Φίλες και φίλοι


Το μπλογκ αυτό είναι προσωπικό ημερολόγιο.
Δεν καταγράφω πότε έφαγα πότε ξύπνησα κλπ, αλλά τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου κατά την περίοδο που χτίζω ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος, για οικουμενική χρήση, δηλαδή είναι προσβάσιμο σε όλους, άσχετα φυσικής ικανότητας.

Έτσι, οι άνθρωποι με κινητικές αναπηρίες θα μπορούν ισότιμα και με ασφάλεια να ταξιδεύουν με ιστιοπλοϊκό σκάφος, να συμμετέχουν σε αγώνες ιστιοπλοΐας, να κάνουν διακοπές, να κολυμπάνε σε όμορφες παραλίες και ερημικούς κόλπους, να επισκέπτονται τα νησιά και να απολαμβάνουν τις ομορφιές της θάλασσας.

Στην ιδέα αυτή είχα συνεταίρους που ήδη κουράστηκαν και την "έκαναν" με ελαφρά πηδηματάκια, αλλά και άλλους που ακόμα με στηρίζουν. Η στήριξη είναι και οικονομικής φύσης, εργασία, αλλά και ανοχή στον χρόνο που αφιερώνω σε αυτόν τον σκοπό.

Περισσότερο απ όλους θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια μου, που με ανέχεται και συμμετέχει στα όνειρα μου.

Υπάρχουν πολλά προσωπικά στοιχεία, τα οποία δεν έχουν άμεση σχέση με τον πιο πάνω σκοπό, αλλά συμπληρώνουν τις σκέψεις και τις δραστηριότητες μου σε σχέση με την ιστιοπλοΐα και την θάλασσα, καθώς και με τον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού γενικότερα.

Κάποτε, ένας Ταϋλανδός που γνώρισα στην Παραολυμπιάδα του 2004, μου είπε πως θα περάσω φάσεις μεγάλης απογοήτευσης, θα κουραστώ, θα απελπιστώ, αλλά να μην σταματήσω τον αγώνα που ξεκίνησα... Είχε δίκιο. Ελπίζω να μην φτάσω στο σημείο τα πιο πάνω συναισθήματα που ήδη έχω νοιώσει, να με σταματήσουν.

Tuesday, May 4, 2010

Γιατί να την πληρώσω μόνο εγώ?

Είμαι 48 ετών. Μέχρι τα 20μου, έκανα διάφορες δουλειές του ποδαριού, ανασφάλιστος. Από τον Νοέμβρη του 1982 γράφτηκα στο ΙΚΑ. Γύρω στο 1991 απόκτησα δικιά μου επιχείρηση, και γράφτηκα στο ΤΕΒΕ. Μετά, γύρω στο 1995 ξαναβρέθηκα για ένα χρόνο στο ΙΚΑ, και μετά ξανά στο ΤΕΒΕ, μέχρι σήμερα.


Όταν ξεκίνησα στο ΙΚΑ, έπαιρνα μισθό περίπου 25 χιλιάδες δραχμές, που είχαν μια αντίστοιχη αγοραστική αξία με τα σημερινά 600-700 ευρώ. Τότε ο πληθωρισμός έτρεχε με 15- 20% τον χρόνο, η δραχμή υποτιμήθηκε 2-3 φορές, και διολίσθαινε σαν τρελή σε σχέση με τα ξένα νομίσματα.

Πλήρωνα και ότι αναλογούσε στο ΙΚΑ και στο ΤΕΒΕ, πάντα!

Όσα πλήρωνα και εξακολουθώ να πληρώνω τόσα χρόνια, θα τα βάλουν σε ένα τσουβάλι, και θα βγάλουν υποτίθεται έναν μέσο όρο, με την μόνη διαφορά ότι η ονομαστική αξία όσων πλήρωνα τότε, σε σημερινά χρήματα θα φαίνονται σαν ψίχουλα, και θα ρίξουν τον μέσο όρο όσων πλήρωσα, βάση του οποίου θα υπολογίσουν την σύνταξη μου, όποτε τελικά την πάρω, σε 15-20 χρόνια, εάν εξακολουθούν μέχρι τότε να υπάρχουν συντάξεις…

Είναι ξεκάθαρη κλοπή, αλλά δεν είναι η μόνη.

Τα χρήματα που πλήρωσα τόσα χρόνια, φαγώθηκαν με κάθε τρόπο, με τα χρήματα μου πληρώθηκε ένας στρατός από συνταξιούχους που ποτέ δεν πλήρωσαν τίποτα ή πλήρωσαν ελάχιστα, βγήκαν στην σύνταξη σε πολύ νεώτερη ηλικία από ότι θα βγω εγώ, πήραν πολύ μεγαλύτερη σύνταξη από όση θα πάρω εγώ, και δεν μπορώ να υπολογίσω πόσα φάγανε στις διάφορες υπερκοστολογήσεις εξοπλισμών, φαρμάκων, μαϊμού αναπηρικών συντάξεων, διοικητικών συμβουλίων και υπαλλήλων που συντηρήθηκαν με τα δικά μου χρήματα, κλπ. Εγώ πλήρωσα τις συντάξεις παλιννοστούντων, εγώ όσους θεωρήθηκαν ότι έκαναν εθνική αντίσταση, με τα δικά μου χρήματα έκανε κοινωνική πολιτική ο κάθε πολιτικός που ήθελε να εξαγοράσει ψήφους, να βολέψει δικούς του, να κάνει λαϊκισμό.

Κι εγώ είμαι αυτός, που θα πάρει από τα τρία το μακρύτερο στο τέλος, εάν ποτέ θα φτάσω σε ηλικία συνταξιοδότησης. Πόσο μαλάκας είμαι τελικά?

Θα το σκεφτώ πολύ εάν θα ξαναπληρώσω ΤΕΒΕ, ΚΛΕΒΕ ή ότι άλλο μου πουν. Ακόμα κι ένας μαλάκας σαν κι εμένα, κάποτε θα ξυπνήσει, δεν πάει άλλο!

Για να ξαναπληρώσω, έχω κάποιους όρους:

• Όποιος ή όποια είναι ήδη συνταξιούχος, ενώ δεν έχει την ηλικία που εγώ θα συνταξιοδοτηθώ, να σταματήσει άμεσα να παίρνει σύνταξη. Εάν για εμένα το όριο ηλικίας καταλήξει στα 67 ή στα 70, όποιος μικρότερος από τα 70 παίρνει σύνταξη, να σταματήσει εδώ και τώρα να την λαμβάνει. Εγώ γιατί να δουλέψω μέχρι τα 70 μου, λόγω της κρίσης, και αυτός να κάθεται στα 50 του, ή στα 60 εν μέσω κρίσης? Επειδή είχε στοιχειοθετήσει το δικαίωμα? Και τα δικά μου τα δικαιώματα που πήγαν? Γιατί να είμαι εγώ ο μοναδικός μαλάκας της ιστορίας?

