείσει πως αλλιώς δεν παίρνει τον πολυπόθητο απόπλου, να απασχοληθούν οι υπάλληλοι της ΔΟΥ, να ξοδευτεί χαρτί, μελάνι του εκτυπωτή, κλπ, και όλα αυτά για να εισπραχθούν 0,88 ευρώ.

Πως να χαρακτηρίσω όλους όσους διοικούν αυτήν την χώρα, και πόσο στοιχίζει άραγε στο Ελληνικό Δημόσιο και σε όλους εμάς η είσπραξη αυτού του ποσού?

Και βάρδα να παει ο αλλοδαπός, σε μη εργάσιμη ώρα ή μέρα. Τότε πρέπει να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση (κι άλλο χαρτί, κι άλλο μελάνι του φωτοτυπικού, φάκελος για την φύλαξη της δήλωσης, εγγραφή σε κατάσταση για την παραλαβή της δήλωσης αυτής...) ότι την επόμενη εργάσιμη, ο αλλοδαπός τουρίστας θα κάνει όλη την διαδικασια που περιγράφω πιο πάνω, και θα τους προσκομίσει την απόδειξη, για να κλείσει η εκκρεμότητα...

Και όλα αυτά, θα πρέπει να τα καταλάβει ο ξένος, και να τα κάνει, γιατί πως θα ξαναπάρει απόπλου εάν εκκρεμεί ο προηγούμενος?

No comments: