Φορομπλόκο σε λιμάνια και μαρίνες!
Του Νεκτάριου Β. Νώτη
Εκτός από την καθιέρωση αυστηρότερων τεκμηρίων για τα σκάφη, το υπουργείο οικονομικών σφίγγει ακόμα περισσότερο τον κλοιό γύρω από τους ιδιοκτήτες των πλωτών μεταφορικών μέσων.
Το νέο νομοσχέδιο φέρνει μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση, μέσω της επιβολής ειδικού φόρου, αλλά και σαρωτικούς ελέγχους. Ο στόχος, πέραν από τον προφανή της αύξησης των εσόδων, είναι να εντοπιστούν οι επιτήδειοι, που δηλώνουν ότι έχουν στην κατοχή τους επαγγελματικό σκάφος, αλλά στην ουσία έχουν σκάφος αναψυχής. Κι αυτό, γιατί ο ειδικός φόρος επιβάλλεται μόνο στα σκάφη αναψυχής. Αναλυτικότερα:
Οι προϊστάμενοι των εφοριών ελλιμενισμού, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, θα ελέγχουν όλες αυτές τις περιπτώσεις και θα ζητούν οποιοδήποτε στοιχείο, σχετικό με το χαρακτηρισμό του πλοίου. Ο έλεγχος αυτός θα διενεργείται υποχρεωτικά πριν από κάθε μεταβίβαση ή κάθε ανανέωση της άδειας του σκάφους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιτήδειοι «βαφτίζουν» τα σκάφη τους επαγγελματικά, εμφανίζοντας ότι τα έχουν δήθεν μισθώσει για ένα μήνα.
Σε περίπτωση, που διαπιστωθεί ότι το σκάφος έχει δηλωθεί ως επαγγελματικό χωρίς όμως να έχει τις προϋποθέσεις για αυτό, θα αφαιρείται αμέσως η άδεια. Από εκεί και έπειτα, θα υποχρεούνται να καταβάλουν τον ειδικό φόρο ιδιωτικών πλοίων αναψυχής... (η συνέχεια εδώ!)
Απάντηση:
Δυστυχώς όλα σε αυτήν την χώρα γίνονται “the Greek way” όπως λένε και οι ξένοι. Πράγματι η αρμόδια Υπηρεσία της Διεύθυνσης Θαλάσσιου Τουρισμού έχει επιδοθεί σε εξονυχιστικούς ελέγχους, αλλά… διυλίζουν τον κώνωπα, πιθανόν για να καταπιούν πιο εύκολα την κάμηλο.
Έχουν επιδοθεί σε ένα σαφάρι γραφειοκρατικών ελέγχων, κυνηγώντας ανεμόμυλους, τα κόμμα και τις τελείες, και έχουν παραλύσει όλη την λειτουργία του θαλάσσιου τουρισμού. Οι επαγγελματίες του κλάδου πρέπει να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες, σκάφη που νοικιάζονται πραγματικά και φέρνουν συνάλλαγμα στην Ελλάδα πρέπει να απολογηθούν πως και γιατί νοικιάστηκαν, γιατί μεσολάβησε μεσίτης, ποιος ήταν και ποιος δεν ήταν πάνω στο σκάφος που κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι νοικιάστηκε, γιατί το ναυλοσύμφωνο είναι μπλέ και όχι πράσινο, γιατί αυτό, γιατί εκείνο, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που περνάνε στ αλήθεια το καλοκαίρι τους πλένοντας τουαλέτες και σκάφη, ετοιμάζοντας τα στο λιοπύρι για να παραλάβουν οι πελάτες και να ξαμοληθούν στα νησιά, άνθρωποι που συντηρούν μόνοι τους τα σκάφη τους, που τρέχουν σαν τον Βέγγο για να βρουν ναύλους, για να καλύψουν τα έξοδα, για να πληρώσουν την δόση στην Τράπεζα, κλπ, συνωστίζονται στην Υπηρεσία και ταλαιπωρούνται σαν τα ζώα.
Πως θα βρουν τα μαϊμού επαγγελματικά σκάφη με τέτοιες μεθοδεύσεις?
Όποιος θέλει να βρει τα μαϊμού επαγγελματικά σκάφη, δεν έχει παρά να πάει μια βόλτα στα πλησιέστερα (και όχι μόνο) νησιά, στην Μύκονο, στην Σαντορίνη, κλπ, και να δει στην σειρά τις πολυτελείς δήθεν επαγγελματικές θαλαμηγούς με τους ιδιοκτήτες τους σαν επιβάτες, να καμαρώνονται στην πρύμνη, με τις τηλεοράσεις τους και τις κοιλάρες τους. Όποιος έχει στοιχειώδη εμπειρία από την πραγματικότητα, ξεχωρίζει από μακριά ποιος είναι τουρίστας ή πελάτης, και ποιος είναι ο ιδιοκτήτης που παριστάνει τον επιβάτη.
Εάν θέλουν λεφτά, αντί να βάζουν εξοντωτικά τέλη, τεκμήρια και φόρους στα ιδιωτικά σκάφη, και να τους σπρώχνουν στο να γίνουν κι αυτοί μαϊμού επαγγελματίες, ας ελέγξουν όλα αυτά τα σκάφη με τις ξένες σημαίες που τα έχουν και τα χρησιμοποιούν Ελληναράδες που ουδέποτε ελέγχθηκαν για πόθεν έσχες, δεν έχουν πληρώσει τον ΦΠΑ των σκαφών τους, και παρόλο που τα χρησιμοποιούν, δεν φαίνονται σαν ιδιοκτήτες για να υποστούν το τεκμήριο.
Είναι απλό: Όποιος δεν είναι ιδιοκτήτης, δεν δηλώνει το τεκμήριο της χρήσης και δεν έχει δηλώσει την δαπάνη αγοράς, να μην μπορεί να πάρει απόπλου στην θαλαμηγό με την ξένη ή Ελληνική σημαία. Έτσι, θα σταματήσουν (αναγκαστικά) οι πονηροί που παριστάνουν τους επιβάτες ενώ είναι οι ιδιοκτήτες, ή που νοικιάζουν παράνομα τα ιδιωτικά σκάφη τους, συνήθως υπό ξένη σημαία. Οι ξένες εταιρείες, με δήθεν εκπροσώπους Έλληνες ή ξένους, να πληρώσουν αντίστοιχο φόρο με τις οφσορ εταιρείες που κατέχουν ακίνητα. Μόνο έτσι θα σφίξουν ο κώ…
Κλιμάκιο ελέγχου για την πληρωμή ή μη του ΦΠΑ, στα σκάφη με ξένη σημαία (βρώμισε ο τόπος από κοινοτικά σκάφη Ελληναράδων), καθώς για το ποιος επιβαίνει και με τι ιδιότητα, σε ιδιωτικά. Οι έλεγχοι όχι μόνο στην Αθήνα ή στην Θεσ/νίκη, αλλά και στα νησιά, χλιδάτα και μη.
Μέσα από το Υπουργείο, κοιτώντας χαρτιά, και με άσχετους που προσπαθούν να καταλάβουν θέματα που δεν γνωρίζουν, προκοπή δεν γίνεται. Το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η ταλαιπωρία και η τιμωρία ανθρώπων που έχουν τυπικά προβλήματα άνευ ουσίας, που είτε υπάρχουν πραγματικά, είτε εφευρίσκονται από ευφάνταστους δημοσίους υπαλλήλους.
Ως προς τις εισφορές (ετήσιες ή έκτακτες) των σκαφών με κριτήριο το μήκος τους, είναι σαν να πληρώνει το ίδιο ένα Λάντα 12 μέτρων, με ένα Πόρσε του ίδιου μήκους. Στο πρώτο θα είναι εξοντωτικό, στο δεύτερο θα είναι χάδι. Το τσουβάλιασμα με βάση το μήκος των σκαφών (όπως των κυβικών των αυτοκινήτων), είναι παράλογο. Όποιος έχει ένα τρεχαντήρι 15 μέτρων ή ένα παλιό μηχανοκίνητο μικρής αξίας, θα πληρώσει τα ίδια με όποιον έχει 15μετρη θαλαμηγό αξίας πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που πιθανόν να ξεπερνάει και το εκατομμύριο. Αυτά είναι εξοντωτικά, και παραδοχή της πλήρους αποτυχίας και ανικανότητας. Είναι εύκολο να μιλάνε ορισμένοι με μένος (και ζήλια?) γι αυτούς που έχουν κάποιο σκάφος, διότι σε αυτήν την ναυτική χώρα που οι μισοί κάτοικοι δεν ξέρουν ούτε να επιπλεύσουν στην θάλασσα, έπρεπε να βοηθάμε το γιώτινγκ (ιδιωτικό και επαγγελματικό), και όχι να το εξοντώσουμε. Προς το παρόν, πάμε για εξόντωση. Δυστυχώς. Όταν θα ξυπνήσουν οι αρμόδιοι, θα είναι πολύ αργά.
Α.Μ.
Friday, April 16, 2010
Tuesday, April 13, 2010
Αλήτες-Ρουφιάνοι-Δημοσιογράφοι
Αν και αποφεύγω να δω ειδήσεις, είμαι αναγκασμένος να παρακολουθώ την συστηματική παραπλάνηση, και τα ψέματα που πασάρουν στον κόσμο οι σε διατεταγμένη υπηρεσία υπάλληλοι των καναλαρχών-εργολάβων δημοσίων έργων και όχι μόνο, διότι ο απόηχος των ψεμάτων τους επηρεάζουν την ζωή όλων μας.
Μετά την κατατρομοκράτηση του κόσμου με την ληστεία των «οικονομικών μέτρων» που μοναδικό στόχο έχουν την πτώχευση του κόσμου και όχι την μη χρεοκοπία του ήδη χρεοκοπημένου κράτους, ήταν φυσικό και επόμενο πως θα έπρεπε να βρεθεί ένα νέο θέμα που θα κρατήσει σε ύπνωση τον κόσμο. Αφού δεν έγινε σεισμός, λιμός ή καταποντισμός, ανακάλυψαν την εξάρθρωση τρομοκρατικής οργάνωσης και την σύλληψη τρομοκρατών.
Δεν γνωρίζω, και δεν με αφορά για να είμαι ειλικρινής, εάν ο Μαζιώτης και η παρέα του ήταν ή δεν ήταν τρομοκράτες. Για να πω την μαύρη αλήθεια, και να ήταν τρομοκράτες, εμένα δεν με τρόμαζαν.
Εμένα με τρομοκρατούν οι δημοσιογράφοι, τα ΜΜΕ γενικότερα, με τρομοκρατούν οι μεσάζοντες που αγοράζουν ένα τελάρο πορτοκάλια για δέκα δεκαπέντε λεπτά του ευρώ, και εμείς τα πληρώνουμε ένα ενάμιση ευρώ το κιλό, με τρομάζουν οι κάθε λογής τσάτσοι και νταβατζήδες που μας ρουφάνε το αίμα και το μέλλον των παιδιών μας, με τρομάζει που αυτήν την στιγμή μιλάει στην τηλεόραση ο παπάς αδελφός του Μαζιώτη στην τηλεόραση και τον βομβαρδίζουν με ερωτήσεις για την προσωπικότητα του συλληφθέντος, αλλά ουδέποτε ζήτησαν δηλώσεις από τους συγγενείς του Χριστοφοράκου ή των πολιτικών που μας κατακλέψανε, μας κατακλέβουνε, και θα μας κατακλέβουνε για πάντα, με τρομάζει που είδα παντού την φάτσα και τα πλήρη στοιχεία του Μαζιώτη, τους συγγενείς του και το σπίτι του, κλπ ενώ προστατεύουν τους κλέφτες, τους βιαστές, τους παιδεραστές, τους εμπόρους ναρκωτικών κλπ.
Βγάλανε από το ψυγείο έναν γνωστό στις αρχές αντιεξουσιαστή, έναν εκ πεποιθήσεως ανένταχτο στην βρωμερή κοινωνία μας, που εάν είχε την δράση που τον κατηγορούν καλώς τον συλλάβανε, αλλά δεν βλέπω ποτέ να συλλαμβάνονται όλοι αυτοί που κατάντησαν την κοινωνία μας τέτοια χαβούζα που κάνει κάποιους Μαζιώτηδες να έχουν αποκλίνουσες συμπεριφορές.
Τα έχω πει και τα έχω γράψει αρκετές φορές στην ζωή μου, θεωρώ τον εαυτό μου συνένοχο, ένα γρανάζι στην μηχανή της διεφθαρμένης κοινωνίας μας, και θαυμάζω κάθε έναν από αυτούς που έχουν αποκλίνουσα συμπεριφορά, παρόλο που διαφωνώ με κάθε βίαιη συμπεριφορά από όπου κι αν προέρχεται.
Δυστυχώς εμείς δεν έχουμε την τύχη των Πολωνών, ίσως χρειαζόμαστε και λίγη παραπάνω, ώστε να μπουν σε ένα αιρμπας και οι 300 που μας κυβερνάνε και να κάνει κάποιο τραγικό λάθος ο πιλότος και να τους κάψει όλους ζωντανούς.
Με κατατρομοκρατεί η απάθεια και η αδιαφορία του κόσμου, η ανεκτικότητα μας σε κάθε τι, η μη αντίδραση του κόσμου ότι κι αν συμβαίνει. Τουλάχιστον κάποιοι Μαζιώτηδες επέλεξαν τον δρόμο της αντίδρασης, έστω και με λάθος τρόπο. Η λάθος αντίδραση, είναι αντίδραση. Η απάθεια μας, είναι αυτό που λύνει τα χέρια σε όσους μας εκμεταλλεύονται, σε κάθε επίπεδο.
Μετά την κατατρομοκράτηση του κόσμου με την ληστεία των «οικονομικών μέτρων» που μοναδικό στόχο έχουν την πτώχευση του κόσμου και όχι την μη χρεοκοπία του ήδη χρεοκοπημένου κράτους, ήταν φυσικό και επόμενο πως θα έπρεπε να βρεθεί ένα νέο θέμα που θα κρατήσει σε ύπνωση τον κόσμο. Αφού δεν έγινε σεισμός, λιμός ή καταποντισμός, ανακάλυψαν την εξάρθρωση τρομοκρατικής οργάνωσης και την σύλληψη τρομοκρατών.
Δεν γνωρίζω, και δεν με αφορά για να είμαι ειλικρινής, εάν ο Μαζιώτης και η παρέα του ήταν ή δεν ήταν τρομοκράτες. Για να πω την μαύρη αλήθεια, και να ήταν τρομοκράτες, εμένα δεν με τρόμαζαν.
Εμένα με τρομοκρατούν οι δημοσιογράφοι, τα ΜΜΕ γενικότερα, με τρομοκρατούν οι μεσάζοντες που αγοράζουν ένα τελάρο πορτοκάλια για δέκα δεκαπέντε λεπτά του ευρώ, και εμείς τα πληρώνουμε ένα ενάμιση ευρώ το κιλό, με τρομάζουν οι κάθε λογής τσάτσοι και νταβατζήδες που μας ρουφάνε το αίμα και το μέλλον των παιδιών μας, με τρομάζει που αυτήν την στιγμή μιλάει στην τηλεόραση ο παπάς αδελφός του Μαζιώτη στην τηλεόραση και τον βομβαρδίζουν με ερωτήσεις για την προσωπικότητα του συλληφθέντος, αλλά ουδέποτε ζήτησαν δηλώσεις από τους συγγενείς του Χριστοφοράκου ή των πολιτικών που μας κατακλέψανε, μας κατακλέβουνε, και θα μας κατακλέβουνε για πάντα, με τρομάζει που είδα παντού την φάτσα και τα πλήρη στοιχεία του Μαζιώτη, τους συγγενείς του και το σπίτι του, κλπ ενώ προστατεύουν τους κλέφτες, τους βιαστές, τους παιδεραστές, τους εμπόρους ναρκωτικών κλπ.
Βγάλανε από το ψυγείο έναν γνωστό στις αρχές αντιεξουσιαστή, έναν εκ πεποιθήσεως ανένταχτο στην βρωμερή κοινωνία μας, που εάν είχε την δράση που τον κατηγορούν καλώς τον συλλάβανε, αλλά δεν βλέπω ποτέ να συλλαμβάνονται όλοι αυτοί που κατάντησαν την κοινωνία μας τέτοια χαβούζα που κάνει κάποιους Μαζιώτηδες να έχουν αποκλίνουσες συμπεριφορές.
Τα έχω πει και τα έχω γράψει αρκετές φορές στην ζωή μου, θεωρώ τον εαυτό μου συνένοχο, ένα γρανάζι στην μηχανή της διεφθαρμένης κοινωνίας μας, και θαυμάζω κάθε έναν από αυτούς που έχουν αποκλίνουσα συμπεριφορά, παρόλο που διαφωνώ με κάθε βίαιη συμπεριφορά από όπου κι αν προέρχεται.
Δυστυχώς εμείς δεν έχουμε την τύχη των Πολωνών, ίσως χρειαζόμαστε και λίγη παραπάνω, ώστε να μπουν σε ένα αιρμπας και οι 300 που μας κυβερνάνε και να κάνει κάποιο τραγικό λάθος ο πιλότος και να τους κάψει όλους ζωντανούς.
Με κατατρομοκρατεί η απάθεια και η αδιαφορία του κόσμου, η ανεκτικότητα μας σε κάθε τι, η μη αντίδραση του κόσμου ότι κι αν συμβαίνει. Τουλάχιστον κάποιοι Μαζιώτηδες επέλεξαν τον δρόμο της αντίδρασης, έστω και με λάθος τρόπο. Η λάθος αντίδραση, είναι αντίδραση. Η απάθεια μας, είναι αυτό που λύνει τα χέρια σε όσους μας εκμεταλλεύονται, σε κάθε επίπεδο.
Monday, April 5, 2010
προβλήματα με το ΥΕΝ
Τον τελευταίο καιρό, αντιμετωπίζουμε καθημερινά προβλήματα με το Τμήμα Θαλάσσιου Τουρισμού της Γενικής Γραμματείας Ναυτιλιακής Πολιτικής του Υπουργείου Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, που ασχολείται με τα θέματα των επαγγελματικών σκαφών του νόμου 2743/99.
Όσοι έχουμε επαγγελματικά σκάφη, οφείλουμε να τα νοικιάζουμε τουλάχιστον 300 ημέρες την πενταετία. Οι περισσότεροι νοικιάζουμε τα σκάφη μας μέσω Ελληνικών ή ξένων μεσιτικών γραφείων, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκουμε πελάτες με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας, είτε μέσω διαφήμισης στο διαδίκτυο και σε περιοδικά και εφημερίδες του κλάδου, είτε μέσα από προσωπικές επαφές και γνωριμίες.
Ο νόμος ορίζει πως τα σκάφη μας πρέπει να εκτελούν ταξίδια αναψυχής και περιήγησης ολικής ναύλωσης. Με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο, κάποιος εμφανίζεται να θέλει να νοικιάσει το σκάφος μας για κάποιο διάστημα, συμφωνούμε το τίμημα και κλείνει η συμφωνία με την υπογραφή του σχετικού ναυλοσύμφωνου. Κατά τον απόπλου, θεωρείται από την αρμόδια Λιμενική αρχή το ναυλοσύμφωνο καθώς και η κατάσταση επιβατών, ενώ ταυτόχρονα συμπληρώνεται η ειδική καρτέλα ναύλωσης (ΕΕΠΣΕΠΑ), που θεωρείται από την αρμόδια Λιμενική αρχή. Τις καρτέλες ναύλωσης, τις προσκομίζουμε ανά πενταετία στην αρμόδια Υπηρεσία κατά την θεώρηση της άδειας.
Μέχρι πρόσφατα, μετά από 10 σχεδόν χρόνια που ισχύει ο νόμος και η αγορά λειτουργεί με αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο, και δεν είχαμε προβλήματα με τις θεωρήσεις των αδειών μας, αλλά τώρα έχουν αρχίσει αυθαίρετες ερμηνείες και αιτιάσεις που χρησιμοποιούνται σαν δικαιολογία είτε για κωλυσιεργίες, είτε για ανακλήσεις επαγγελματικών αδειών σκαφών που ενώ έχουν ναυλωθεί, δεν αναγνωρίζεται από την αρμόδια Υπηρεσία ότι νοικιάστηκαν!
Καθημερινά δεχόμαστε παράπονα μελών μας. Αναφέρω ενδεικτικά πιο κάτω ορισμένες περιπτώσεις, που δεν είναι οι μόνες, είναι όμως χαρακτηριστικές της λογικής που επικρατεί, και του τρόπου που αντιμετωπίζονται οι επαγγελματίες από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου.
• Σκάφη που νοικιάζονται συνέχεια μέσω του ίδιου ναυλομεσίτη, θεωρούνται αυθαίρετα ότι… είναι ύποπτα ότι δεν νοικιάστηκαν σύννομα!
• Σκάφη τα οποία νοικιάζονται σε έναν πελάτη, ο οποίος επαναλαμβάνεται συχνά, θεωρούνται επίσης ότι παραβιάζουν έναν άγνωστο σε εμάς νόμο!
• Ναυλώσεις μεγαλύτερες των 3-4 εβδομάδων, θεωρούνται ύποπτες με αυθαίρετες αιτιολογήσεις, και θεωρούνται ως μη γενόμενες!
• Ναυλώσεις κατά τις οποίες ο τουρίστας για όποιον λόγο εκείνος αποφάσισε να παραμείνει στο λιμάνι και να ξεκινήσει το ταξίδι αργότερα, θεωρούνται αυθαίρετα ως μη γενόμενες.
• Κυνηγώντας ανεμόμυλους, προσπαθούν αυθαίρετα να ερμηνεύσουν την χρήση του σκάφους που έγινε πριν από ένα, δύο ή και πέντε χρόνια από τους πελάτες μας, θεωρώντας πως δεν περιηγήθηκαν ή αναψύχθηκαν επαρκώς, ώστε να ικανοποιηθεί ο γενικόλογος ορισμός του νόμου, περί εκτέλεσης ταξιδιών αναψυχής και περιήγησης.
• Σε σκάφη που έχουν πραγματοποιήσει τις απαραίτητες κατά τον νόμο ημέρες ναύλωσης, γίνονται ανακλήσεις των επαγγελματικών τους αδειών λόγω μη πραγματοποίησης ναύλων!
Πολλοί επαγγελματίες συνεργάζονται με ένα μόνο ναυλομεσιτικό γραφείο, για να αποφύγουν την προσφορά του σκάφους τους από πολλούς ναυλομεσίτες, πράγμα που θα οδηγούσε σε μειοδοτικό διαγωνισμό των μεσιτών για το ίδιο σκάφος. Οι ναυλομεσίτες (της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού) εκδίδουν τα νόμιμα έγγραφα για την προμήθεια τους, και δεν υπάρχει καμία παρανομία στο να υπάρχει μόνο ένας ναυλομεσίτης να μεσολαβεί στην ενοικίαση ενός σκάφους.
Είναι γεγονός πως η διατήρηση ενός ιδιόκτητου σκάφους, εκτός από τα έξοδα συντήρησης, ασφάλειας και ελλιμενισμού, απαιτεί χρόνο και απασχόληση. Ορισμένοι επιλέγουν να μην έχουν ιδιόκτητο σκάφος, αλλά να νοικιάζουν σκάφη. ‘Όταν ένας νοικιάσει ένα σκάφος που τον ικανοποιεί, έχει καλή συνεργασία με τον ιδιοκτήτη του, είναι λογικό να επιστρέφει και να επιθυμεί να ταξιδεύσει με το σκάφος αυτό. Ένας πελάτης που επαναλαμβάνεται, είναι ο στόχος όλων μας, διότι γνωρίζουμε ότι είναι καλός, προσέχει το σκάφος, δεν κάνει ζημιές, κλπ. Δεν είναι δυνατόν να αρνούμαστε σε κάποιον επαναλαμβανόμενο πελάτη το σκάφος μας, επειδή θα θεωρηθεί ύποπτο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, και δεν θα αναγνωρίσουν την ναύλωση.
Υπάρχουν πελάτες, που θέλουν να νοικιάσουν σκάφος για μεγάλο διάστημα. Δεν είναι δυνατόν να το αρνούμαστε. Ούτε είναι λογικό οι αρμόδιες Υπηρεσίες να μην αναγνωρίζουν ότι ο ναύλος αυτός είναι σύννομος. Δεν απαγορεύεται να νοικιάσει κάποιος ένα σκάφος για 3 μήνες για παράδειγμα…
Πολλές φορές, κάποιοι πελάτες δεν ξεκινάνε το ταξίδι τους, γιατί ο καιρός είναι φορτωμένος, δεν έχουν την εμπειρία να ταξιδέψουν με πολλά Μποφώρ, έχουν μικρά παιδιά μαζί τους ή άπειρους φίλους, και δεν θέλουν να τους ταλαιπωρήσουν. Υπάρχουν φορές που θέλουν να συνδυάσουν την ενοικίαση του σκάφους με το να επισκεφτούν κάποια αξιοθέατα του λιμανιού αφετηρίας. Είναι επίσης πολύ σύνηθες, να φεύγουν άμεσα από το λιμάνι αφετηρίας, αλλά να «κολάνε» σε κάποιο λιμάνι, ιδίως του Αιγαίου, λόγω καιρού ή επειδή τους άρεσε το μέρος και θέλουν να περάσουν περισσότερο χρόνο εκεί. Από την στιγμή που νοικιάζει κάποιος το σκάφος μας, αυτός αποφασίζει πότε θα ξεκινήσει, πότε θα επιστρέψει, που θα πάει, και τι θα κάνει με το σκάφος. Το σκάφος είναι δικό του, για το διάστημα που το νοίκιασε, και όσο δεν κάνει κάποια παράνομη ενέργεια εν γνώσει μας, δεν έχουμε λόγο στο το πότε θα ξεκινήσει, και που θα περιηγηθεί. Το κριτήριο εάν νοικιάστηκε το σκάφος μας ή όχι, δεν είναι πόσα μίλια διήνυσε ο πελάτης μας κατά την διάρκεια της ναύλωσης, ούτε πόσα μέρη επισκέφτηκε. Αν είναι δυνατόν!
Δεν είναι δυνατόν να ελέγξουμε εμείς την χρήση που ο πελάτης μας σκοπεύει να κάνει στο σκάφος μας. Το να απολογούμαστε γι αυτήν, είναι εντελώς παράλογο. Δεν κάνουμε τίποτα διαφορετικό, από ότι κάνει μια εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων. Όταν νοικιάζει κάποιος ένα αυτοκίνητο, μπορεί να γυρίσει όλη την Ελλάδα μέσα σε 2 μέρες, ή μπορεί να το έχει παρκαρισμένο έξω από το σπίτι του, ώστε εάν το χρειαστεί, να το χρησιμοποιήσει. Δεν είναι δυνατόν εμείς να είμαστε υπόλογοι για την χρήση που έκανε ο πελάτης που νοίκιασε το σκάφος μας. Το γεγονός που μας αφορά, είναι ότι νοίκιασε το σκάφος μας.
Σε σκάφη που έχουν πραγματοποιήσει τις απαραίτητες κατά νόμον ημέρες ναύλωσης, τα οποία διεγράφησαν από την σημαία λόγω πώλησης σε αλλοδαπούς, παρόλο που για να διαγραφούν από τα νηολόγια έχουν πάρει σχετική έγκριση από το ΥΕΝ, γίνονται ανακλήσεις των επαγγελματικών τους αδειών λόγω μη πραγματοποίησης ναύλων!
Παρόλο δε που οι πλοιοκτήτες προσκομίζουν τα στοιχεία περί ναύλωσης των σκαφών τους, όταν λαμβάνουν γνώση του γεγονότος συνήθως μετά από πρόσκληση της Εφορίας, οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας αρνούνται την διόρθωση της απόφασης βάσει των στοιχείων που προσκομίζονται από τους πλοιοκτήτες, με πρόσχημα ότι πέρασε ένα 60ήμερο από το γεγονός, παρόλο ότι το γεγονός το μαθαίνουν 2 ή και 3 χρόνια μετά!
Η Υπηρεσία μέχρι πρόσφατα, μετά την προσκόμιση των στοιχείων της ναύλωσης των σκαφών, έκανε ορθή επανάληψη της απόφασης ανάκλησης, και λυνότανε το πρόβλημα. Εδώ και λίγους μήνες, μετά την κατάργηση του ΥΕΝ και την υπαγωγή της αρμοδιότητας στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, επικαλούνται το 60ήμερο σαν πρόσχημα, και δεν λαμβάνουν υπ όψιν της τα στοιχεία που προσκομίζουμε. Καταλήγουμε λοιπόν στο παράδοξο, σκάφη τα οποία ναυλώθηκαν, να θεωρούνται ως σκάφη που δεν πραγματοποίησαν τις κατά νόμο απαραίτητες ημέρες, και να τιμωρούνται γι αυτό. Το πρόβλημα αυτό, τόσα χρόνια αντιμετωπιζόταν πολύ εύκολα: Προσκομίζαμε τα στοιχεία των ναυλώσεων, και λυνότανε άμεσα. Η πρακτική των τελευταίων μηνών, είναι εντελώς παράλογη.
Αντώνης Μάγγος
Όσοι έχουμε επαγγελματικά σκάφη, οφείλουμε να τα νοικιάζουμε τουλάχιστον 300 ημέρες την πενταετία. Οι περισσότεροι νοικιάζουμε τα σκάφη μας μέσω Ελληνικών ή ξένων μεσιτικών γραφείων, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκουμε πελάτες με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας, είτε μέσω διαφήμισης στο διαδίκτυο και σε περιοδικά και εφημερίδες του κλάδου, είτε μέσα από προσωπικές επαφές και γνωριμίες.
Ο νόμος ορίζει πως τα σκάφη μας πρέπει να εκτελούν ταξίδια αναψυχής και περιήγησης ολικής ναύλωσης. Με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο, κάποιος εμφανίζεται να θέλει να νοικιάσει το σκάφος μας για κάποιο διάστημα, συμφωνούμε το τίμημα και κλείνει η συμφωνία με την υπογραφή του σχετικού ναυλοσύμφωνου. Κατά τον απόπλου, θεωρείται από την αρμόδια Λιμενική αρχή το ναυλοσύμφωνο καθώς και η κατάσταση επιβατών, ενώ ταυτόχρονα συμπληρώνεται η ειδική καρτέλα ναύλωσης (ΕΕΠΣΕΠΑ), που θεωρείται από την αρμόδια Λιμενική αρχή. Τις καρτέλες ναύλωσης, τις προσκομίζουμε ανά πενταετία στην αρμόδια Υπηρεσία κατά την θεώρηση της άδειας.
Μέχρι πρόσφατα, μετά από 10 σχεδόν χρόνια που ισχύει ο νόμος και η αγορά λειτουργεί με αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο, και δεν είχαμε προβλήματα με τις θεωρήσεις των αδειών μας, αλλά τώρα έχουν αρχίσει αυθαίρετες ερμηνείες και αιτιάσεις που χρησιμοποιούνται σαν δικαιολογία είτε για κωλυσιεργίες, είτε για ανακλήσεις επαγγελματικών αδειών σκαφών που ενώ έχουν ναυλωθεί, δεν αναγνωρίζεται από την αρμόδια Υπηρεσία ότι νοικιάστηκαν!
Καθημερινά δεχόμαστε παράπονα μελών μας. Αναφέρω ενδεικτικά πιο κάτω ορισμένες περιπτώσεις, που δεν είναι οι μόνες, είναι όμως χαρακτηριστικές της λογικής που επικρατεί, και του τρόπου που αντιμετωπίζονται οι επαγγελματίες από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου.
• Σκάφη που νοικιάζονται συνέχεια μέσω του ίδιου ναυλομεσίτη, θεωρούνται αυθαίρετα ότι… είναι ύποπτα ότι δεν νοικιάστηκαν σύννομα!
• Σκάφη τα οποία νοικιάζονται σε έναν πελάτη, ο οποίος επαναλαμβάνεται συχνά, θεωρούνται επίσης ότι παραβιάζουν έναν άγνωστο σε εμάς νόμο!
• Ναυλώσεις μεγαλύτερες των 3-4 εβδομάδων, θεωρούνται ύποπτες με αυθαίρετες αιτιολογήσεις, και θεωρούνται ως μη γενόμενες!
• Ναυλώσεις κατά τις οποίες ο τουρίστας για όποιον λόγο εκείνος αποφάσισε να παραμείνει στο λιμάνι και να ξεκινήσει το ταξίδι αργότερα, θεωρούνται αυθαίρετα ως μη γενόμενες.
• Κυνηγώντας ανεμόμυλους, προσπαθούν αυθαίρετα να ερμηνεύσουν την χρήση του σκάφους που έγινε πριν από ένα, δύο ή και πέντε χρόνια από τους πελάτες μας, θεωρώντας πως δεν περιηγήθηκαν ή αναψύχθηκαν επαρκώς, ώστε να ικανοποιηθεί ο γενικόλογος ορισμός του νόμου, περί εκτέλεσης ταξιδιών αναψυχής και περιήγησης.
• Σε σκάφη που έχουν πραγματοποιήσει τις απαραίτητες κατά τον νόμο ημέρες ναύλωσης, γίνονται ανακλήσεις των επαγγελματικών τους αδειών λόγω μη πραγματοποίησης ναύλων!
Πολλοί επαγγελματίες συνεργάζονται με ένα μόνο ναυλομεσιτικό γραφείο, για να αποφύγουν την προσφορά του σκάφους τους από πολλούς ναυλομεσίτες, πράγμα που θα οδηγούσε σε μειοδοτικό διαγωνισμό των μεσιτών για το ίδιο σκάφος. Οι ναυλομεσίτες (της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού) εκδίδουν τα νόμιμα έγγραφα για την προμήθεια τους, και δεν υπάρχει καμία παρανομία στο να υπάρχει μόνο ένας ναυλομεσίτης να μεσολαβεί στην ενοικίαση ενός σκάφους.
Είναι γεγονός πως η διατήρηση ενός ιδιόκτητου σκάφους, εκτός από τα έξοδα συντήρησης, ασφάλειας και ελλιμενισμού, απαιτεί χρόνο και απασχόληση. Ορισμένοι επιλέγουν να μην έχουν ιδιόκτητο σκάφος, αλλά να νοικιάζουν σκάφη. ‘Όταν ένας νοικιάσει ένα σκάφος που τον ικανοποιεί, έχει καλή συνεργασία με τον ιδιοκτήτη του, είναι λογικό να επιστρέφει και να επιθυμεί να ταξιδεύσει με το σκάφος αυτό. Ένας πελάτης που επαναλαμβάνεται, είναι ο στόχος όλων μας, διότι γνωρίζουμε ότι είναι καλός, προσέχει το σκάφος, δεν κάνει ζημιές, κλπ. Δεν είναι δυνατόν να αρνούμαστε σε κάποιον επαναλαμβανόμενο πελάτη το σκάφος μας, επειδή θα θεωρηθεί ύποπτο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, και δεν θα αναγνωρίσουν την ναύλωση.
Υπάρχουν πελάτες, που θέλουν να νοικιάσουν σκάφος για μεγάλο διάστημα. Δεν είναι δυνατόν να το αρνούμαστε. Ούτε είναι λογικό οι αρμόδιες Υπηρεσίες να μην αναγνωρίζουν ότι ο ναύλος αυτός είναι σύννομος. Δεν απαγορεύεται να νοικιάσει κάποιος ένα σκάφος για 3 μήνες για παράδειγμα…
Πολλές φορές, κάποιοι πελάτες δεν ξεκινάνε το ταξίδι τους, γιατί ο καιρός είναι φορτωμένος, δεν έχουν την εμπειρία να ταξιδέψουν με πολλά Μποφώρ, έχουν μικρά παιδιά μαζί τους ή άπειρους φίλους, και δεν θέλουν να τους ταλαιπωρήσουν. Υπάρχουν φορές που θέλουν να συνδυάσουν την ενοικίαση του σκάφους με το να επισκεφτούν κάποια αξιοθέατα του λιμανιού αφετηρίας. Είναι επίσης πολύ σύνηθες, να φεύγουν άμεσα από το λιμάνι αφετηρίας, αλλά να «κολάνε» σε κάποιο λιμάνι, ιδίως του Αιγαίου, λόγω καιρού ή επειδή τους άρεσε το μέρος και θέλουν να περάσουν περισσότερο χρόνο εκεί. Από την στιγμή που νοικιάζει κάποιος το σκάφος μας, αυτός αποφασίζει πότε θα ξεκινήσει, πότε θα επιστρέψει, που θα πάει, και τι θα κάνει με το σκάφος. Το σκάφος είναι δικό του, για το διάστημα που το νοίκιασε, και όσο δεν κάνει κάποια παράνομη ενέργεια εν γνώσει μας, δεν έχουμε λόγο στο το πότε θα ξεκινήσει, και που θα περιηγηθεί. Το κριτήριο εάν νοικιάστηκε το σκάφος μας ή όχι, δεν είναι πόσα μίλια διήνυσε ο πελάτης μας κατά την διάρκεια της ναύλωσης, ούτε πόσα μέρη επισκέφτηκε. Αν είναι δυνατόν!
Δεν είναι δυνατόν να ελέγξουμε εμείς την χρήση που ο πελάτης μας σκοπεύει να κάνει στο σκάφος μας. Το να απολογούμαστε γι αυτήν, είναι εντελώς παράλογο. Δεν κάνουμε τίποτα διαφορετικό, από ότι κάνει μια εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων. Όταν νοικιάζει κάποιος ένα αυτοκίνητο, μπορεί να γυρίσει όλη την Ελλάδα μέσα σε 2 μέρες, ή μπορεί να το έχει παρκαρισμένο έξω από το σπίτι του, ώστε εάν το χρειαστεί, να το χρησιμοποιήσει. Δεν είναι δυνατόν εμείς να είμαστε υπόλογοι για την χρήση που έκανε ο πελάτης που νοίκιασε το σκάφος μας. Το γεγονός που μας αφορά, είναι ότι νοίκιασε το σκάφος μας.
Σε σκάφη που έχουν πραγματοποιήσει τις απαραίτητες κατά νόμον ημέρες ναύλωσης, τα οποία διεγράφησαν από την σημαία λόγω πώλησης σε αλλοδαπούς, παρόλο που για να διαγραφούν από τα νηολόγια έχουν πάρει σχετική έγκριση από το ΥΕΝ, γίνονται ανακλήσεις των επαγγελματικών τους αδειών λόγω μη πραγματοποίησης ναύλων!
Παρόλο δε που οι πλοιοκτήτες προσκομίζουν τα στοιχεία περί ναύλωσης των σκαφών τους, όταν λαμβάνουν γνώση του γεγονότος συνήθως μετά από πρόσκληση της Εφορίας, οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας αρνούνται την διόρθωση της απόφασης βάσει των στοιχείων που προσκομίζονται από τους πλοιοκτήτες, με πρόσχημα ότι πέρασε ένα 60ήμερο από το γεγονός, παρόλο ότι το γεγονός το μαθαίνουν 2 ή και 3 χρόνια μετά!
Η Υπηρεσία μέχρι πρόσφατα, μετά την προσκόμιση των στοιχείων της ναύλωσης των σκαφών, έκανε ορθή επανάληψη της απόφασης ανάκλησης, και λυνότανε το πρόβλημα. Εδώ και λίγους μήνες, μετά την κατάργηση του ΥΕΝ και την υπαγωγή της αρμοδιότητας στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, επικαλούνται το 60ήμερο σαν πρόσχημα, και δεν λαμβάνουν υπ όψιν της τα στοιχεία που προσκομίζουμε. Καταλήγουμε λοιπόν στο παράδοξο, σκάφη τα οποία ναυλώθηκαν, να θεωρούνται ως σκάφη που δεν πραγματοποίησαν τις κατά νόμο απαραίτητες ημέρες, και να τιμωρούνται γι αυτό. Το πρόβλημα αυτό, τόσα χρόνια αντιμετωπιζόταν πολύ εύκολα: Προσκομίζαμε τα στοιχεία των ναυλώσεων, και λυνότανε άμεσα. Η πρακτική των τελευταίων μηνών, είναι εντελώς παράλογη.
Αντώνης Μάγγος
Subscribe to:
Posts (Atom)