• Όποιος ενώ είναι συνταξιούχος, εργάζεται ή έχει μετοχές ή μερίσματα σε επιχειρήσεις, ή έχει ακίνητα και εισπράττει ενοίκια, και εσοδεύει τέλος πάντων με οποιονδήποτε τρόπο με εισοδήματα πάνω από 1500 ευρώ, να μην ξαναπάρει σύνταξη όσο διαρκεί η "κρίση". Γιατί να εσοδεύει κάποιος, ο οποίος έχει κριθεί ως συνταξιούχος ενώ εγώ δεν θα πάρω σύνταξη, και οι δικές μου κρατήσεις θα καταλήγουν στην τσέπη του? Στερεί θέσεις εργασίας από μη συνταξιούχους, οικονομικούς πόρους από μη συνταξιούχους, ενώ εμείς οι μη συνταξιούχοι καλούμαστε να πληρώνουμε τις συντάξεις του.
• Όσοι παραμείνουν συνταξιούχοι, να παίρνουν την σύνταξη τους που θα ξαναυπολογιστεί με τον ίδιο τρόπο, που θα υπολογιστεί η δικιά μου! Με ποιά λογική η δικιά τους σύνταξη να υπολογίζεται με άλλον τρόπο, από αυτόν που θα υπολογιστεί η δικιά μου? Σήμερα έχουμε κρίση, δεν ξέρουμε τι θα έχουμε σε 15 ή σε 20 χρόνια που εγώ θα συνταξιοδοτηθώ! Τώρα είναι το πρόβλημα. Γιατί να πληρώνονται αυτοί με το "παλιό" σύστημα, κι εγώ θα πληρωθώ με το "καινούργιο"?
• Επειδή ντε φάκτο όσοι μας κυβέρνησαν απέτυχαν στο να μην βρεθεί η χώρα σε αυτήν την κατάσταση, να μην δικαιούνται καμίας σύνταξης ως πρώην βουλευτές, υπουργοί, δήμαρχοι κλπ. Ας έκαναν καλύτερα την δουλειά τους, να μην βρισκόμασταν σε αυτό το χάλι. Ο δε μισθός τους, τα επιδόματα τους, και κάθε τους δικαίωμα να ψαλιδιστεί. Να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε χρηματοδότηση κομμάτων, αθλητικών διοργανώσεων, να κοπούν οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί άμεσα, να ακυρωθούν οι ήδη υπάρχουσες παραγγελίες όπλων τώρα, λόγω κρίσης.
• Σε κάθε νοσοκομείο, ιατρείο του ΙΚΑ, κλπ να βρεθούν και να κατασχεθούν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία και οι καταθέσεις, όσων τα έχουν πάρει. Με συνοπτικές διαδικασίες, βάσει της ανωτέρας βίας που βρισκόμαστε. Έχουμε οικονομικό πόλεμο, έτσι δεν μας λένε? Ε λοιπόν, με έκτακτα στρατοδικεία όπως σε καιρό πολέμου, να απονεμηθεί δικαιοσύνη.
• Κάθε αγρότης που συνεχίζει να κάνει αγροτικές εργασίες, δεν μπορεί να παίρνει συντάξεις από τον ΟΓΑ, ενώ πουλάει προϊόντα, παίρνει επιδοτήσεις κλπ. Ούτε η γυναίκα του να παίρνει επιδοτήσεις, για τις δουλειές που κάνει αυτός! Οι πονηρήδηδες όλοι, αφού πάρουν την σύνταξη, βάζουν και καλά τις γυναίκες τους να φαίνονται αγρότισες, που και καλά τόσα χρόνια έκαναν οικειακά... Να καταργηθούν εδώ και τώρα τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα στρατιωτικών, δικαστικών και άλλων προνομιούχων, δεν μπορεί να δικαιούται άλλα η ανύπαντρη κόρη τους, σε σχέση με την δικιά μου. Τι είναι αυτά τα αίσχη?
• Να ενοποιηθούν όλα, ΤΕΒΕ, ΚΛΕΒΕ, ΙΚΑ, ΣΥΚΑ, κλπ για να μην πληρώνουμε τόσα λειτουργικά έξοδα, συμβούλια, τεμπέληδες, κλπ.

Αλλιώς, γιατί να πληρώνω? Αφού δεν την βγάζουμε, και δεν πρόκειται να δω ούτε μια δεκάρα από όσα πλήρωσα τόσα χρόνια, κι από όσα θα πληρώσω από εδώ και πέρα.

Η χρεοκοπία είναι ήδη εδώ, και το να κόβουν τους μισθούς και τα εισοδήματα από όσους εργάζονται, τα δικαιώματα τους να καταλήγουν στο Καιάδα, ενώ ταυτοχρόνως όσοι χρέωσαν την χώρα να συνεχίσουν να έχουν κεκτημένα δικαιώματα από το παρελθόν, δεν είναι λογικό!

No comments: