Φίλες και φίλοι


Το μπλογκ αυτό είναι προσωπικό ημερολόγιο.
Δεν καταγράφω πότε έφαγα πότε ξύπνησα κλπ, αλλά τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου κατά την περίοδο που χτίζω ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος, για οικουμενική χρήση, δηλαδή είναι προσβάσιμο σε όλους, άσχετα φυσικής ικανότητας.

Έτσι, οι άνθρωποι με κινητικές αναπηρίες θα μπορούν ισότιμα και με ασφάλεια να ταξιδεύουν με ιστιοπλοϊκό σκάφος, να συμμετέχουν σε αγώνες ιστιοπλοΐας, να κάνουν διακοπές, να κολυμπάνε σε όμορφες παραλίες και ερημικούς κόλπους, να επισκέπτονται τα νησιά και να απολαμβάνουν τις ομορφιές της θάλασσας.

Στην ιδέα αυτή είχα συνεταίρους που ήδη κουράστηκαν και την "έκαναν" με ελαφρά πηδηματάκια, αλλά και άλλους που ακόμα με στηρίζουν. Η στήριξη είναι και οικονομικής φύσης, εργασία, αλλά και ανοχή στον χρόνο που αφιερώνω σε αυτόν τον σκοπό.

Περισσότερο απ όλους θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια μου, που με ανέχεται και συμμετέχει στα όνειρα μου.

Υπάρχουν πολλά προσωπικά στοιχεία, τα οποία δεν έχουν άμεση σχέση με τον πιο πάνω σκοπό, αλλά συμπληρώνουν τις σκέψεις και τις δραστηριότητες μου σε σχέση με την ιστιοπλοΐα και την θάλασσα, καθώς και με τον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού γενικότερα.

Κάποτε, ένας Ταϋλανδός που γνώρισα στην Παραολυμπιάδα του 2004, μου είπε πως θα περάσω φάσεις μεγάλης απογοήτευσης, θα κουραστώ, θα απελπιστώ, αλλά να μην σταματήσω τον αγώνα που ξεκίνησα... Είχε δίκιο. Ελπίζω να μην φτάσω στο σημείο τα πιο πάνω συναισθήματα που ήδη έχω νοιώσει, να με σταματήσουν.

Tuesday, October 7, 2008

προβλέψεις για το 2009

Δεν έχω κληρονομικό χάρισμα προφητείας, αλλά...
πολύ φοβάμαι πως η ερχόμενη χρονιά (και οι επόμενες ίσως) θα είναι πολύ κακή για την εκμετάλλευση σκάφους.

Ήδη, η πτώση του δολαρίου τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει στο να εξαφανιστούν οι Αμερικάνοι τουρίστες από την χώρα μας, αλλά και από τους άλλους Ευρωπαίκούς τουριστικούς προορισμούς, με αποτέλεσμα να υπαρχουν τρομερά φθηνές προσφορές σε άλλους τουριστικούς προορισμούς (πχ ξενοδοχεία της Ισπανίας), με αποτέλεσμα κάποιοι Ευρωπαίοι που θα σκεφτόντουσαν να κάνουν θαλάσσιο τουρισμό στην Ελλάδα, να προτιμούν άλλες διακοπές.

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου έχει επίσης ελαχιστοποιήσει τις προσφορές στα αεροπορικά εισητήρια, ειδικά στην τουριστική σεζόν.

Η τρομοκρατολογία, η ψυχροπολεμική ψυχολογία που επικρατεί, επίσης δεν είναι βάση ανάπτυξης του τουρισμού.

Αλλά τα χειρότερα, δεν τα έχουμε δει ακόμα, και φοβάμαι πως του χρόνου τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου καλά. Και αυτό γιατί, τα προβλήματα της Αμερικάνικης οικονομίας και η κατάρρευση του τραπεζικού τους συστήματος, ότι ενέσεις κιαν του κάνουν, δημιουργούν ακόμα πιο κακή ψυχολογία για διακοπές.

Εαν δε συνυπολογίσουμε τις συνέπειες ντόμινο στην Ευρώπη, τα πράγματα δεν φαίνονται ρόδινα.

Ήδη, τα επιτόκια έχουν ανέβει, και η λήψη δανείου για να αγοράσει κάποιος ένα σκάφος επαγγελματικό έχει δυσκολέψει, τα δε μικρά περιθώρια κέρδους από την εκμετάλλευση του σκάφους μικραίνουν ακόμα περισσότερο.

Σε εποχές ύφεσης, ο κόσμος το πρώτο πράγμα που μειώνει είναι την διασκέδαση και τις διακοπές.

Κάποια γραφεία στην Ελλάδα, ήδη έχουν κάνει μεγάλη μείωση της τιμής ενοικίασης των σκαφών τους. Πως θα βγει λοιπόν η επένδυση σε ένα καινούργιο σκάφος?

No comments: