Φίλες και φίλοι


Το μπλογκ αυτό είναι προσωπικό ημερολόγιο.
Δεν καταγράφω πότε έφαγα πότε ξύπνησα κλπ, αλλά τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου κατά την περίοδο που χτίζω ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος, για οικουμενική χρήση, δηλαδή είναι προσβάσιμο σε όλους, άσχετα φυσικής ικανότητας.

Έτσι, οι άνθρωποι με κινητικές αναπηρίες θα μπορούν ισότιμα και με ασφάλεια να ταξιδεύουν με ιστιοπλοϊκό σκάφος, να συμμετέχουν σε αγώνες ιστιοπλοΐας, να κάνουν διακοπές, να κολυμπάνε σε όμορφες παραλίες και ερημικούς κόλπους, να επισκέπτονται τα νησιά και να απολαμβάνουν τις ομορφιές της θάλασσας.

Στην ιδέα αυτή είχα συνεταίρους που ήδη κουράστηκαν και την "έκαναν" με ελαφρά πηδηματάκια, αλλά και άλλους που ακόμα με στηρίζουν. Η στήριξη είναι και οικονομικής φύσης, εργασία, αλλά και ανοχή στον χρόνο που αφιερώνω σε αυτόν τον σκοπό.

Περισσότερο απ όλους θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια μου, που με ανέχεται και συμμετέχει στα όνειρα μου.

Υπάρχουν πολλά προσωπικά στοιχεία, τα οποία δεν έχουν άμεση σχέση με τον πιο πάνω σκοπό, αλλά συμπληρώνουν τις σκέψεις και τις δραστηριότητες μου σε σχέση με την ιστιοπλοΐα και την θάλασσα, καθώς και με τον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού γενικότερα.

Κάποτε, ένας Ταϋλανδός που γνώρισα στην Παραολυμπιάδα του 2004, μου είπε πως θα περάσω φάσεις μεγάλης απογοήτευσης, θα κουραστώ, θα απελπιστώ, αλλά να μην σταματήσω τον αγώνα που ξεκίνησα... Είχε δίκιο. Ελπίζω να μην φτάσω στο σημείο τα πιο πάνω συναισθήματα που ήδη έχω νοιώσει, να με σταματήσουν.

Wednesday, May 5, 2010

big brother is watching you!!!

Τόσα χρόνια έχουμε συνηθίσει να παραβιάζονται τα δικαιώματα μας, και δεν έχουμε ποτέ αντιδράσει, το πιο πιθανόν από συνήθεια ή από άγνοια.

Όταν κάνουμε μια συμφωνία με έναν πελάτη για να νοικιάσει το σκάφος μας, κάνουμε μια εμπορική πράξη με αυτόν. Το ποιος επιβαίνει μαζί του στο σκάφος μας, είναι απόρρητο προσωπικό του δεδομένο, και κακώς κάνουμε τόσα χρόνια, και κάνουμε καταστάσεις επιβατών, και τις καταθέτουμε στις λιμενικές αρχές.

Όταν επί χούντας καθιερώθηκαν τέτοιες πρακτικές, το καθεστώς προσπαθούσε να ελέγξει ποιος εισέρχεται και ποιος εξέρχεται από την χώρα, για ευνόητους λόγους.

Σήμερα, είναι επιεικώς αστείο να μιλάμε για δήθεν προστασία των επιβαινόντων στα σκάφη μας, ότι και καλά καταγράφονται για λόγους ασφαλείας. Στην Ιταλία, στην Γαλλία, στην Αγγλία (που έχω ταξιδέψει προσωπικά και έχω ιδίαν αντίληψη) σε τι κίνδυνο βρίσκονται όσοι ταξιδεύουν με τα ιδιωτικά τους σκάφη ή με τα ενοικιαζόμενα, επειδή δεν παίρνουν απόπλους και κατάπλους? Άλλωστε η παρακολούθηση των σκαφών με ραντάρ και δορυφόρους είναι συνεχής, για λόγους αστυνόμευσης παράνομων ενεργειών όπως περιπτώσεις με ναρκωτικά ή λαθρομετανάστες. Όσες σφραγίδες και να βάλουμε σε 100 επιπλέον έγγραφα, πως σταματάνε οι σφραγίδες αυτές όσους προτίθενται να κάνουν παρανομίες? Μόνο η αστυνόμευση μπορεί να τους αποθαρρύνει.

Η καταγραφή του ποιος ταξιδεύει και με ποιόν, είναι παραβίαση των προσωπικών δεδομένων του. Όπως όταν νοικιάζουμε ένα αυτοκίνητο, δεν καταγράφεται ποιος θα ταξιδεύει μαζί μας κατά την διάρκεια της μίσθωσης, δεν μπορεί να κυκλοφορεί ένα έντυπο στα χέρια του πλοιοκτήτη, του λογιστή, των λιμενικών και των φορολογικών αρχών, καθώς και κάθε άλλου που θα επιθυμήσει να γνωρίζει ποιος ταξίδεψε, που πήγε, τι έκανε, κλπ. Είναι απόρρητα προσωπικά δεδομένα. Το ίδιο ισχύει σε κάθε σύμβαση που κάνουμε, όταν νοικιάζουμε εξοχικό, σπίτι, ξενοδοχείο, κλπ.

Αντί επιτέλους να μειωθεί η γραφειοκρατία, ετοιμάζονται να μας επιβάλλουν μια παραπάνω διαδικασία: Να θεωρούμε και τον κατάπλου, και να γίνεται ταυτοπροσωπία των επιβατών μας και στον απόπλου, και στον κατάπλου. Αυτό είναι απαράδεκτο. Όπως είναι απαράδεκτη όλη η συζήτηση που έγινε εχθές με το μέλος μας τον κύριο Κλε###κο, που με τον φόβο μην θεωρηθεί υποναύλωση εκ μέρους του πελάτη του σκάφους του, προσπαθούσαμε να τον συμβουλεύσουμε τι να κάνει, για να μην μπλέξει με την γραφειοκρατία στο μέλλον. Σήμερα, σε κάποιο νησί του Αιγαίου, μπούκαρε το λιμεναρχείο στο σκάφος του κυρίου Μπου###άνη, κι έκανε έλεγχο ταυτοπροσωπίας στους Γερμανούς τουρίστες. Γυρίσαμε στις εποχές της χούντας? Είναι αυτό περιβάλλον για τουριστική ανάπτυξη?

Έτσι θα μειωθεί η γραφειοκρατία, κι έτσι θα γίνουμε ελκυστικοί στον τουρισμό?

Μου έτυχε περίπτωση ακύρωσης ναύλου, που ο παντρεμένος πελάτης μου δεν ήθελε να καταγραφεί στο crew list, ούτε και το όνομα της φίλης του που τον συνόδευε. Για ποιόν λόγο θα πρέπει να κυκλοφορούν έγγραφα με τα πλήρη στοιχεία του, και με τα στοιχεία της φίλης του? Έκανα τον ναύλο με προσωπικό ρίσκο, δεν τον κατέγραψα στο crew list. Αλλιώς θα τον έχανα τον ναύλο.

Η λογική αφού δεν κάνεις κάτι παράνομο, τι σε πειράζει, δεν στέκει. Είναι παραβίαση δικαιωμάτων μας, και δεν πρέπει άλλο να το ανεχτούμε. Ας βάλουμε μια κάμερα στον πισινό μας, για να μας παρακολουθούν καλύτερα!! Καμία ανοχή σε επιπλέον γραφειοκρατικές διαδικασίες, και άμεση κατάργηση όσων παρανόμως ισχύουν.

Όσο πιο γρήγορα κατανοήσουμε ότι δεν είναι δυνατόν να μεσολαβεί το λιμεναρχείο για να σφραγίζει έγγραφα και άδειες για να ταξιδεύσει το σκάφος μας με τους πελάτες μας, τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από το τέρας της γραφειοκρατίας που θα γίνει όλο και πιο βλοσυρό. Όπως δεν μεσολαβεί η τροχαία στην ενοικίαση αυτοκινήτων, η πολεοδομία στην ενοικίαση ξενοδοχείου ή η πυροσβεστική στην ενοικίαση θέσης κάμπινγκ, κάποτε πρέπει να ασχοληθεί το λιμενικό με την αστυνόμευση των λιμένων και των θαλασσών, και όχι να αναλώνεται σε σφραγίδες σε άχρηστα έγγραφα και την παράνομη συγκομιδή στοιχείων προς αξιοποίηση.

Τι θα γίνει όταν θα σκάσει η Εφορία στους Έλληνες ή αλλοδαπούς πελάτες μας, καθώς και σε όλους τους επιβάτες έναν-έναν, για να κάνει κάποιον έλεγχο εκ των υστέρων? Ποιος θα ξανατολμήσει να νοικιάσει σκάφος?

Αύριο, θα βρεθούμε υπόλογοι εμείς, για το ποιος ταξίδεψε, που πήγε, τι έφαγε, με ποιόν κοιμήθηκε, και τι ψήφιζε! Αλλοίμονο! Άλλωστε, υποχρέωση κατάπλου έχει ο καπετάνιος. Εμείς γιατί πρέπει να πάμε για κατάπλου? Ας βρουν τον τουρίστα στην χώρα του, και να του ζητήσουν εξηγήσεις!!!

Πως καταφέρουν οι κουτόφραγκοι Γάλλοι, Άγγλοι, Ιταλοί κλπ και αστυνομεύουν τις θάλασσες τους? Γιατί εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε σε εποχές χούντας και να συνεχίσουμε τις πρακτικές της?

Κάποιος συνάδελφος είπε πως… εάν δεν θεωρούμε τα έγγραφα, θα έχουμε πρόβλημα με τις ασφαλιστικές. Οι ασφαλιστικές ζητάνε έγγραφα, επειδή καλώς ή κακώς υπάρχουν. Οι ασφαλιστικές των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων πως βγάζουν άκρη? Οι ασφαλιστικές σκαφών στην υπόλοιπη Ευρώπη πως τα καταφέρνουν?

Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει προστασία των προσωπικών δεδομένων μας, όταν κάνουμε μια τροχαία παράβαση, και να κυκλοφορούν έγγραφα στα χέρια διαφόρων, ποιος και με ποιόν ταξίδεψε με ένα κότερο.
Αντώνης Μάγγος


ΥΓ.
Να σημειώσω επίσης πως… στα μικρά σκάφη αναψυχής, έχει προ πολλού καταργηθεί η υποχρέωση απόπλου, κατάπλου και κατάστασης επιβατών, και μικρά σκάφη θεωρούνται όσα σκάφη είναι μέχρι 12 μέτρα.
Οι λόγοι εθνικής ασφάλειας, οι λόγοι ασφάλειας των ανθρώπων που ταξιδεύουν στην θάλασσα, ο έλεγχος προκειμένου να εξασφαλιστούν οι ασφαλιστικές εταιρείες, ή όποιος άλλος λόγος τέλος πάντων μπορεί να υπάρχει για αυτήν την «παράνομη» διαδικασία στα νοικιάρικα σκάφη, πως ικανοποιούνται στα ιδιωτικά σκάφη?

Για να το κάνω πιο λιανά: Εάν καλέσω 2-3-5 φίλους μου στο ιδιωτικό μου σκάφος, σε τι διαφέρουν από όσους θα καλέσω στο σκάφος που νοίκιασα? Το δε παραμύθι περί υποναύλωσης, πως ελέγχεται εάν εγώ πάρω το κάτι τις μου από τους φίλους που θα καλέσω στο ιδιωτικό μου σκάφος, ενώ ψάχνουν και ασχολούνται να ελέγξουν τι κάνει αυτός που νοικιάζει το σκάφος μας?

Δεδομένου ότι όλοι ξέρουμε πως… πολλά ιδιωτικά σκάφη με Ελληνική ή ξένη σημαία, στην πραγματικότητα νοικιάζονται στην ζούλα! Ξέρετε πόσες αγγελίες υπάρχουν στην Αγγλία και στην Γερμανία (και όχι μόνο) που προσκαλούν ενδιαφερόμενους να ταξιδέψουν στην Ελλάδα με ιδιωτικό σκάφος συμπατριώτη τους, «μοιραζόμενοι» τα έξοδα?

Κάποιος θα αναρωτηθεί, τι θα συμβεί εάν κάποιο σκάφος πάθει ένα ατύχημα, και υπάρξουν ναυαγοί… Θα απαντήσω: Ότι ακριβώς θα συμβεί εάν πάω εγώ με κάποιους φίλους για ορειβασία και συμβεί μια κατολίσθηση, κάποια χιονοστιβάδα μας παρασύρει, ότι συμβαίνει με ένα γκρουπ κυνηγών που θα χαθεί και δεν θα επιστρέψει στον προγραμματισμένο χρόνο, ότι θα συμβεί εάν καεί το αυτοκίνητο μας και βρεθούν μέσα κάποιοι απανθρακωμένοι άνθρωποι… Ίσα ίσα που εμείς στα επαγγελματικά μας σκάφη, έχουμε επιπλέον σωστικά, ειδικά vhfs με distress, epirbs, και κάθε είδους εξοπλισμό ασφαλείας, που στα σκάφη αναψυχής, στα αυτοκίνητα, στο κυνήγι κλπ δεν υπάρχουν!

Άλλωστε, η εταιρεία ενοικιάσεως σκάφους έχει τα στοιχεία του πελάτη της, τηλέφωνα επικοινωνίας, τηλέφωνα ανάγκης κλπ. ενώ στα σκάφη αναψυχής κανένας δεν γνωρίζει τι κάνεις…

Ξέρω πως σαν θέμα, δεν έχει ξαναπέσει ποτέ στο τραπέζι, αλλά πρέπει άμεσα να καταλάβουμε την σοβαρότητα του, και να κάνουμε τις κατάλληλες ενέργειες για να μην είμαστε στον μεσαίωνα της γραφειοκρατίας και της παρανομίας.

No comments: