Φίλες και φίλοι


Το μπλογκ αυτό είναι προσωπικό ημερολόγιο.
Δεν καταγράφω πότε έφαγα πότε ξύπνησα κλπ, αλλά τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου κατά την περίοδο που χτίζω ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος, για οικουμενική χρήση, δηλαδή είναι προσβάσιμο σε όλους, άσχετα φυσικής ικανότητας.

Έτσι, οι άνθρωποι με κινητικές αναπηρίες θα μπορούν ισότιμα και με ασφάλεια να ταξιδεύουν με ιστιοπλοϊκό σκάφος, να συμμετέχουν σε αγώνες ιστιοπλοΐας, να κάνουν διακοπές, να κολυμπάνε σε όμορφες παραλίες και ερημικούς κόλπους, να επισκέπτονται τα νησιά και να απολαμβάνουν τις ομορφιές της θάλασσας.

Στην ιδέα αυτή είχα συνεταίρους που ήδη κουράστηκαν και την "έκαναν" με ελαφρά πηδηματάκια, αλλά και άλλους που ακόμα με στηρίζουν. Η στήριξη είναι και οικονομικής φύσης, εργασία, αλλά και ανοχή στον χρόνο που αφιερώνω σε αυτόν τον σκοπό.

Περισσότερο απ όλους θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια μου, που με ανέχεται και συμμετέχει στα όνειρα μου.

Υπάρχουν πολλά προσωπικά στοιχεία, τα οποία δεν έχουν άμεση σχέση με τον πιο πάνω σκοπό, αλλά συμπληρώνουν τις σκέψεις και τις δραστηριότητες μου σε σχέση με την ιστιοπλοΐα και την θάλασσα, καθώς και με τον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού γενικότερα.

Κάποτε, ένας Ταϋλανδός που γνώρισα στην Παραολυμπιάδα του 2004, μου είπε πως θα περάσω φάσεις μεγάλης απογοήτευσης, θα κουραστώ, θα απελπιστώ, αλλά να μην σταματήσω τον αγώνα που ξεκίνησα... Είχε δίκιο. Ελπίζω να μην φτάσω στο σημείο τα πιο πάνω συναισθήματα που ήδη έχω νοιώσει, να με σταματήσουν.

Wednesday, July 29, 2009

παράνομο ψάρεμα





Στις 23/7/2009, και ώρα 17:49, έκανα τηλεφωνική καταγγελία στο λιμεναρχείο Ύδρας, με το όνομα μου και το τηλέφωνο μου, ότι διαπίστωσα πως αυτοί που επέβαιναν σε ένα σκάφος με ιταλική σημαία, με όνομα SI BWANA, και αριθμό νηολογίου (όπως αναγράφεται στο ίδιο το σκάφος) VG2455-D, μια οικογένεια με 2 παιδιά ηλικίας περίπου 12-13 ετών, κάνανε ψαροτούφεκο, είχαν μαχαίρια ψαρέματος, και λοιπό εξοπλισμό, και τους είδα να γουλίζουν ένα χταποδάκι εκατό γραμμαρίων το πολύ, το οποίο είχαν μόλις ψαρέψει. Η εικόνα ενός παιδιού να έχει περασμένο στο πόδι του ένα τεράστιο μαχαίρι, και να περπατάει στην ακτή, είναι σοκαριστική, πρόκειται για κανονική οπλοφορία.

Το σκάφος ήταν δεμένο στην νήσο Δοκό, στον μικρό βορειοανατολικό όρμο, κοντά στο αρχαίο ναυάγιο.

Ένα αγοράκι από τους πελάτες που είχαν νοικιάσει το σκάφος μου, πλησίασε τα παιδάκια αυτά, και του είπανε πως πιάσανε το χταπόδάκι, και θα το χρησιμοποιούσαν για δόλωμα για το ψάρεμα τους. Μάλιστα, επιδείκνυαν το μαχαίρι, και ανατρίχιασα στο ενδεχόμενο να γίνει κάποιο ατύχημα. Το ψαροτούφεκο που χρησιμοποιούσαν ήταν αυτά με τον πεπιεσμένο αέρα.

Έχω σχετικές φωτογραφίες του σκάφους τους, και των παιδιών, ενώ γουλίζανε το χταποδάκι.

Επειδή θεώρησα απαράδεκτο να σκοτώσουν ένα τόσο μικρό χταποδάκι, επειδή θεώρησα απίθανο τα οπλοφορούντα 13χρονα παιδάκια να έχουν άδεια αλιείας, και μάλιστα ψαροντουφεκά, επειδή το σκάφος έχει Ιταλική σημαία και είναι μάλλον απίθανο να έχει άδεια αλιείας σκάφους, παρόλα αυτά πρέπει συστηματικά να ασχολούνται με το ψαροντούφεκο, αφού δίπλα στο life raft του σκάφους, βρισκότανε το ειδικό μπαλόνι με την ένδειξη sub, που χρησιμοποιούν οι ψαροντουφεκάδες, κι επειδή στο κάτω κάτω της γραφής, εάν δεν προστατεύσουμε μόνοι μας το περιβάλλον, δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο από άλλους, έκανα την καταγγελία, με σκοπό να τιμωρηθούν οι παραβάτες, και να τους δοθεί ένα μάθημα, μήπως και συμμορφωθούν οι ίδιοι, ή και γνωστοί τους που θα μάθουν τι συνέβη... Να τους στοιχίσει ακριβά η ασχολία τους αυτή, ώστε να μην την επαναλάβουν.

Αλλά... η καταγγελία μου δεν έπιασε τόπο, ουδέποτε εστάλη κάποιο λιμενικό όργανο από το αρμόδιο λιμεναρχείο, παρόλο που ο λιμενικός που μου απάντησε στο τηλέφωνο και κατέγραψε την καταγγελία μου, είπε πως θα επιληφθεί άμεσα.

Άσχετα του λόγου που το αρμόδιο λιμεναρχείο αδιαφόρησε, η μη τιμωρία των παραβατών αυτών, εμπεδώνει την αντίληψη ότι η χώρα μας είναι ξέφραγο αμπέλι, μπάτε σκύλοι αλέστε, και αλεστικά μην δώσετε.

Παρακαλώ να σταλεί η πιο πάνω επιστολή σε κάθε αρμόδιο, ώστε να διερευνηθεί η αιτία της αδιαφορίας των λιμενικών της Ύδρας.

Στις 24/7/09 και ώρα 7:25 το πρωί, ο ιδιοκτήτης (προφανώς) του SI BWANA, με το φουσκωτό βαρκάκι του και το παιδάκι του, μαζί με τον ιδιοκτήτη του σκάφους ANADYOMENE και το παιδάκι του, επίσης με Ιταλική σημαία, με αριθμό νηολογίου VE 626D, όπως αναγράφεται επί του σκάφους, με ψαρεμικά σύνεργα και κουβά, ξεκίνησαν για ψάρεμα με καθετή, προφανώς με δόλωμα το χθεσινό χταποδάκι.

Τελικά, από ότι παρατήρησα, τα 2 δεκατριάχρονα παιδάκια, προέρχονται από 2 διαφορετικά σκάφη που προφανώς κάνουν παρέα.

Τώρα που δακτυλογραφώ τα πιο πάνω, αυτοί ψαρεύουν παράνομα, από το ντίνκυ του σκάφους SI BWANA, 2 ενήλικοι άντρες, και 2 παιδάκια.

Δυστυχώς, εάν είχε κάνει ενέργειες το λιμεναρχείο της Ύδρας, εχθές το απόγευμα, σήμερα θα ήταν αλλιώς η κατάσταση...
Τελικά, τα 2 Ιταλικά σκάφη, αποπλεύσανε χωρίς καμία συνέπεια, στις 11 και μισή το πρωί.

Αντώνης Μάγγος
24/7/2009




No comments: