Φίλες και φίλοι


Το μπλογκ αυτό είναι προσωπικό ημερολόγιο.
Δεν καταγράφω πότε έφαγα πότε ξύπνησα κλπ, αλλά τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου κατά την περίοδο που χτίζω ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος, για οικουμενική χρήση, δηλαδή είναι προσβάσιμο σε όλους, άσχετα φυσικής ικανότητας.

Έτσι, οι άνθρωποι με κινητικές αναπηρίες θα μπορούν ισότιμα και με ασφάλεια να ταξιδεύουν με ιστιοπλοϊκό σκάφος, να συμμετέχουν σε αγώνες ιστιοπλοΐας, να κάνουν διακοπές, να κολυμπάνε σε όμορφες παραλίες και ερημικούς κόλπους, να επισκέπτονται τα νησιά και να απολαμβάνουν τις ομορφιές της θάλασσας.

Στην ιδέα αυτή είχα συνεταίρους που ήδη κουράστηκαν και την "έκαναν" με ελαφρά πηδηματάκια, αλλά και άλλους που ακόμα με στηρίζουν. Η στήριξη είναι και οικονομικής φύσης, εργασία, αλλά και ανοχή στον χρόνο που αφιερώνω σε αυτόν τον σκοπό.

Περισσότερο απ όλους θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια μου, που με ανέχεται και συμμετέχει στα όνειρα μου.

Υπάρχουν πολλά προσωπικά στοιχεία, τα οποία δεν έχουν άμεση σχέση με τον πιο πάνω σκοπό, αλλά συμπληρώνουν τις σκέψεις και τις δραστηριότητες μου σε σχέση με την ιστιοπλοΐα και την θάλασσα, καθώς και με τον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού γενικότερα.

Κάποτε, ένας Ταϋλανδός που γνώρισα στην Παραολυμπιάδα του 2004, μου είπε πως θα περάσω φάσεις μεγάλης απογοήτευσης, θα κουραστώ, θα απελπιστώ, αλλά να μην σταματήσω τον αγώνα που ξεκίνησα... Είχε δίκιο. Ελπίζω να μην φτάσω στο σημείο τα πιο πάνω συναισθήματα που ήδη έχω νοιώσει, να με σταματήσουν.

Thursday, July 15, 2010

Ευχαριστούμε κύριε Λιμενάρχα!!!Ενώ καμία νομοθεσία δεν υποχρεώνει τα επαγγελματικά σκάφη άνευ πληρώματος του νόμου 2743/99 να δηλώνουν κατάπλου στα λιμεναρχεία (παρά μόνο όταν συμβούν βλάβες, λήγουν κάποια έγγραφα και η ισχύς των σωστικών ή εάν έχει επέλθει αλλαγή στην κατάσταση επιβατών), υπάρχουν συνεχείς καταγγελίες από τους πελάτες και από τα μέλη του σωματείου μας, ότι λιμενικοί ή υπάλληλοι λιμενικών ταμείων, υποχρεώνουν τους πελάτες μας να παίρνουν τα ναυτιλιακά έγγραφα υπό μάλης και να πηγαίνουν από λιμεναρχείο σε λιμεναρχείο για κατάπλου και για έλεγχο των ναυτιλιακών εγγράφων, παρόλο που έχουν θεωρημένη ΕΕΠΣΕΠΑ και ναυλοσύμφωνο εν ισχύ (θεωρημένα από το λιμεναρχείο του λιμένος της αφετηρίας του ναύλου) και δεν θα έπρεπε να υποχρεώνονται σε τέτοιες διαδικασίες…

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όχι μόνο υποβάλλουν τους τουρίστες σε όλη αυτήν την ταλαιπωρία, αλλά… ζητάνε και φωτοαντίγραφα των ναυτιλιακών εγγράφων (π.χ. στην Πάτρα), ζητάνε να γράφουν οι τουρίστες επιπλέον καταστάσεις επιβατών με όλα τα προσωπικά τους στοιχεία (π.χ. στην Ιθάκη), παρόλο που το σκάφος έχει θεωρημένα έγγραφα από το λιμάνι αφετηρίας όπως προβλέπει η νομοθεσία. Τέτοιες ενέργειες, εκτός της άσχημης εικόνας και της ταλαιπωρίας που δημιουργεί στους τουρίστες που νοικιάζουν σκάφη, είναι παράνομες και καταχρηστικές, και τις περισσότερες φορές παραβιάζουν και τον νόμο περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Άλλωστε, γι αυτόν ακριβώς τον λόγο καταργήθηκε εδώ και πολλά χρόνια η υποχρέωση κατάπλου και θεώρησης των ναυτιλιακών εγγράφων από λιμάνι σε λιμάνι, για να μην υποβάλλονται οι τουρίστες σε όλη αυτήν την άδικη (και παράνομη) ταλαιπωρία. Τις περισσότερες φορές, ο λόγος που συμβαίνει αυτή η εκτός νόμου ταλαιπωρία των τουριστών, είναι για να εκτελέσει το Λιμεναρχείο χρέη εισπράκτορα για το Λιμενικό Ταμείο, αντί να πάει ένας υπάλληλος του Λ.Τ. επί τόπου στο λιμάνι και να εισπράττει τα λιμενικά τέλη.

--------------------------------------------------Τα τελευταία χρόνια, η λιμενική αρχή της Λευκάδας, αρνιόταν κατηγορηματικά να θεωρήσει τις καταστάσεις επιβατών κατά τον απόπλου των σκαφών, με το πρόσχημα ότι όχι μόνο ήταν αδύνατη η ταυτοπροσωπία (!) των επιβατών, αλλά και ότι ακόμα κι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, δεν μπορούσαν να ελέγξουν εάν οι επιβάτες που δηλώνονται, τελικά θα επιβαίνουν όντως επί του σκάφους την στιγμή του φυσικού του απόπλου.

Είναι γεγονός πως σε ορισμένες περιπτώσεις, η Διεύθυνση του Θαλάσσιου Τουρισμού του ΥΕΝ (ΥΠΟΙΑΝ/ΔΘΣ-Δ) παρόλο που δεν προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, κατά την θεώρηση των αδειών ζητούσε από τους πλοιοκτήτες να προσκομίσουν και θεωρημένες (για τον απόπλου) καταστάσεις επιβατών και εξ αιτίας της άρνησης της θεώρησης της κατάστασης επιβατών από την λιμενική αρχή της Λευκάδας, για όσα ναύλα είχαν αφετηρία το λιμάνι της Λευκάδας, δεν υπήρχε τέτοια θεωρημένη κατάσταση για τα προηγούμενα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, οι καταστάσεις επιβατών δεν είναι ένα έγγραφο που οφείλει να αρχειοθετεί ο πλοιοκτήτης του σκάφους, οπότε κακώς ζητάει τέτοιες καταστάσεις η Διεύθυνση Θαλάσσιου Τουρισμού, όποτε το κάνει…

Μετά από προβλήματα που δημιουργήθηκαν χάρη σε αυτήν την τακτική των υπαλλήλων του ΥΕΝ και του Λιμεναρχείου Λευκάδας, τώρα πια ξεκίνησαν να θεωρούν τις καταστάσεις επιβατών μαζί με το ναυλοσύμφωνο στην Λευκάδα. Μας καταγγέλθηκε από μέλη του σωματείου μας πως τώρα, τους καλούν σε απολογία γιατί δεν προβαίνουν και στην θεώρηση της κατάστασης επιβατών κατά τον κατάπλου!!! Αντίστοιχα προβλήματα δημιουργήθηκαν και σε άλλα λιμάνια. Βάση της νομοθεσίας, δεν έχουμε τέτοια υποχρέωση, δεν χρειάζεται να θεωρούμε την κατάσταση επιβατών στον κατάπλου, αρκεί να θεωρείται η κατάσταση επιβατών στον απόπλου.

Γι αυτόν τον λόγο, σαν σωματείο, στείλαμε έγγραφη διαμαρτυρία στην λιμενική αρχή της Λευκάδας, στις 20/5/2010, και εχθές 14/7/2010 λάβαμε έγγραφη απάντηση (η οποία φέρει ημερομηνία 26/5/2010, να μην φανεί πως τους πήρε 2 μήνες σχεδόν να απαντήσουν), και λίγο πολύ ο Λιμενάρχης Λευκάδας μας είπε πως… εμείς είμαστε αυτοί που ζητάμε να κάνουν τον κατάπλου, κι αυτός μας κάνει το χατίρι!!!

Είναι δικό μας χούι λοιπόν, διότι δεν αντέχουμε σε τόση έλλειψη γραφειοκρατίας και διαδικασιών και ζητάμε εμείς ακόμα περισσότερο, έτσι για να γουστάρουμε, και ο κύριος Λιμενάρχης κατανοώντας τις ανάγκες μας, είπε να μην μας αφήσει παραπονούμενους, κάνοντας επιπλέον διαδικασίες από όσες προβλέπονται από την νομοθεσία. Σκέφτηκε δε ο άνθρωπος: Δεν καλώ σε απολογία και όσους δεν έχουν αντιληφθεί πόσο όμορφες είναι οι επιπλέον διαδικασίες, να κάνουν και αυτοί κατάπλου, να γουστάρουν κι αυτοί που δεν ξέρουν τι χάνουν?

Εύγε κύριε Λιμενάρχα, με λίγους περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους σαν κι εσάς, η ζωή μας θα μπορούσε να μετατραπεί σε παράδεισο… Εύχομαι το φωτεινό σας παράδειγμα, να βρει πολλούς μιμητές, και να ανακαλύψετε και νέες μεθόδους ταλαιπωρίας, άλλωστε τι νόημα θα έχει η ζωή μας εάν δεν μπαίνουμε κάθε τρείς και λίγο στις ουρές των λιμεναρχείων? Έτσι γνωρίζουμε κόσμο, περνάμε ευχάριστα την ώρα μας, και βλέποντας τα μούτρα σας βελτιώνονται οι διακοπές των πελατών μας. Ευχαριστούμε!

--------------------------------------------------Ένα νέο «κόλπο» που έχουν ανακαλύψει διάφορα λιμεναρχεία, είναι να ισχυρίζονται πως παρανόμως (!!!) δέσαμε στα διάφορα λιμάνια και τουριστικά καταφύγια, εάν πρώτα δεν είχαμε επικοινωνήσει με το λιμεναρχείο (μέσω vhf), για να μας επιτρέψουν να δέσουμε και να μας υποδείξουν που να το κάνουμε!!! Λες και καταγράφονται κάπου οι επικοινωνίες αυτές, λες και απαντάνε όταν τους καλούμε, εδώ έχει συμβεί στο παρελθόν να επικοινωνώ με το λιμεναρχείο της Αίγινας λόγω κάποιου ιατρικού επείγοντος, και ουδέποτε έλαβα απάντηση, παρόλο που ήμουνα ακριβώς έξω από το λιμάνι. Θα βλέπανε μπάλα οι άνθρωποι, σιγά μην απαντούσαν σε έναν βλάκα σαν κι εμένα.

Σε ποιο λιμάνι υπάρχει οργάνωση ώστε να υποδέχονται τα σκάφη των τουριστών, και να τους υποδεικνύουν που να δέσουν? Κι αν συμβαίνει κάπου, είναι η εξαίρεση.

Με το πρόσχημα ότι δεν πήραμε (προφορική) άδεια για το που να δέσουμε, συμβαίνουν ανεκδιήγητες καταστάσεις, όταν έρχονται «δικοί» τους σου ζητάνε να φύγεις από εκεί που έδεσες, για να μπορέσει να δέσει ο δικός τους στην θέση σου, και εάν διαμαρτυρηθείς σε απειλούν με πρόστιμα και κλήσεις σε απολογία διότι δήθεν δεν ειδοποίησες πριν δέσεις... Η ηπιότερη απειλή, είναι: Τα χαρτιά σου και στο Λιμεναρχείο!!! Και όταν είσαι Έλληνας και ιδίως ο πλοιοκτήτης, συνήθως καταφέρνεις να τους αντιμετωπίσεις. Ο δύσμοιρος ο αλλοδαπός τουρίστας, που δεν γνωρίζει τους νόμους και τα δικαιώματα του, νομίζοντας ότι παρανόμησε, φεύγει και μετά από λίγο βλέπει στην θέση του ένα άλλο σκάφος, και γίνεται έξαλλος… Αυτές οι εικόνες είναι ότι χειρότερο και θα τις κουβαλήσει μαζί του πίσω στην χώρα του!

Εγώ, πολλές φορές έχω αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις σε διάφορα λιμάνια, και τους ζητάω να μου δώσουν έγγραφη εντολή να φύγω, παρόλο που τους καθιστώ (προφορικά) γνωστό πως αφού έδεσα, έχω πιεί μερικές μπύρες και δεν αισθάνομαι ικανός για χειρισμούς και μανούβρες. Φυσικά, ουδείς τόλμησε ποτέ να μου δώσει τέτοια έγγραφη εντολή, και ψάχνουν για άλλο «θύμα»!!!

Με τέτοιες πρακτικές, μειώνεται σταδιακά ο τουρισμός μας, κι έτσι βρίσκουμε περισσότερες θέσεις στα λιμάνια για να δένουμε εμείς όταν κάνουμε βόλτες με τα σκάφη μας, αφού τουρίστες δεν θα βλέπουμε ούτε με κιάλια σε λίγο καιρό. Για εμάς φροντίζουν κι εγώ ο αχάριστος διαμαρτύρομαι…

Αντώνης Μάγγος

No comments: