Φίλες και φίλοι


Το μπλογκ αυτό είναι προσωπικό ημερολόγιο.
Δεν καταγράφω πότε έφαγα πότε ξύπνησα κλπ, αλλά τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου κατά την περίοδο που χτίζω ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος, για οικουμενική χρήση, δηλαδή είναι προσβάσιμο σε όλους, άσχετα φυσικής ικανότητας.

Έτσι, οι άνθρωποι με κινητικές αναπηρίες θα μπορούν ισότιμα και με ασφάλεια να ταξιδεύουν με ιστιοπλοϊκό σκάφος, να συμμετέχουν σε αγώνες ιστιοπλοΐας, να κάνουν διακοπές, να κολυμπάνε σε όμορφες παραλίες και ερημικούς κόλπους, να επισκέπτονται τα νησιά και να απολαμβάνουν τις ομορφιές της θάλασσας.

Στην ιδέα αυτή είχα συνεταίρους που ήδη κουράστηκαν και την "έκαναν" με ελαφρά πηδηματάκια, αλλά και άλλους που ακόμα με στηρίζουν. Η στήριξη είναι και οικονομικής φύσης, εργασία, αλλά και ανοχή στον χρόνο που αφιερώνω σε αυτόν τον σκοπό.

Περισσότερο απ όλους θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια μου, που με ανέχεται και συμμετέχει στα όνειρα μου.

Υπάρχουν πολλά προσωπικά στοιχεία, τα οποία δεν έχουν άμεση σχέση με τον πιο πάνω σκοπό, αλλά συμπληρώνουν τις σκέψεις και τις δραστηριότητες μου σε σχέση με την ιστιοπλοΐα και την θάλασσα, καθώς και με τον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού γενικότερα.

Κάποτε, ένας Ταϋλανδός που γνώρισα στην Παραολυμπιάδα του 2004, μου είπε πως θα περάσω φάσεις μεγάλης απογοήτευσης, θα κουραστώ, θα απελπιστώ, αλλά να μην σταματήσω τον αγώνα που ξεκίνησα... Είχε δίκιο. Ελπίζω να μην φτάσω στο σημείο τα πιο πάνω συναισθήματα που ήδη έχω νοιώσει, να με σταματήσουν.

Thursday, December 30, 2010

Εισφορές

Μήπως είμαι ένας από τους ελάχιστους που εξακολουθώ να πληρώνω εισφορές στο ΤΕΒΕ, ενώ σε 17 χρόνια που υποτίθεται ότι θα βγω σε σύνταξη δεν θα υπάρχει δεκάρα για συντάξεις?

Thursday, December 23, 2010

Thursday, September 2, 2010

ταξίδεμα με πανιά

Παράνομες ναυλώσεις σκαφών

Φέτος το καλοκαίρι, κατέπλευσα 3-4 φορές στο νότιο λιμάνι της Ερμιόνης, για ανεφοδιασμό και για κάποια επισκευή στο ψυγείο του σκάφους μου.

Παρακολούθησα live (και κατέγραψα με την κάμερα μου κάποιες σκηνές) 3 καταμαράν με Γερμανική σημαία, με Γερμανούς σκίππερς, να αδειάζουν πελάτες, να καθαρίζουν τα σκάφη τους, να κάνουν μικροεπισκευές, και να επιβιβάζουν νέους πελάτες και να φεύγουν. Το ένα σκάφος λέγεται JONATHAN, το άλλο DIDYMA (αυτό το όνομα γράφει στην πλώρη του, στην πρύμνη δεν γράφει όνομα), και το τρίτο χωρίς κανένα όνομα. Αποκλείεται αυτά τα σκάφη, στην κατάσταση που τα είδα, να έχουν περάσει Ελληνική επιθεώρηση και να έχουν εφοδιαστεί με επαγγελματική άδεια.
Κατά την διάρκεια του ταξιδιού μου, συναντήθηκα 3-4 φορές με τα 2 από τα 3 αυτά σκάφη σε διάφορα μέρη, με το ίδιο πλήρωμα και με άλλους επιβάτες-πελάτες. Η διαφορά πελάτη-φίλου που φιλοξενείται είναι εμφανής.
«Ψάρεψα» ντόπιους στην Ερμιόνη, και μου είπαν πως τα σκάφη νοικιάζονται συνέχεια, όλο το καλοκαίρι. Νοικιάζουν και αυτοκίνητο, για να πηγαινοφέρνουν τους πελάτες τους.

Την τελευταία φορά που βρέθηκα στην Ερμιόνη, δίπλα μου ήταν δεμένο ένα jeanneau 42, σε άριστη κατάσταση, με πολύ σχολαστικό ιδιοκτήτη. Το σκάφος είναι σαν μπιμπελό. Έχει αγγλική σημαία και έχει ssr, άρα… αποκλείεται να είναι για commercial use, και αποκλείεται να έχει πάρει Ελληνική επαγγελματική άδεια. Όμως οι ντόπιοι τον γνωρίζουν τον σκίππερ, και μου είπαν πως το νοικιάζει σε 1 ή σε 2 ζευγάρια, και περνάει συχνά από εκεί, με τους πελάτες του.

Δεν ξέρω πως μπορώ να αποδείξω ότι συμβαίνει αυτό. Οι ντόπιοι που γνωρίζουν τους ανθρώπους αυτούς, κερδίζουν χρήματα από αυτούς στις ταβέρνες και στις καφετέριες τους, και δεν μιλάνε. Οι περισσότεροι άλλοι, δεν μπορούν να καταλάβουν εάν πρόκειται για τουρίστες, ή εάν είναι παράνομοι επαγγελματίες, άλλωστε πόσοι ντόπιοι να γνωρίζουν τους νόμους?
Έχω φωτογραφίες και βίντεο. Το λιμεναρχείο απόν, όσο έκατσα εκεί, λιμενικό δεν είδα. Μόνο μια κυρία που εργάζεται συμβασιούχος στον Δήμο, και μοιράζει χαρτιά για τα λιμενικά τέλη. Πάντως η κυρία αυτή καταγράφει καθημερινά όσα σκάφη έχουν όνομα. Αντί να της δώσουν ένα μπλοκάκι και να εισπράττει άμεσα τα τέλη, πρέπει να πάμε στην άλλη πλευρά της πόλης, και να πληρώσουμε τα τέλη στο λιμεναρχείο. Αμφιβάλλω εάν το κάνει κανένας, εγώ πάντως δεν το έκανα. Αυτό έλλειπε, να κάνω τόσο ποδαρόδρομο για να πληρώσω 3 ευρώ!
Ο νερουλάς, σίγουρα θα ξέρει ποιος είναι ο καθένας που κάθε τόσο καταπλέει, και τι κάνει. Στις μικρές κοινωνίες, δεν κρύβεσαι εύκολα. Άραγε τι μπορούμε να κάνουμε, για να μην είμαστε μπάτε σκύλοι αλέστε?

Thursday, August 19, 2010

λίγα δευτερόλεπτα πριν τον θάνατο

Η πιο κάτω εικόνα, αποτυπώνει τα τελευταία δευτερόλεπτα της ζωής κάποιου, λίγο πριν πεθάνει.
Όποιος δεν αντέχει να δει σοκαριστικές εικόνες, καλύτερα να μην κοιτάξει την εικόνα.








Sunday, August 15, 2010

διακοπές 2010



Τις τελευταίες 3 εβδομάδες, ταξίδεψα στις ήρεμες θάλασσες του Σαρωνικού, και παρατήρησα κάμποσα πράγματα.

Θα ξεκινήσω από αυτό που με ενοχλεί χρόνια τώρα: Αύγουστος του 2010, ακόμα καίνε τα σκουπίδια στην Ύδρα, και όχι μόνο εκεί! Η οικολογία, η υπερθέρμανση του πλανήτη, οι συνέπειες στο περιβάλλον του να καίμε τα σκουπίδια, είναι άγνωστες έννοιες για τους Υδραίους και τους άλλους κατοίκους των περιοχών του Σαρωνικού.

Στον Πόρο, παρά την λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, υπάρχουν σημεία που εξακολουθούν να χύνονται βόθρολήμματα στην θάλασσα, η Ελληνική επαρχία ζει σε άλλον πλανήτη, η θάλασσα έχει περισσότερα επιπλέοντα σκουπίδια παρά ψάρια, ο βυθός στα μέρη που συχνάζουν σκάφη (Τσελεβίνια, Σουπιά, Δοκός, Αίγινα, Μονή, Σπέτσες, Νότια Ύδρα, κλπ) έχει μετατραπεί μια χωματερή σκουπιδιών, κρανίου τόπος, στον δε Πόρο είναι αδύνατο να δεις βυθό στο μικρό Νεώριο, στο Ρώσικο, ακόμα και στον κόλπο στο κανάλι ανάμεσα στους φάρους όπως βγαίνεις για να κατευθυνθείς προς Πετροκάραβο… Οι αχινοί έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από παντού (παρά το ότι είναι προστατευόμενο είδος τώρα πια), μέδουσες παντού, πλαστικά μικρά και μεγάλα και φυσαλίδες (από λάδια και πετρέλαια) στην επιφάνεια της θάλασσας, χάλια αδιόρθωτα…

Παρατήρησα επίσης πως σπάνια συναντάς τώρα πια μηχανοκίνητα σκάφη με Ελληνική σημαία, ώρες ώρες νομίζεις πως βρίσκεσαι στην Αγγλία, σε περιτριγυρίζουν συνέχεια πολυτελή σκάφη Ελληναράδων με Αγγλική σημαία, πολύ Μάλτα παίζει, αρκετός Παναμάς, και κάμποσοι πραγματικοί Ιταλοί τουρίστες, φυσιολογικό για Αύγουστο. Συνάντησα Γερμανούς με 3 καταμαράν να κάνουν ναύλα, το ένα από τα 3 σκάφη δεν είχε καν όνομα, κάτι σαπάκια σκάφη που αποκλείεται να έχουν περάσει από Ελληνική επιθεώρηση, άρα 99,9% κάνουν παράνομες ναυλώσεις. Ελληνική σημαία βλέπεις μόνο σε ιστιοπλοϊκά σκάφη εταιρειών που νοικιάζουν σκάφη, όπως η Ναβιγκάρε, η Ολύμπικ Γιώτινγκ, η Γκρηκ Σέηλς, η Κόσμος, το Ιστίον, Κυριακούλης και Βερνίκος. Συνάντησα φλοτίλες της Ολλανδικής εταιρείας Νηλσον. Δεν συνάντησα σκάφη μεμονωμένων ιδιοκτητών. Τι απέγιναν τα σκάφη αυτών που είναι έξω από το μαντρί? Μέχρι πέρυσι συναντούσα πολλά τέτοια σκάφη, φέτος αισθάνθηκα μόνος. Η θάλασσα έχει γεμίσει με καταμαράν, πιο πολλά καταμαράν θα συναντάς σε λίγο καρό, παρά μονοχάλ.

Συνάντησα επίσης πολλά πολυτελέστατα καραβάκια, σαν μικρογραφίες μεγάλων καραβιών, φυσικά όλα με ξένες σημαίες, κάποια καινούργια μόδα είναι αυτή προφανώς…

Γενικά κρατήθηκα αρόδο, για ανεφοδιασμό και για μικρο-επισκευές (είχα πρόβλημα με το φρίγκο) προσέγγισα 2 λιμάνια, 2 φορές τον Πόρο και 3 φορές την Νότια προβλήτα της Ερμιόνης. Στο Πόρο κανένας δεν με ενόχλησε, πέραν της ζέστης και του θορύβου από τον δρόμο και τα μαγαζιά, μέχρι πρωίας... Στον Πόρο είδαμε φώκιες (!!!) να κόβουν βόλτες μέσα στο λιμάνι… Πραγματικές φώκιες, όχι την πεθερά μου!

Στην Ερμιόνη, συνέβαινε το εξής: Κάθε πρωί, μια ευγενέστατη κυρία κατέγραφε όσα σκάφη ήταν δεμένα στο λιμάνι, και μοίραζε ένα δίγλωσσο (Ελληνικά- Αγγλικά) φωτοτυπημένο έντυπο, που ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου μας ευχόταν καλή διαμονή, και μας ενημέρωνε πως πρέπει να αποδώσουμε τα λιμενικά τέλη, και να προσκομίσουμε τα Ναυτιλιακά μας έγγραφα στην Λιμενική Αρχή! Το Λιμεναρχείο είναι πολύ μακριά κατ αρχάς, πρέπει να διασχίσεις όλη την Ερμιόνη, να φτάσεις στο Βόρειο λιμάνι της, και να ανακαλύψεις (αφού πρώτα έχεις λιώσει στον ιδρώτα) που βρίσκεται τελικά το Λιμεναρχείο. Ακριβώς γι αυτόν τον λόγο, εδώ και 5-6 χρόνια, έχει καταργηθεί η υποχρέωση θεώρησης των ναυτιλιακών εγγράφων σε κάθε λιμάνι προσέγγισης, όταν ταξιδεύεις σε καλύπτει η αρχική θεώρηση των εγγράφων από το λιμάνι αφετηρίας, ο νομοθέτης φρόντισε να μην ταλαιπωρούνται ασκόπως οι τουρίστες, εάν και όταν το λιμεναρχείο θέλει να κάνει κάποιον έλεγχο, δεν έχει παρά να κατέβει επιτόπου στο λιμάνι να ελέγξει οτιδήποτε. Όσες μέρες έκατσα στα λιμάνια, λιμενικό δεν είδα. Είδα μόνο εκείνη την κυρία που μοίραζε το έντυπο, η οποία προφανώς πληρώνεται για να κάνει αυτήν την διαδικασία, αλλά… δεν νομίζω να δικαιολογείται ο μισθός της από τα πενιχρά έσοδα από τα λιμενικά τέλη όσων ελαχίστων καταπλέουν στο λιμάνι της Ερμιόνης. Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου είναι συνήθως ο Λιμενάρχης, και θα όφειλε να γνωρίζει πως η προτροπή να προσκομίζουν τα ναυτιλιακά έγγραφα στην Λιμενική αρχή, είναι εκτός νόμου! Εκεί που το λιμεναρχείο όφειλε να είναι παρόν, στην αποτροπή κάποιων σκαφών με Γερμανική σημαία να κάνουν (προφανώς) παράνομη ναύλωση, έλαμψε δια της απουσίας του…

Όπως έλαμπε δια της απουσίας του και το Λιμεναρχείο της Ύδρας από την νήσο Δοκό που είναι στην αρμοδιότητα του, όταν Ιταλοί ψάρευαν από τα σκάφη τους, έκαναν ψαροντούφεκο, καθώς και όταν από τη φλοτίλα της Νήλσον άναψαν φωτιές στην ακτή για να κάνουν μπάρμπεκιου. Ευτυχώς δεν έγινε κάποιο ατύχημα και δεν κάηκε το νησί… Προσπάθησα κατ επανάληψιν να επικοινωνήσω μαζί τους μέσω vhf, αλλά απάντηση δεν πήρα, λάθος μου που δεν σκέφτηκα να επικοινωνήσω με τον θάλαμο Επιχειρήσεων του ΥΕΝ.

3 εβδομάδες ταξίδι, λιμενικό δεν συνάντησα πουθενά. Ούτε συναντήθηκα με πλωτό μέσο λιμεναρχείου, το κράτος ήταν απόν, η εικόνα της χώρας σε όσους ταξιδεύουν είναι πολύ συγκεκριμένη: Μπάτε σκύλοι αλέστε!

Κράτησα για το τέλος τον τρόπο που έχουν προκρίνει στην Ερμιόνη για να εφοδιαστεί ένα σκάφος νερό: Πρέπει να πας πρώτα στο Δημαρχείο, να προπληρώσεις όσο νερό νομίζεις πως θα χρειαστείς, και μετά να κλείσεις ραντεβού με τον αρμόδιο που έχει τα κλειδιά του νερού, για να σου βάλει τα λίτρα που πλήρωσες. Φυσικά κάτι τέτοιο εκτός από πολύπλοκο, είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει. Έτσι… η προμήθεια νερού γίνεται the Greek way, δίνεις 6 ευρώ στον νερο-κλειδωκράτορα, χωρίς απόδειξη και ανεξαρτήτως λίτρων νερού που θα πάρεις, είτε 100 λίτρα, είτε 1000, 6 ευρώ δίνεις για νερό αμφιβόλου ποιότητας, δοκίμασα να πιώ και δεν πίνεται αυτό το νερό. Βρωμάει! Λυπάμαι που η Ερμιόνη είχε την τιμητική της φέτος, εκεί πήγα σε λιμάνι, εκεί παρατήρησα τι συνέβαινε, είμαι βέβαιος πως και αλλού τα ίδια χάλια θα επικρατούν. Δεν νομίζω πως έπεσα στην εξαίρεση, απλώς έτυχε να βρεθώ εκεί, αυτά που είδα λέω…

Πέρασα καλά στις διακοπές μου, είχα ανάγκη από ξεκούραση και ξεκουράστηκα, κολύμπησα πολύ, έκανα πανάδες, έκανα και μπαλόνι, είχα ήσυχα βράδια με μπουνάτσες, συνάντησα φίλους, έπαιξα ατελείωτες ώρες με τα παιδάκια μου, ηρέμησα. Το είχα ανάγκη. Μέχρι τις επόμενες διακοπές, να είμαστε όλοι καλά, και να περνάμε όλοι όσο το δυνατόν καλύτερα. Παρόλα αυτά, δεν είμαι στραβός, ότι είδα, το κατέγραψα...

Α.Μ.














Thursday, July 15, 2010

Ευχαριστούμε κύριε Λιμενάρχα!!!



Ενώ καμία νομοθεσία δεν υποχρεώνει τα επαγγελματικά σκάφη άνευ πληρώματος του νόμου 2743/99 να δηλώνουν κατάπλου στα λιμεναρχεία (παρά μόνο όταν συμβούν βλάβες, λήγουν κάποια έγγραφα και η ισχύς των σωστικών ή εάν έχει επέλθει αλλαγή στην κατάσταση επιβατών), υπάρχουν συνεχείς καταγγελίες από τους πελάτες και από τα μέλη του σωματείου μας, ότι λιμενικοί ή υπάλληλοι λιμενικών ταμείων, υποχρεώνουν τους πελάτες μας να παίρνουν τα ναυτιλιακά έγγραφα υπό μάλης και να πηγαίνουν από λιμεναρχείο σε λιμεναρχείο για κατάπλου και για έλεγχο των ναυτιλιακών εγγράφων, παρόλο που έχουν θεωρημένη ΕΕΠΣΕΠΑ και ναυλοσύμφωνο εν ισχύ (θεωρημένα από το λιμεναρχείο του λιμένος της αφετηρίας του ναύλου) και δεν θα έπρεπε να υποχρεώνονται σε τέτοιες διαδικασίες…

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όχι μόνο υποβάλλουν τους τουρίστες σε όλη αυτήν την ταλαιπωρία, αλλά… ζητάνε και φωτοαντίγραφα των ναυτιλιακών εγγράφων (π.χ. στην Πάτρα), ζητάνε να γράφουν οι τουρίστες επιπλέον καταστάσεις επιβατών με όλα τα προσωπικά τους στοιχεία (π.χ. στην Ιθάκη), παρόλο που το σκάφος έχει θεωρημένα έγγραφα από το λιμάνι αφετηρίας όπως προβλέπει η νομοθεσία. Τέτοιες ενέργειες, εκτός της άσχημης εικόνας και της ταλαιπωρίας που δημιουργεί στους τουρίστες που νοικιάζουν σκάφη, είναι παράνομες και καταχρηστικές, και τις περισσότερες φορές παραβιάζουν και τον νόμο περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Άλλωστε, γι αυτόν ακριβώς τον λόγο καταργήθηκε εδώ και πολλά χρόνια η υποχρέωση κατάπλου και θεώρησης των ναυτιλιακών εγγράφων από λιμάνι σε λιμάνι, για να μην υποβάλλονται οι τουρίστες σε όλη αυτήν την άδικη (και παράνομη) ταλαιπωρία. Τις περισσότερες φορές, ο λόγος που συμβαίνει αυτή η εκτός νόμου ταλαιπωρία των τουριστών, είναι για να εκτελέσει το Λιμεναρχείο χρέη εισπράκτορα για το Λιμενικό Ταμείο, αντί να πάει ένας υπάλληλος του Λ.Τ. επί τόπου στο λιμάνι και να εισπράττει τα λιμενικά τέλη.

--------------------------------------------------



Τα τελευταία χρόνια, η λιμενική αρχή της Λευκάδας, αρνιόταν κατηγορηματικά να θεωρήσει τις καταστάσεις επιβατών κατά τον απόπλου των σκαφών, με το πρόσχημα ότι όχι μόνο ήταν αδύνατη η ταυτοπροσωπία (!) των επιβατών, αλλά και ότι ακόμα κι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, δεν μπορούσαν να ελέγξουν εάν οι επιβάτες που δηλώνονται, τελικά θα επιβαίνουν όντως επί του σκάφους την στιγμή του φυσικού του απόπλου.

Είναι γεγονός πως σε ορισμένες περιπτώσεις, η Διεύθυνση του Θαλάσσιου Τουρισμού του ΥΕΝ (ΥΠΟΙΑΝ/ΔΘΣ-Δ) παρόλο που δεν προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, κατά την θεώρηση των αδειών ζητούσε από τους πλοιοκτήτες να προσκομίσουν και θεωρημένες (για τον απόπλου) καταστάσεις επιβατών και εξ αιτίας της άρνησης της θεώρησης της κατάστασης επιβατών από την λιμενική αρχή της Λευκάδας, για όσα ναύλα είχαν αφετηρία το λιμάνι της Λευκάδας, δεν υπήρχε τέτοια θεωρημένη κατάσταση για τα προηγούμενα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, οι καταστάσεις επιβατών δεν είναι ένα έγγραφο που οφείλει να αρχειοθετεί ο πλοιοκτήτης του σκάφους, οπότε κακώς ζητάει τέτοιες καταστάσεις η Διεύθυνση Θαλάσσιου Τουρισμού, όποτε το κάνει…

Μετά από προβλήματα που δημιουργήθηκαν χάρη σε αυτήν την τακτική των υπαλλήλων του ΥΕΝ και του Λιμεναρχείου Λευκάδας, τώρα πια ξεκίνησαν να θεωρούν τις καταστάσεις επιβατών μαζί με το ναυλοσύμφωνο στην Λευκάδα. Μας καταγγέλθηκε από μέλη του σωματείου μας πως τώρα, τους καλούν σε απολογία γιατί δεν προβαίνουν και στην θεώρηση της κατάστασης επιβατών κατά τον κατάπλου!!! Αντίστοιχα προβλήματα δημιουργήθηκαν και σε άλλα λιμάνια. Βάση της νομοθεσίας, δεν έχουμε τέτοια υποχρέωση, δεν χρειάζεται να θεωρούμε την κατάσταση επιβατών στον κατάπλου, αρκεί να θεωρείται η κατάσταση επιβατών στον απόπλου.

Γι αυτόν τον λόγο, σαν σωματείο, στείλαμε έγγραφη διαμαρτυρία στην λιμενική αρχή της Λευκάδας, στις 20/5/2010, και εχθές 14/7/2010 λάβαμε έγγραφη απάντηση (η οποία φέρει ημερομηνία 26/5/2010, να μην φανεί πως τους πήρε 2 μήνες σχεδόν να απαντήσουν), και λίγο πολύ ο Λιμενάρχης Λευκάδας μας είπε πως… εμείς είμαστε αυτοί που ζητάμε να κάνουν τον κατάπλου, κι αυτός μας κάνει το χατίρι!!!

Είναι δικό μας χούι λοιπόν, διότι δεν αντέχουμε σε τόση έλλειψη γραφειοκρατίας και διαδικασιών και ζητάμε εμείς ακόμα περισσότερο, έτσι για να γουστάρουμε, και ο κύριος Λιμενάρχης κατανοώντας τις ανάγκες μας, είπε να μην μας αφήσει παραπονούμενους, κάνοντας επιπλέον διαδικασίες από όσες προβλέπονται από την νομοθεσία. Σκέφτηκε δε ο άνθρωπος: Δεν καλώ σε απολογία και όσους δεν έχουν αντιληφθεί πόσο όμορφες είναι οι επιπλέον διαδικασίες, να κάνουν και αυτοί κατάπλου, να γουστάρουν κι αυτοί που δεν ξέρουν τι χάνουν?

Εύγε κύριε Λιμενάρχα, με λίγους περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους σαν κι εσάς, η ζωή μας θα μπορούσε να μετατραπεί σε παράδεισο… Εύχομαι το φωτεινό σας παράδειγμα, να βρει πολλούς μιμητές, και να ανακαλύψετε και νέες μεθόδους ταλαιπωρίας, άλλωστε τι νόημα θα έχει η ζωή μας εάν δεν μπαίνουμε κάθε τρείς και λίγο στις ουρές των λιμεναρχείων? Έτσι γνωρίζουμε κόσμο, περνάμε ευχάριστα την ώρα μας, και βλέποντας τα μούτρα σας βελτιώνονται οι διακοπές των πελατών μας. Ευχαριστούμε!

--------------------------------------------------



Ένα νέο «κόλπο» που έχουν ανακαλύψει διάφορα λιμεναρχεία, είναι να ισχυρίζονται πως παρανόμως (!!!) δέσαμε στα διάφορα λιμάνια και τουριστικά καταφύγια, εάν πρώτα δεν είχαμε επικοινωνήσει με το λιμεναρχείο (μέσω vhf), για να μας επιτρέψουν να δέσουμε και να μας υποδείξουν που να το κάνουμε!!! Λες και καταγράφονται κάπου οι επικοινωνίες αυτές, λες και απαντάνε όταν τους καλούμε, εδώ έχει συμβεί στο παρελθόν να επικοινωνώ με το λιμεναρχείο της Αίγινας λόγω κάποιου ιατρικού επείγοντος, και ουδέποτε έλαβα απάντηση, παρόλο που ήμουνα ακριβώς έξω από το λιμάνι. Θα βλέπανε μπάλα οι άνθρωποι, σιγά μην απαντούσαν σε έναν βλάκα σαν κι εμένα.

Σε ποιο λιμάνι υπάρχει οργάνωση ώστε να υποδέχονται τα σκάφη των τουριστών, και να τους υποδεικνύουν που να δέσουν? Κι αν συμβαίνει κάπου, είναι η εξαίρεση.

Με το πρόσχημα ότι δεν πήραμε (προφορική) άδεια για το που να δέσουμε, συμβαίνουν ανεκδιήγητες καταστάσεις, όταν έρχονται «δικοί» τους σου ζητάνε να φύγεις από εκεί που έδεσες, για να μπορέσει να δέσει ο δικός τους στην θέση σου, και εάν διαμαρτυρηθείς σε απειλούν με πρόστιμα και κλήσεις σε απολογία διότι δήθεν δεν ειδοποίησες πριν δέσεις... Η ηπιότερη απειλή, είναι: Τα χαρτιά σου και στο Λιμεναρχείο!!! Και όταν είσαι Έλληνας και ιδίως ο πλοιοκτήτης, συνήθως καταφέρνεις να τους αντιμετωπίσεις. Ο δύσμοιρος ο αλλοδαπός τουρίστας, που δεν γνωρίζει τους νόμους και τα δικαιώματα του, νομίζοντας ότι παρανόμησε, φεύγει και μετά από λίγο βλέπει στην θέση του ένα άλλο σκάφος, και γίνεται έξαλλος… Αυτές οι εικόνες είναι ότι χειρότερο και θα τις κουβαλήσει μαζί του πίσω στην χώρα του!

Εγώ, πολλές φορές έχω αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις σε διάφορα λιμάνια, και τους ζητάω να μου δώσουν έγγραφη εντολή να φύγω, παρόλο που τους καθιστώ (προφορικά) γνωστό πως αφού έδεσα, έχω πιεί μερικές μπύρες και δεν αισθάνομαι ικανός για χειρισμούς και μανούβρες. Φυσικά, ουδείς τόλμησε ποτέ να μου δώσει τέτοια έγγραφη εντολή, και ψάχνουν για άλλο «θύμα»!!!

Με τέτοιες πρακτικές, μειώνεται σταδιακά ο τουρισμός μας, κι έτσι βρίσκουμε περισσότερες θέσεις στα λιμάνια για να δένουμε εμείς όταν κάνουμε βόλτες με τα σκάφη μας, αφού τουρίστες δεν θα βλέπουμε ούτε με κιάλια σε λίγο καιρό. Για εμάς φροντίζουν κι εγώ ο αχάριστος διαμαρτύρομαι…





Αντώνης Μάγγος

Thursday, July 8, 2010

Συγχαρητήρια στο Λιμεναρχείο των Σπετσών



Συγχαρητήρια στο Λιμεναρχείο των Σπετσών γιατί ανακάλυψαν τον "αφαλό της συνείδησης"!!! Στην αρχαιότητα, οι πρόγονοί μας τοποθετούσαν τον αφαλό της Γης στους Δελφούς, και οι σύγχρονοι απόγονοί τους ανακάλυψαν τον αφαλό της συνείδησης στην θαλάσσια περιοχή του στενού των Σπετσών, έξω από την Ντάπια.

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα στο έντυπο που μοιράζουν στα αγκυροβολημένα σκάφη στο Παλιό Λιμάνι των Σπετσών, βασίζονται σε αυτόν, στον αφαλό της συνείδησης (navel conscience). Βέβαια, στο Ελληνικό κείμενο, υπάρχει αναφορά στην ναυτική συνείδηση (naval conscience), αλλά υποθέτω πως… το κείμενο στα Ελληνικά έχει κάποιο σφάλμα.

Το πιο αξιοσημείωτο, είναι πως οι λιμενική αρχή των Σπετσών, μοίρασε το έντυπο αυτό σε ιστιοπλοϊκά σκάφη, διότι ως γνωστόν στο στενό των Σπετσών, τα ιστιοπλοϊκά σκάφη αναπτύσσουν τέτοιες ταχύτητες, που εάν δεν μειώσουν την ταχύτητα αυτή, είναι δυνατόν να προκαλέσουν υψηλό κυματισμό και πιθανές σοβαρές βλάβες τόσο στους λουόμενους των παρακείμενων ακτών, όσο και στα ελλιμενισμένα σκάφη.

Το φαινόμενο των απόνερων των ιστιοπλοϊκών σκαφών, συμβαίνει μόνο στην περιοχή του αφαλού της συνείδησης!

Πόσο άραγε στοιχίζει το πλαστικοποιημένο έντυπο A4 που μοιράζουνε στα ιστιοπλοϊκά σκάφη, και πόσος είναι άραγε ο μισθός του διανομέα του εντύπου? Ο συντάκτης του κειμένου, πέραν της προφανούς ικανότητας του στην αγγλική γλώσσα, φαντάζομαι πως άξια θα παίρνει κι αυτός τον μισθό του, σαν διασκεδαστής των τουριστών. Δεν φτάνουν τα υπόλοιπα χάλια μας, με κάτι τέτοια, γινόμαστε ρεζίλι των σκυλιών!!!

Μετά τα ψάρια πουτάνες στον Πειραιά, ανακαλύψαμε στις Σπέτσες τα high speed ιστιοπλοϊκά και τον αφαλό της Συνείδησης. Τι άλλο θα δούνε τα έρμα τα ματάκια μας?


Υ.Γ. Τα πράγματα πάντα μπορούν να είναι χειρότερα:  Το Λιμενικό Σώμα διατάζει τους ξυλοναυπηγούς των Σπετσών να διακόψουν αμέσως τις εργασίες τους και ν’αδειάσουν τον τόπο εντός 30 ημερών!!!

(15/7/2010)

Friday, July 2, 2010

H Ελλάδα, για άλλη μια φορά στην πρωτοπορία!!!


Από τους προϊστορικούς χρόνους, έχουμε αποδείξει ότι είμαστε πολυμήχανοι, και η πιο πάνω ταμπέλα αποδεικνύει πως οι σύγχρονοι Έλληνες είμαστε γνήσιοι απόγονοι του Οδυσσέα και των άλλων αρχαίων προγόνων μας...

Λόγω οικονομικής κρίσης, ήρθε η ώρα να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που μας δίνονται: Ψάρια-πουτάνες που θα εξυπηρετούν και θα ικανοποιούν όλα τα γούστα!!!

Η ιχθυόσκαλα (fish-wharf) μετατράπηκε σε ψάρια πουτάνες (fish whores), και γελοιοποιούμαστε για πολλοστή φορά σε όποιον ξένο βρεθεί προς τα εκεί, και διαβάσει την ταμπέλα αυτήν. Συγχαρητήρια στον εμπνευστή της.

Thursday, May 6, 2010

μα τι λέω ο τρελός...

Ο κλάδος μας χρειάζεται βοήθεια, όχι πόλεμο.


· Άμεση υπαγωγή του κλάδου μας και των επαγγελματικών αδειών στο Υπουργείο Τουρισμού, και άμεση κατάργηση της χρονοβόρας γραφειοκρατίας που βασανίζει όλους τους συναδέλφους μας

· Άμεση αναβάθμιση των υποδομών, στις υπάρχουσες μαρίνες και στα τουριστικά καταφύγια, το σημερινό χάλι που επικρατεί δεν βοηθάει την ανάπτυξη του κλάδου, αντιθέτως τον σαμποτάρει.

· Να γίνουν περισσότερες μαρίνες, ιδίως στην Αττική.

· Να χρηματοδοτηθούμε από το ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση των σκαφών και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

· Άμεση επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, για να λυθούν θέματα όπως του cabin charter, τις φλοτίλες, τις ημερήσιες εξορμήσεις, κλπ.

· Σοβαρή προβολή της χώρας και του θαλάσσιου τουρισμού, και σωστή παρουσία στις διεθνείς εκθέσεις.

· Διοργάνωση εκθέσεων στην χώρα μας, προκειμένου να προσκληθούν νέοι πελάτες και να προβληθεί ο κλάδος.

· Ανάθεση της διοργάνωσης των τριημέρων της Νέας Γενιάς στον κλάδο μας, και όχι στους ναυτικούς ομίλους, καθώς επίσης κάποιες αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε όλη την Ευρώπη για αντίστοιχη δραστηριότητα με Ευρωπαίους νέους, που θα γίνουν διαφημιστές της χώρας μας, της θάλασσας και των νησιών μας, και θα είναι οι μελλοντικοί πελάτες μας.

Αντώνης Μάγγος
 
ΥΓ Να γραφτεί στα πρακτικά, θα βρεθεί κάποιος μάγκας κάποτε, που θα παρουσιάσει όλα αυτά σαν δικιά του ιδέα. Η ιδέα με τους Ευρωπαίους νέους είναι πολύ καλή ιδέα, και είναι 100% δικιά μου!!! Σήμερα το σκέφτηκα, και το προτείναμε στον Υπουργό Τουρισμού, μέσω του σωματείου.

Wednesday, May 5, 2010

big brother is watching you!!!

Τόσα χρόνια έχουμε συνηθίσει να παραβιάζονται τα δικαιώματα μας, και δεν έχουμε ποτέ αντιδράσει, το πιο πιθανόν από συνήθεια ή από άγνοια.

Όταν κάνουμε μια συμφωνία με έναν πελάτη για να νοικιάσει το σκάφος μας, κάνουμε μια εμπορική πράξη με αυτόν. Το ποιος επιβαίνει μαζί του στο σκάφος μας, είναι απόρρητο προσωπικό του δεδομένο, και κακώς κάνουμε τόσα χρόνια, και κάνουμε καταστάσεις επιβατών, και τις καταθέτουμε στις λιμενικές αρχές.

Όταν επί χούντας καθιερώθηκαν τέτοιες πρακτικές, το καθεστώς προσπαθούσε να ελέγξει ποιος εισέρχεται και ποιος εξέρχεται από την χώρα, για ευνόητους λόγους.

Σήμερα, είναι επιεικώς αστείο να μιλάμε για δήθεν προστασία των επιβαινόντων στα σκάφη μας, ότι και καλά καταγράφονται για λόγους ασφαλείας. Στην Ιταλία, στην Γαλλία, στην Αγγλία (που έχω ταξιδέψει προσωπικά και έχω ιδίαν αντίληψη) σε τι κίνδυνο βρίσκονται όσοι ταξιδεύουν με τα ιδιωτικά τους σκάφη ή με τα ενοικιαζόμενα, επειδή δεν παίρνουν απόπλους και κατάπλους? Άλλωστε η παρακολούθηση των σκαφών με ραντάρ και δορυφόρους είναι συνεχής, για λόγους αστυνόμευσης παράνομων ενεργειών όπως περιπτώσεις με ναρκωτικά ή λαθρομετανάστες. Όσες σφραγίδες και να βάλουμε σε 100 επιπλέον έγγραφα, πως σταματάνε οι σφραγίδες αυτές όσους προτίθενται να κάνουν παρανομίες? Μόνο η αστυνόμευση μπορεί να τους αποθαρρύνει.

Η καταγραφή του ποιος ταξιδεύει και με ποιόν, είναι παραβίαση των προσωπικών δεδομένων του. Όπως όταν νοικιάζουμε ένα αυτοκίνητο, δεν καταγράφεται ποιος θα ταξιδεύει μαζί μας κατά την διάρκεια της μίσθωσης, δεν μπορεί να κυκλοφορεί ένα έντυπο στα χέρια του πλοιοκτήτη, του λογιστή, των λιμενικών και των φορολογικών αρχών, καθώς και κάθε άλλου που θα επιθυμήσει να γνωρίζει ποιος ταξίδεψε, που πήγε, τι έκανε, κλπ. Είναι απόρρητα προσωπικά δεδομένα. Το ίδιο ισχύει σε κάθε σύμβαση που κάνουμε, όταν νοικιάζουμε εξοχικό, σπίτι, ξενοδοχείο, κλπ.

Αντί επιτέλους να μειωθεί η γραφειοκρατία, ετοιμάζονται να μας επιβάλλουν μια παραπάνω διαδικασία: Να θεωρούμε και τον κατάπλου, και να γίνεται ταυτοπροσωπία των επιβατών μας και στον απόπλου, και στον κατάπλου. Αυτό είναι απαράδεκτο. Όπως είναι απαράδεκτη όλη η συζήτηση που έγινε εχθές με το μέλος μας τον κύριο Κλε###κο, που με τον φόβο μην θεωρηθεί υποναύλωση εκ μέρους του πελάτη του σκάφους του, προσπαθούσαμε να τον συμβουλεύσουμε τι να κάνει, για να μην μπλέξει με την γραφειοκρατία στο μέλλον. Σήμερα, σε κάποιο νησί του Αιγαίου, μπούκαρε το λιμεναρχείο στο σκάφος του κυρίου Μπου###άνη, κι έκανε έλεγχο ταυτοπροσωπίας στους Γερμανούς τουρίστες. Γυρίσαμε στις εποχές της χούντας? Είναι αυτό περιβάλλον για τουριστική ανάπτυξη?

Έτσι θα μειωθεί η γραφειοκρατία, κι έτσι θα γίνουμε ελκυστικοί στον τουρισμό?

Μου έτυχε περίπτωση ακύρωσης ναύλου, που ο παντρεμένος πελάτης μου δεν ήθελε να καταγραφεί στο crew list, ούτε και το όνομα της φίλης του που τον συνόδευε. Για ποιόν λόγο θα πρέπει να κυκλοφορούν έγγραφα με τα πλήρη στοιχεία του, και με τα στοιχεία της φίλης του? Έκανα τον ναύλο με προσωπικό ρίσκο, δεν τον κατέγραψα στο crew list. Αλλιώς θα τον έχανα τον ναύλο.

Η λογική αφού δεν κάνεις κάτι παράνομο, τι σε πειράζει, δεν στέκει. Είναι παραβίαση δικαιωμάτων μας, και δεν πρέπει άλλο να το ανεχτούμε. Ας βάλουμε μια κάμερα στον πισινό μας, για να μας παρακολουθούν καλύτερα!! Καμία ανοχή σε επιπλέον γραφειοκρατικές διαδικασίες, και άμεση κατάργηση όσων παρανόμως ισχύουν.

Όσο πιο γρήγορα κατανοήσουμε ότι δεν είναι δυνατόν να μεσολαβεί το λιμεναρχείο για να σφραγίζει έγγραφα και άδειες για να ταξιδεύσει το σκάφος μας με τους πελάτες μας, τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από το τέρας της γραφειοκρατίας που θα γίνει όλο και πιο βλοσυρό. Όπως δεν μεσολαβεί η τροχαία στην ενοικίαση αυτοκινήτων, η πολεοδομία στην ενοικίαση ξενοδοχείου ή η πυροσβεστική στην ενοικίαση θέσης κάμπινγκ, κάποτε πρέπει να ασχοληθεί το λιμενικό με την αστυνόμευση των λιμένων και των θαλασσών, και όχι να αναλώνεται σε σφραγίδες σε άχρηστα έγγραφα και την παράνομη συγκομιδή στοιχείων προς αξιοποίηση.

Τι θα γίνει όταν θα σκάσει η Εφορία στους Έλληνες ή αλλοδαπούς πελάτες μας, καθώς και σε όλους τους επιβάτες έναν-έναν, για να κάνει κάποιον έλεγχο εκ των υστέρων? Ποιος θα ξανατολμήσει να νοικιάσει σκάφος?

Αύριο, θα βρεθούμε υπόλογοι εμείς, για το ποιος ταξίδεψε, που πήγε, τι έφαγε, με ποιόν κοιμήθηκε, και τι ψήφιζε! Αλλοίμονο! Άλλωστε, υποχρέωση κατάπλου έχει ο καπετάνιος. Εμείς γιατί πρέπει να πάμε για κατάπλου? Ας βρουν τον τουρίστα στην χώρα του, και να του ζητήσουν εξηγήσεις!!!

Πως καταφέρουν οι κουτόφραγκοι Γάλλοι, Άγγλοι, Ιταλοί κλπ και αστυνομεύουν τις θάλασσες τους? Γιατί εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε σε εποχές χούντας και να συνεχίσουμε τις πρακτικές της?

Κάποιος συνάδελφος είπε πως… εάν δεν θεωρούμε τα έγγραφα, θα έχουμε πρόβλημα με τις ασφαλιστικές. Οι ασφαλιστικές ζητάνε έγγραφα, επειδή καλώς ή κακώς υπάρχουν. Οι ασφαλιστικές των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων πως βγάζουν άκρη? Οι ασφαλιστικές σκαφών στην υπόλοιπη Ευρώπη πως τα καταφέρνουν?

Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει προστασία των προσωπικών δεδομένων μας, όταν κάνουμε μια τροχαία παράβαση, και να κυκλοφορούν έγγραφα στα χέρια διαφόρων, ποιος και με ποιόν ταξίδεψε με ένα κότερο.




Αντώνης Μάγγος


ΥΓ.
Να σημειώσω επίσης πως… στα μικρά σκάφη αναψυχής, έχει προ πολλού καταργηθεί η υποχρέωση απόπλου, κατάπλου και κατάστασης επιβατών, και μικρά σκάφη θεωρούνται όσα σκάφη είναι μέχρι 12 μέτρα.
Οι λόγοι εθνικής ασφάλειας, οι λόγοι ασφάλειας των ανθρώπων που ταξιδεύουν στην θάλασσα, ο έλεγχος προκειμένου να εξασφαλιστούν οι ασφαλιστικές εταιρείες, ή όποιος άλλος λόγος τέλος πάντων μπορεί να υπάρχει για αυτήν την «παράνομη» διαδικασία στα νοικιάρικα σκάφη, πως ικανοποιούνται στα ιδιωτικά σκάφη?

Για να το κάνω πιο λιανά: Εάν καλέσω 2-3-5 φίλους μου στο ιδιωτικό μου σκάφος, σε τι διαφέρουν από όσους θα καλέσω στο σκάφος που νοίκιασα? Το δε παραμύθι περί υποναύλωσης, πως ελέγχεται εάν εγώ πάρω το κάτι τις μου από τους φίλους που θα καλέσω στο ιδιωτικό μου σκάφος, ενώ ψάχνουν και ασχολούνται να ελέγξουν τι κάνει αυτός που νοικιάζει το σκάφος μας?

Δεδομένου ότι όλοι ξέρουμε πως… πολλά ιδιωτικά σκάφη με Ελληνική ή ξένη σημαία, στην πραγματικότητα νοικιάζονται στην ζούλα! Ξέρετε πόσες αγγελίες υπάρχουν στην Αγγλία και στην Γερμανία (και όχι μόνο) που προσκαλούν ενδιαφερόμενους να ταξιδέψουν στην Ελλάδα με ιδιωτικό σκάφος συμπατριώτη τους, «μοιραζόμενοι» τα έξοδα?

Κάποιος θα αναρωτηθεί, τι θα συμβεί εάν κάποιο σκάφος πάθει ένα ατύχημα, και υπάρξουν ναυαγοί… Θα απαντήσω: Ότι ακριβώς θα συμβεί εάν πάω εγώ με κάποιους φίλους για ορειβασία και συμβεί μια κατολίσθηση, κάποια χιονοστιβάδα μας παρασύρει, ότι συμβαίνει με ένα γκρουπ κυνηγών που θα χαθεί και δεν θα επιστρέψει στον προγραμματισμένο χρόνο, ότι θα συμβεί εάν καεί το αυτοκίνητο μας και βρεθούν μέσα κάποιοι απανθρακωμένοι άνθρωποι… Ίσα ίσα που εμείς στα επαγγελματικά μας σκάφη, έχουμε επιπλέον σωστικά, ειδικά vhfs με distress, epirbs, και κάθε είδους εξοπλισμό ασφαλείας, που στα σκάφη αναψυχής, στα αυτοκίνητα, στο κυνήγι κλπ δεν υπάρχουν!

Άλλωστε, η εταιρεία ενοικιάσεως σκάφους έχει τα στοιχεία του πελάτη της, τηλέφωνα επικοινωνίας, τηλέφωνα ανάγκης κλπ. ενώ στα σκάφη αναψυχής κανένας δεν γνωρίζει τι κάνεις…

Ξέρω πως σαν θέμα, δεν έχει ξαναπέσει ποτέ στο τραπέζι, αλλά πρέπει άμεσα να καταλάβουμε την σοβαρότητα του, και να κάνουμε τις κατάλληλες ενέργειες για να μην είμαστε στον μεσαίωνα της γραφειοκρατίας και της παρανομίας.

Tuesday, May 4, 2010

Γιατί να την πληρώσω μόνο εγώ?

Είμαι 48 ετών. Μέχρι τα 20μου, έκανα διάφορες δουλειές του ποδαριού, ανασφάλιστος. Από τον Νοέμβρη του 1982 γράφτηκα στο ΙΚΑ. Γύρω στο 1991 απόκτησα δικιά μου επιχείρηση, και γράφτηκα στο ΤΕΒΕ. Μετά, γύρω στο 1995 ξαναβρέθηκα για ένα χρόνο στο ΙΚΑ, και μετά ξανά στο ΤΕΒΕ, μέχρι σήμερα.


Όταν ξεκίνησα στο ΙΚΑ, έπαιρνα μισθό περίπου 25 χιλιάδες δραχμές, που είχαν μια αντίστοιχη αγοραστική αξία με τα σημερινά 600-700 ευρώ. Τότε ο πληθωρισμός έτρεχε με 15- 20% τον χρόνο, η δραχμή υποτιμήθηκε 2-3 φορές, και διολίσθαινε σαν τρελή σε σχέση με τα ξένα νομίσματα.

Πλήρωνα και ότι αναλογούσε στο ΙΚΑ και στο ΤΕΒΕ, πάντα!

Όσα πλήρωνα και εξακολουθώ να πληρώνω τόσα χρόνια, θα τα βάλουν σε ένα τσουβάλι, και θα βγάλουν υποτίθεται έναν μέσο όρο, με την μόνη διαφορά ότι η ονομαστική αξία όσων πλήρωνα τότε, σε σημερινά χρήματα θα φαίνονται σαν ψίχουλα, και θα ρίξουν τον μέσο όρο όσων πλήρωσα, βάση του οποίου θα υπολογίσουν την σύνταξη μου, όποτε τελικά την πάρω, σε 15-20 χρόνια, εάν εξακολουθούν μέχρι τότε να υπάρχουν συντάξεις…

Είναι ξεκάθαρη κλοπή, αλλά δεν είναι η μόνη.

Τα χρήματα που πλήρωσα τόσα χρόνια, φαγώθηκαν με κάθε τρόπο, με τα χρήματα μου πληρώθηκε ένας στρατός από συνταξιούχους που ποτέ δεν πλήρωσαν τίποτα ή πλήρωσαν ελάχιστα, βγήκαν στην σύνταξη σε πολύ νεώτερη ηλικία από ότι θα βγω εγώ, πήραν πολύ μεγαλύτερη σύνταξη από όση θα πάρω εγώ, και δεν μπορώ να υπολογίσω πόσα φάγανε στις διάφορες υπερκοστολογήσεις εξοπλισμών, φαρμάκων, μαϊμού αναπηρικών συντάξεων, διοικητικών συμβουλίων και υπαλλήλων που συντηρήθηκαν με τα δικά μου χρήματα, κλπ. Εγώ πλήρωσα τις συντάξεις παλιννοστούντων, εγώ όσους θεωρήθηκαν ότι έκαναν εθνική αντίσταση, με τα δικά μου χρήματα έκανε κοινωνική πολιτική ο κάθε πολιτικός που ήθελε να εξαγοράσει ψήφους, να βολέψει δικούς του, να κάνει λαϊκισμό.

Κι εγώ είμαι αυτός, που θα πάρει από τα τρία το μακρύτερο στο τέλος, εάν ποτέ θα φτάσω σε ηλικία συνταξιοδότησης. Πόσο μαλάκας είμαι τελικά?

Θα το σκεφτώ πολύ εάν θα ξαναπληρώσω ΤΕΒΕ, ΚΛΕΒΕ ή ότι άλλο μου πουν. Ακόμα κι ένας μαλάκας σαν κι εμένα, κάποτε θα ξυπνήσει, δεν πάει άλλο!

Για να ξαναπληρώσω, έχω κάποιους όρους:

• Όποιος ή όποια είναι ήδη συνταξιούχος, ενώ δεν έχει την ηλικία που εγώ θα συνταξιοδοτηθώ, να σταματήσει άμεσα να παίρνει σύνταξη. Εάν για εμένα το όριο ηλικίας καταλήξει στα 67 ή στα 70, όποιος μικρότερος από τα 70 παίρνει σύνταξη, να σταματήσει εδώ και τώρα να την λαμβάνει. Εγώ γιατί να δουλέψω μέχρι τα 70 μου, λόγω της κρίσης, και αυτός να κάθεται στα 50 του, ή στα 60 εν μέσω κρίσης? Επειδή είχε στοιχειοθετήσει το δικαίωμα? Και τα δικά μου τα δικαιώματα που πήγαν? Γιατί να είμαι εγώ ο μοναδικός μαλάκας της ιστορίας?

• Όποιος ενώ είναι συνταξιούχος, εργάζεται ή έχει μετοχές ή μερίσματα σε επιχειρήσεις, ή έχει ακίνητα και εισπράττει ενοίκια, και εσοδεύει τέλος πάντων με οποιονδήποτε τρόπο με εισοδήματα πάνω από 1500 ευρώ, να μην ξαναπάρει σύνταξη όσο διαρκεί η "κρίση". Γιατί να εσοδεύει κάποιος, ο οποίος έχει κριθεί ως συνταξιούχος ενώ εγώ δεν θα πάρω σύνταξη, και οι δικές μου κρατήσεις θα καταλήγουν στην τσέπη του? Στερεί θέσεις εργασίας από μη συνταξιούχους, οικονομικούς πόρους από μη συνταξιούχους, ενώ εμείς οι μη συνταξιούχοι καλούμαστε να πληρώνουμε τις συντάξεις του.
• Όσοι παραμείνουν συνταξιούχοι, να παίρνουν την σύνταξη τους που θα ξαναυπολογιστεί με τον ίδιο τρόπο, που θα υπολογιστεί η δικιά μου! Με ποιά λογική η δικιά τους σύνταξη να υπολογίζεται με άλλον τρόπο, από αυτόν που θα υπολογιστεί η δικιά μου? Σήμερα έχουμε κρίση, δεν ξέρουμε τι θα έχουμε σε 15 ή σε 20 χρόνια που εγώ θα συνταξιοδοτηθώ! Τώρα είναι το πρόβλημα. Γιατί να πληρώνονται αυτοί με το "παλιό" σύστημα, κι εγώ θα πληρωθώ με το "καινούργιο"?
• Επειδή ντε φάκτο όσοι μας κυβέρνησαν απέτυχαν στο να μην βρεθεί η χώρα σε αυτήν την κατάσταση, να μην δικαιούνται καμίας σύνταξης ως πρώην βουλευτές, υπουργοί, δήμαρχοι κλπ. Ας έκαναν καλύτερα την δουλειά τους, να μην βρισκόμασταν σε αυτό το χάλι. Ο δε μισθός τους, τα επιδόματα τους, και κάθε τους δικαίωμα να ψαλιδιστεί. Να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε χρηματοδότηση κομμάτων, αθλητικών διοργανώσεων, να κοπούν οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί άμεσα, να ακυρωθούν οι ήδη υπάρχουσες παραγγελίες όπλων τώρα, λόγω κρίσης.
• Σε κάθε νοσοκομείο, ιατρείο του ΙΚΑ, κλπ να βρεθούν και να κατασχεθούν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία και οι καταθέσεις, όσων τα έχουν πάρει. Με συνοπτικές διαδικασίες, βάσει της ανωτέρας βίας που βρισκόμαστε. Έχουμε οικονομικό πόλεμο, έτσι δεν μας λένε? Ε λοιπόν, με έκτακτα στρατοδικεία όπως σε καιρό πολέμου, να απονεμηθεί δικαιοσύνη.
• Κάθε αγρότης που συνεχίζει να κάνει αγροτικές εργασίες, δεν μπορεί να παίρνει συντάξεις από τον ΟΓΑ, ενώ πουλάει προϊόντα, παίρνει επιδοτήσεις κλπ. Ούτε η γυναίκα του να παίρνει επιδοτήσεις, για τις δουλειές που κάνει αυτός! Οι πονηρήδηδες όλοι, αφού πάρουν την σύνταξη, βάζουν και καλά τις γυναίκες τους να φαίνονται αγρότισες, που και καλά τόσα χρόνια έκαναν οικειακά... Να καταργηθούν εδώ και τώρα τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα στρατιωτικών, δικαστικών και άλλων προνομιούχων, δεν μπορεί να δικαιούται άλλα η ανύπαντρη κόρη τους, σε σχέση με την δικιά μου. Τι είναι αυτά τα αίσχη?
• Να ενοποιηθούν όλα, ΤΕΒΕ, ΚΛΕΒΕ, ΙΚΑ, ΣΥΚΑ, κλπ για να μην πληρώνουμε τόσα λειτουργικά έξοδα, συμβούλια, τεμπέληδες, κλπ.

Αλλιώς, γιατί να πληρώνω? Αφού δεν την βγάζουμε, και δεν πρόκειται να δω ούτε μια δεκάρα από όσα πλήρωσα τόσα χρόνια, κι από όσα θα πληρώσω από εδώ και πέρα.

Η χρεοκοπία είναι ήδη εδώ, και το να κόβουν τους μισθούς και τα εισοδήματα από όσους εργάζονται, τα δικαιώματα τους να καταλήγουν στο Καιάδα, ενώ ταυτοχρόνως όσοι χρέωσαν την χώρα να συνεχίσουν να έχουν κεκτημένα δικαιώματα από το παρελθόν, δεν είναι λογικό!

Friday, April 16, 2010

έλεγχοι και παραλογισμός

Φορομπλόκο σε λιμάνια και μαρίνες!


Του Νεκτάριου Β. Νώτη

Εκτός από την καθιέρωση αυστηρότερων τεκμηρίων για τα σκάφη, το υπουργείο οικονομικών σφίγγει ακόμα περισσότερο τον κλοιό γύρω από τους ιδιοκτήτες των πλωτών μεταφορικών μέσων.

Το νέο νομοσχέδιο φέρνει μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση, μέσω της επιβολής ειδικού φόρου, αλλά και σαρωτικούς ελέγχους. Ο στόχος, πέραν από τον προφανή της αύξησης των εσόδων, είναι να εντοπιστούν οι επιτήδειοι, που δηλώνουν ότι έχουν στην κατοχή τους επαγγελματικό σκάφος, αλλά στην ουσία έχουν σκάφος αναψυχής. Κι αυτό, γιατί ο ειδικός φόρος επιβάλλεται μόνο στα σκάφη αναψυχής. Αναλυτικότερα:

Οι προϊστάμενοι των εφοριών ελλιμενισμού, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, θα ελέγχουν όλες αυτές τις περιπτώσεις και θα ζητούν οποιοδήποτε στοιχείο, σχετικό με το χαρακτηρισμό του πλοίου. Ο έλεγχος αυτός θα διενεργείται υποχρεωτικά πριν από κάθε μεταβίβαση ή κάθε ανανέωση της άδειας του σκάφους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιτήδειοι «βαφτίζουν» τα σκάφη τους επαγγελματικά, εμφανίζοντας ότι τα έχουν δήθεν μισθώσει για ένα μήνα.

Σε περίπτωση, που διαπιστωθεί ότι το σκάφος έχει δηλωθεί ως επαγγελματικό χωρίς όμως να έχει τις προϋποθέσεις για αυτό, θα αφαιρείται αμέσως η άδεια. Από εκεί και έπειτα, θα υποχρεούνται να καταβάλουν τον ειδικό φόρο ιδιωτικών πλοίων αναψυχής... (η συνέχεια εδώ!)

Απάντηση:

Δυστυχώς όλα σε αυτήν την χώρα γίνονται “the Greek way” όπως λένε και οι ξένοι. Πράγματι η αρμόδια Υπηρεσία της Διεύθυνσης Θαλάσσιου Τουρισμού έχει επιδοθεί σε εξονυχιστικούς ελέγχους, αλλά… διυλίζουν τον κώνωπα, πιθανόν για να καταπιούν πιο εύκολα την κάμηλο.


Έχουν επιδοθεί σε ένα σαφάρι γραφειοκρατικών ελέγχων, κυνηγώντας ανεμόμυλους, τα κόμμα και τις τελείες, και έχουν παραλύσει όλη την λειτουργία του θαλάσσιου τουρισμού. Οι επαγγελματίες του κλάδου πρέπει να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες, σκάφη που νοικιάζονται πραγματικά και φέρνουν συνάλλαγμα στην Ελλάδα πρέπει να απολογηθούν πως και γιατί νοικιάστηκαν, γιατί μεσολάβησε μεσίτης, ποιος ήταν και ποιος δεν ήταν πάνω στο σκάφος που κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι νοικιάστηκε, γιατί το ναυλοσύμφωνο είναι μπλέ και όχι πράσινο, γιατί αυτό, γιατί εκείνο, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που περνάνε στ αλήθεια το καλοκαίρι τους πλένοντας τουαλέτες και σκάφη, ετοιμάζοντας τα στο λιοπύρι για να παραλάβουν οι πελάτες και να ξαμοληθούν στα νησιά, άνθρωποι που συντηρούν μόνοι τους τα σκάφη τους, που τρέχουν σαν τον Βέγγο για να βρουν ναύλους, για να καλύψουν τα έξοδα, για να πληρώσουν την δόση στην Τράπεζα, κλπ, συνωστίζονται στην Υπηρεσία και ταλαιπωρούνται σαν τα ζώα.

Πως θα βρουν τα μαϊμού επαγγελματικά σκάφη με τέτοιες μεθοδεύσεις?

Όποιος θέλει να βρει τα μαϊμού επαγγελματικά σκάφη, δεν έχει παρά να πάει μια βόλτα στα πλησιέστερα (και όχι μόνο) νησιά, στην Μύκονο, στην Σαντορίνη, κλπ, και να δει στην σειρά τις πολυτελείς δήθεν επαγγελματικές θαλαμηγούς με τους ιδιοκτήτες τους σαν επιβάτες, να καμαρώνονται στην πρύμνη, με τις τηλεοράσεις τους και τις κοιλάρες τους. Όποιος έχει στοιχειώδη εμπειρία από την πραγματικότητα, ξεχωρίζει από μακριά ποιος είναι τουρίστας ή πελάτης, και ποιος είναι ο ιδιοκτήτης που παριστάνει τον επιβάτη.

Εάν θέλουν λεφτά, αντί να βάζουν εξοντωτικά τέλη, τεκμήρια και φόρους στα ιδιωτικά σκάφη, και να τους σπρώχνουν στο να γίνουν κι αυτοί μαϊμού επαγγελματίες, ας ελέγξουν όλα αυτά τα σκάφη με τις ξένες σημαίες που τα έχουν και τα χρησιμοποιούν Ελληναράδες που ουδέποτε ελέγχθηκαν για πόθεν έσχες, δεν έχουν πληρώσει τον ΦΠΑ των σκαφών τους, και παρόλο που τα χρησιμοποιούν, δεν φαίνονται σαν ιδιοκτήτες για να υποστούν το τεκμήριο.

Είναι απλό: Όποιος δεν είναι ιδιοκτήτης, δεν δηλώνει το τεκμήριο της χρήσης και δεν έχει δηλώσει την δαπάνη αγοράς, να μην μπορεί να πάρει απόπλου στην θαλαμηγό με την ξένη ή Ελληνική σημαία. Έτσι, θα σταματήσουν (αναγκαστικά) οι πονηροί που παριστάνουν τους επιβάτες ενώ είναι οι ιδιοκτήτες, ή που νοικιάζουν παράνομα τα ιδιωτικά σκάφη τους, συνήθως υπό ξένη σημαία. Οι ξένες εταιρείες, με δήθεν εκπροσώπους Έλληνες ή ξένους, να πληρώσουν αντίστοιχο φόρο με τις οφσορ εταιρείες που κατέχουν ακίνητα. Μόνο έτσι θα σφίξουν ο κώ…

Κλιμάκιο ελέγχου για την πληρωμή ή μη του ΦΠΑ, στα σκάφη με ξένη σημαία (βρώμισε ο τόπος από κοινοτικά σκάφη Ελληναράδων), καθώς για το ποιος επιβαίνει και με τι ιδιότητα, σε ιδιωτικά. Οι έλεγχοι όχι μόνο στην Αθήνα ή στην Θεσ/νίκη, αλλά και στα νησιά, χλιδάτα και μη.

Μέσα από το Υπουργείο, κοιτώντας χαρτιά, και με άσχετους που προσπαθούν να καταλάβουν θέματα που δεν γνωρίζουν, προκοπή δεν γίνεται. Το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η ταλαιπωρία και η τιμωρία ανθρώπων που έχουν τυπικά προβλήματα άνευ ουσίας, που είτε υπάρχουν πραγματικά, είτε εφευρίσκονται από ευφάνταστους δημοσίους υπαλλήλους.

Ως προς τις εισφορές (ετήσιες ή έκτακτες) των σκαφών με κριτήριο το μήκος τους, είναι σαν να πληρώνει το ίδιο ένα Λάντα 12 μέτρων, με ένα Πόρσε του ίδιου μήκους. Στο πρώτο θα είναι εξοντωτικό, στο δεύτερο θα είναι χάδι. Το τσουβάλιασμα με βάση το μήκος των σκαφών (όπως των κυβικών των αυτοκινήτων), είναι παράλογο. Όποιος έχει ένα τρεχαντήρι 15 μέτρων ή ένα παλιό μηχανοκίνητο μικρής αξίας, θα πληρώσει τα ίδια με όποιον έχει 15μετρη θαλαμηγό αξίας πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που πιθανόν να ξεπερνάει και το εκατομμύριο. Αυτά είναι εξοντωτικά, και παραδοχή της πλήρους αποτυχίας και ανικανότητας. Είναι εύκολο να μιλάνε ορισμένοι με μένος (και ζήλια?) γι αυτούς που έχουν κάποιο σκάφος, διότι σε αυτήν την ναυτική χώρα που οι μισοί κάτοικοι δεν ξέρουν ούτε να επιπλεύσουν στην θάλασσα, έπρεπε να βοηθάμε το γιώτινγκ (ιδιωτικό και επαγγελματικό), και όχι να το εξοντώσουμε. Προς το παρόν, πάμε για εξόντωση. Δυστυχώς. Όταν θα ξυπνήσουν οι αρμόδιοι, θα είναι πολύ αργά.

Α.Μ.

Tuesday, April 13, 2010

τα τεκμήρια των σκαφών

(όπως έχουν διαμορφωθεί) προς το παρόν!!!

Αλήτες-Ρουφιάνοι-Δημοσιογράφοι

Αν και αποφεύγω να δω ειδήσεις, είμαι αναγκασμένος να παρακολουθώ την συστηματική παραπλάνηση, και τα ψέματα που πασάρουν στον κόσμο οι σε διατεταγμένη υπηρεσία υπάλληλοι των καναλαρχών-εργολάβων δημοσίων έργων και όχι μόνο, διότι ο απόηχος των ψεμάτων τους επηρεάζουν την ζωή όλων μας.

Μετά την κατατρομοκράτηση του κόσμου με την ληστεία των «οικονομικών μέτρων» που μοναδικό στόχο έχουν την πτώχευση του κόσμου και όχι την μη χρεοκοπία του ήδη χρεοκοπημένου κράτους, ήταν φυσικό και επόμενο πως θα έπρεπε να βρεθεί ένα νέο θέμα που θα κρατήσει σε ύπνωση τον κόσμο. Αφού δεν έγινε σεισμός, λιμός ή καταποντισμός, ανακάλυψαν την εξάρθρωση τρομοκρατικής οργάνωσης και την σύλληψη τρομοκρατών.

Δεν γνωρίζω, και δεν με αφορά για να είμαι ειλικρινής, εάν ο Μαζιώτης και η παρέα του ήταν ή δεν ήταν τρομοκράτες. Για να πω την μαύρη αλήθεια, και να ήταν τρομοκράτες, εμένα δεν με τρόμαζαν.

Εμένα με τρομοκρατούν οι δημοσιογράφοι, τα ΜΜΕ γενικότερα, με τρομοκρατούν οι μεσάζοντες που αγοράζουν ένα τελάρο πορτοκάλια για δέκα δεκαπέντε λεπτά του ευρώ, και εμείς τα πληρώνουμε ένα ενάμιση ευρώ το κιλό, με τρομάζουν οι κάθε λογής τσάτσοι και νταβατζήδες που μας ρουφάνε το αίμα και το μέλλον των παιδιών μας, με τρομάζει που αυτήν την στιγμή μιλάει στην τηλεόραση ο παπάς αδελφός του Μαζιώτη στην τηλεόραση και τον βομβαρδίζουν με ερωτήσεις για την προσωπικότητα του συλληφθέντος, αλλά ουδέποτε ζήτησαν δηλώσεις από τους συγγενείς του Χριστοφοράκου ή των πολιτικών που μας κατακλέψανε, μας κατακλέβουνε, και θα μας κατακλέβουνε για πάντα, με τρομάζει που είδα παντού την φάτσα και τα πλήρη στοιχεία του Μαζιώτη, τους συγγενείς του και το σπίτι του, κλπ ενώ προστατεύουν τους κλέφτες, τους βιαστές, τους παιδεραστές, τους εμπόρους ναρκωτικών κλπ.

Βγάλανε από το ψυγείο έναν γνωστό στις αρχές αντιεξουσιαστή, έναν εκ πεποιθήσεως ανένταχτο στην βρωμερή κοινωνία μας, που εάν είχε την δράση που τον κατηγορούν καλώς τον συλλάβανε, αλλά δεν βλέπω ποτέ να συλλαμβάνονται όλοι αυτοί που κατάντησαν την κοινωνία μας τέτοια χαβούζα που κάνει κάποιους Μαζιώτηδες να έχουν αποκλίνουσες συμπεριφορές.

Τα έχω πει και τα έχω γράψει αρκετές φορές στην ζωή μου, θεωρώ τον εαυτό μου συνένοχο, ένα γρανάζι στην μηχανή της διεφθαρμένης κοινωνίας μας, και θαυμάζω κάθε έναν από αυτούς που έχουν αποκλίνουσα συμπεριφορά, παρόλο που διαφωνώ με κάθε βίαιη συμπεριφορά από όπου κι αν προέρχεται.

Δυστυχώς εμείς δεν έχουμε την τύχη των Πολωνών, ίσως χρειαζόμαστε και λίγη παραπάνω, ώστε να μπουν σε ένα αιρμπας και οι 300 που μας κυβερνάνε και να κάνει κάποιο τραγικό λάθος ο πιλότος και να τους κάψει όλους ζωντανούς.

Με κατατρομοκρατεί η απάθεια και η αδιαφορία του κόσμου, η ανεκτικότητα μας σε κάθε τι, η μη αντίδραση του κόσμου ότι κι αν συμβαίνει. Τουλάχιστον κάποιοι Μαζιώτηδες επέλεξαν τον δρόμο της αντίδρασης, έστω και με λάθος τρόπο. Η λάθος αντίδραση, είναι αντίδραση. Η απάθεια μας, είναι αυτό που λύνει τα χέρια σε όσους μας εκμεταλλεύονται, σε κάθε επίπεδο.

Monday, April 5, 2010

προβλήματα με το ΥΕΝ

Τον τελευταίο καιρό, αντιμετωπίζουμε καθημερινά προβλήματα με το Τμήμα Θαλάσσιου Τουρισμού της Γενικής Γραμματείας Ναυτιλιακής Πολιτικής του Υπουργείου Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, που ασχολείται με τα θέματα των επαγγελματικών σκαφών του νόμου 2743/99.


Όσοι έχουμε επαγγελματικά σκάφη, οφείλουμε να τα νοικιάζουμε τουλάχιστον 300 ημέρες την πενταετία. Οι περισσότεροι νοικιάζουμε τα σκάφη μας μέσω Ελληνικών ή ξένων μεσιτικών γραφείων, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκουμε πελάτες με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας, είτε μέσω διαφήμισης στο διαδίκτυο και σε περιοδικά και εφημερίδες του κλάδου, είτε μέσα από προσωπικές επαφές και γνωριμίες.

Ο νόμος ορίζει πως τα σκάφη μας πρέπει να εκτελούν ταξίδια αναψυχής και περιήγησης ολικής ναύλωσης. Με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο, κάποιος εμφανίζεται να θέλει να νοικιάσει το σκάφος μας για κάποιο διάστημα, συμφωνούμε το τίμημα και κλείνει η συμφωνία με την υπογραφή του σχετικού ναυλοσύμφωνου. Κατά τον απόπλου, θεωρείται από την αρμόδια Λιμενική αρχή το ναυλοσύμφωνο καθώς και η κατάσταση επιβατών, ενώ ταυτόχρονα συμπληρώνεται η ειδική καρτέλα ναύλωσης (ΕΕΠΣΕΠΑ), που θεωρείται από την αρμόδια Λιμενική αρχή. Τις καρτέλες ναύλωσης, τις προσκομίζουμε ανά πενταετία στην αρμόδια Υπηρεσία κατά την θεώρηση της άδειας.

Μέχρι πρόσφατα, μετά από 10 σχεδόν χρόνια που ισχύει ο νόμος και η αγορά λειτουργεί με αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο, και δεν είχαμε προβλήματα με τις θεωρήσεις των αδειών μας, αλλά τώρα έχουν αρχίσει αυθαίρετες ερμηνείες και αιτιάσεις που χρησιμοποιούνται σαν δικαιολογία είτε για κωλυσιεργίες, είτε για ανακλήσεις επαγγελματικών αδειών σκαφών που ενώ έχουν ναυλωθεί, δεν αναγνωρίζεται από την αρμόδια Υπηρεσία ότι νοικιάστηκαν!

Καθημερινά δεχόμαστε παράπονα μελών μας. Αναφέρω ενδεικτικά πιο κάτω ορισμένες περιπτώσεις, που δεν είναι οι μόνες, είναι όμως χαρακτηριστικές της λογικής που επικρατεί, και του τρόπου που αντιμετωπίζονται οι επαγγελματίες από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου.

• Σκάφη που νοικιάζονται συνέχεια μέσω του ίδιου ναυλομεσίτη, θεωρούνται αυθαίρετα ότι… είναι ύποπτα ότι δεν νοικιάστηκαν σύννομα!

• Σκάφη τα οποία νοικιάζονται σε έναν πελάτη, ο οποίος επαναλαμβάνεται συχνά, θεωρούνται επίσης ότι παραβιάζουν έναν άγνωστο σε εμάς νόμο!

• Ναυλώσεις μεγαλύτερες των 3-4 εβδομάδων, θεωρούνται ύποπτες με αυθαίρετες αιτιολογήσεις, και θεωρούνται ως μη γενόμενες!

• Ναυλώσεις κατά τις οποίες ο τουρίστας για όποιον λόγο εκείνος αποφάσισε να παραμείνει στο λιμάνι και να ξεκινήσει το ταξίδι αργότερα, θεωρούνται αυθαίρετα ως μη γενόμενες.

• Κυνηγώντας ανεμόμυλους, προσπαθούν αυθαίρετα να ερμηνεύσουν την χρήση του σκάφους που έγινε πριν από ένα, δύο ή και πέντε χρόνια από τους πελάτες μας, θεωρώντας πως δεν περιηγήθηκαν ή αναψύχθηκαν επαρκώς, ώστε να ικανοποιηθεί ο γενικόλογος ορισμός του νόμου, περί εκτέλεσης ταξιδιών αναψυχής και περιήγησης.

• Σε σκάφη που έχουν πραγματοποιήσει τις απαραίτητες κατά τον νόμο ημέρες ναύλωσης, γίνονται ανακλήσεις των επαγγελματικών τους αδειών λόγω μη πραγματοποίησης ναύλων!

Πολλοί επαγγελματίες συνεργάζονται με ένα μόνο ναυλομεσιτικό γραφείο, για να αποφύγουν την προσφορά του σκάφους τους από πολλούς ναυλομεσίτες, πράγμα που θα οδηγούσε σε μειοδοτικό διαγωνισμό των μεσιτών για το ίδιο σκάφος. Οι ναυλομεσίτες (της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού) εκδίδουν τα νόμιμα έγγραφα για την προμήθεια τους, και δεν υπάρχει καμία παρανομία στο να υπάρχει μόνο ένας ναυλομεσίτης να μεσολαβεί στην ενοικίαση ενός σκάφους.

Είναι γεγονός πως η διατήρηση ενός ιδιόκτητου σκάφους, εκτός από τα έξοδα συντήρησης, ασφάλειας και ελλιμενισμού, απαιτεί χρόνο και απασχόληση. Ορισμένοι επιλέγουν να μην έχουν ιδιόκτητο σκάφος, αλλά να νοικιάζουν σκάφη. ‘Όταν ένας νοικιάσει ένα σκάφος που τον ικανοποιεί, έχει καλή συνεργασία με τον ιδιοκτήτη του, είναι λογικό να επιστρέφει και να επιθυμεί να ταξιδεύσει με το σκάφος αυτό. Ένας πελάτης που επαναλαμβάνεται, είναι ο στόχος όλων μας, διότι γνωρίζουμε ότι είναι καλός, προσέχει το σκάφος, δεν κάνει ζημιές, κλπ. Δεν είναι δυνατόν να αρνούμαστε σε κάποιον επαναλαμβανόμενο πελάτη το σκάφος μας, επειδή θα θεωρηθεί ύποπτο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, και δεν θα αναγνωρίσουν την ναύλωση.

Υπάρχουν πελάτες, που θέλουν να νοικιάσουν σκάφος για μεγάλο διάστημα. Δεν είναι δυνατόν να το αρνούμαστε. Ούτε είναι λογικό οι αρμόδιες Υπηρεσίες να μην αναγνωρίζουν ότι ο ναύλος αυτός είναι σύννομος. Δεν απαγορεύεται να νοικιάσει κάποιος ένα σκάφος για 3 μήνες για παράδειγμα…

Πολλές φορές, κάποιοι πελάτες δεν ξεκινάνε το ταξίδι τους, γιατί ο καιρός είναι φορτωμένος, δεν έχουν την εμπειρία να ταξιδέψουν με πολλά Μποφώρ, έχουν μικρά παιδιά μαζί τους ή άπειρους φίλους, και δεν θέλουν να τους ταλαιπωρήσουν. Υπάρχουν φορές που θέλουν να συνδυάσουν την ενοικίαση του σκάφους με το να επισκεφτούν κάποια αξιοθέατα του λιμανιού αφετηρίας. Είναι επίσης πολύ σύνηθες, να φεύγουν άμεσα από το λιμάνι αφετηρίας, αλλά να «κολάνε» σε κάποιο λιμάνι, ιδίως του Αιγαίου, λόγω καιρού ή επειδή τους άρεσε το μέρος και θέλουν να περάσουν περισσότερο χρόνο εκεί. Από την στιγμή που νοικιάζει κάποιος το σκάφος μας, αυτός αποφασίζει πότε θα ξεκινήσει, πότε θα επιστρέψει, που θα πάει, και τι θα κάνει με το σκάφος. Το σκάφος είναι δικό του, για το διάστημα που το νοίκιασε, και όσο δεν κάνει κάποια παράνομη ενέργεια εν γνώσει μας, δεν έχουμε λόγο στο το πότε θα ξεκινήσει, και που θα περιηγηθεί. Το κριτήριο εάν νοικιάστηκε το σκάφος μας ή όχι, δεν είναι πόσα μίλια διήνυσε ο πελάτης μας κατά την διάρκεια της ναύλωσης, ούτε πόσα μέρη επισκέφτηκε. Αν είναι δυνατόν!

Δεν είναι δυνατόν να ελέγξουμε εμείς την χρήση που ο πελάτης μας σκοπεύει να κάνει στο σκάφος μας. Το να απολογούμαστε γι αυτήν, είναι εντελώς παράλογο. Δεν κάνουμε τίποτα διαφορετικό, από ότι κάνει μια εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων. Όταν νοικιάζει κάποιος ένα αυτοκίνητο, μπορεί να γυρίσει όλη την Ελλάδα μέσα σε 2 μέρες, ή μπορεί να το έχει παρκαρισμένο έξω από το σπίτι του, ώστε εάν το χρειαστεί, να το χρησιμοποιήσει. Δεν είναι δυνατόν εμείς να είμαστε υπόλογοι για την χρήση που έκανε ο πελάτης που νοίκιασε το σκάφος μας. Το γεγονός που μας αφορά, είναι ότι νοίκιασε το σκάφος μας.

Σε σκάφη που έχουν πραγματοποιήσει τις απαραίτητες κατά νόμον ημέρες ναύλωσης, τα οποία διεγράφησαν από την σημαία λόγω πώλησης σε αλλοδαπούς, παρόλο που για να διαγραφούν από τα νηολόγια έχουν πάρει σχετική έγκριση από το ΥΕΝ, γίνονται ανακλήσεις των επαγγελματικών τους αδειών λόγω μη πραγματοποίησης ναύλων!

Παρόλο δε που οι πλοιοκτήτες προσκομίζουν τα στοιχεία περί ναύλωσης των σκαφών τους, όταν λαμβάνουν γνώση του γεγονότος συνήθως μετά από πρόσκληση της Εφορίας, οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας αρνούνται την διόρθωση της απόφασης βάσει των στοιχείων που προσκομίζονται από τους πλοιοκτήτες, με πρόσχημα ότι πέρασε ένα 60ήμερο από το γεγονός, παρόλο ότι το γεγονός το μαθαίνουν 2 ή και 3 χρόνια μετά!

Η Υπηρεσία μέχρι πρόσφατα, μετά την προσκόμιση των στοιχείων της ναύλωσης των σκαφών, έκανε ορθή επανάληψη της απόφασης ανάκλησης, και λυνότανε το πρόβλημα. Εδώ και λίγους μήνες, μετά την κατάργηση του ΥΕΝ και την υπαγωγή της αρμοδιότητας στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, επικαλούνται το 60ήμερο σαν πρόσχημα, και δεν λαμβάνουν υπ όψιν της τα στοιχεία που προσκομίζουμε. Καταλήγουμε λοιπόν στο παράδοξο, σκάφη τα οποία ναυλώθηκαν, να θεωρούνται ως σκάφη που δεν πραγματοποίησαν τις κατά νόμο απαραίτητες ημέρες, και να τιμωρούνται γι αυτό. Το πρόβλημα αυτό, τόσα χρόνια αντιμετωπιζόταν πολύ εύκολα: Προσκομίζαμε τα στοιχεία των ναυλώσεων, και λυνότανε άμεσα. Η πρακτική των τελευταίων μηνών, είναι εντελώς παράλογη.





Αντώνης Μάγγος

Thursday, March 25, 2010

Περάστε κόσμε

Την ώρα που εμείς πρέπει να αντιμετωπίσουμε την φορολογική λαίλαπα, τους άμεσους και τους έμμεσους φόρους, την δυσφήμιση της χώρας μας που έχει γίνει παγκόσμιος και ευρωπαϊκός περίγελος, την ανοργανωσιά και την έλλειψη υποδομών και την ανεπαρκή λειτουργία των υπαρχόντων, οι γείτονες μας «πουλάνε» τα νησιά μας σαν δικό τους τουριστικό προϊόν. Μπάτε σκύλοι αλέστε, και αλεστικά μην δώσετε.

Friday, March 19, 2010

Με ρώτησε ένας Γερμανός:

 Dear Antonios,


 I know what you mean, but how can it done legally in Greece ? What is the correct way ? Since all the years I did not learn how to do it in a legal way.

In Turkey you pay a specific amount/tax per bed you rent. But Turkey is an expemption, bcs they are not in the EC. In all other EC countries you can do subchartering without problem as you have a professional charterlicence.

It works likes this in caribbean, german baltic sea, australia, all over the world, but Greece does not provide a legal way as we have to understand. As long there is no problem it does not matter, but if... the argumentation against authorities must be : Tell me how to do it legally !

Do you have an answer on it ? Maybe Greece introduced meanwhile in conformity with the other EC countries its laws and there is something new, but noboday knows. Did you ever asked this question in the ministery or whoever is in charge of it.

 Friendly

----------------

και του απάντησα:

Dear ΧΧΧΧ,


I will try to explain to you in English, believe me it is not very easy for me. Yes, Greece is a strange place. Everything seems very complicated, especially for foreigners But there is a reason for everything. For example, if in Germany it would be out of the law to do business for me, it would be impossible to do it! But when in Greece was not legal for a foreigner to do business, you were doing it, without a problem...
(not only you, but many foreigners did it, sunsail first of all)

All over the world, when you do a business, you pay taxes in the end of the year. In Turkey, you prepay the taxes. In Greece, all this years, you are tax free. Isn't this strange? It is, but we are (as I told you) a very strange country.

In Germany for example, if I drive out of the rules, or I park my car where ever I want, I will be punished, especially because I am foreigner there and I didn't respect their country, but in Greece, all foreigners who respect the rules in their countries, they do what ever they want, unpunished.

But I have also a lot of questions, for Germany for example: Your prime minister is refusing to give us loans for example, but they don't mind to sell to a country that is ready to bank rope new submarines, more guns, more cars, more products. This is inexplicable to me.
Of course somebody can sub charter a boat in Greece. There is a legal way. If I want to sub charter your boat for example, I can do it for one season, or more. But, nobody does, because we are out of taxation only when we charter our own boats, that's the problem. The sub charterer have to go to the tax authorities, to get VAT number, to make books, to get an accountant, and in the end of the year to pay the taxes for the profit he makes. Then, there is no any problem with the tax authorities or with the charter license.



Best regards



Antonis Mangos

Monday, March 15, 2010

καλώς ορίσατε στο μπουρδέλο!

Το Σάββατο 13/3/2010 επέβαινα στο καράβι ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΞΠΡΕΣ των ΜΙΝΩΪΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΑΕ, που απέπλευσε στις 21:00 (τοπική ώρα) από Ανκόνα με προορισμό την Ηγουμενίτσα.

Αμέσως μετά τον απόπλου, μόλις βγήκαμε εκτός του λιμένα της Ανκόνας, ο πλοίαρχος του καραβιού ανακοίνωσε στα μεγάφωνα του καραβιού πως η άφιξη μας στην Ηγουμενίτσα θα είναι στις 12:00 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας, ότι ο καιρός ήταν καλός, η θάλασσα ήρεμη, κλπ.

Το πρωί, όταν ξυπνήσαμε, πολλοί παρατηρήσαμε πως το καράβι πήγαινε πιο αργά απ ότι συνήθως, αλλά αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει αντιληπτό με αντικειμενικό τρόπο, και μέσα στο πέλαγος μπορεί να σε ξεγελάσει εύκολα το μάτι σου.

Όμως, υπήρχε μια έντονη φημολογία στους επιβάτες του καραβιού, που αναφερόταν στο γεγονός ότι την πιο προηγούμενη ημέρα, λόγω της απεργίας στην Πάτρα και της καθυστέρησης στον απόπλου από Πάτρα προς Ανκόνα, το καράβι πήγε πολύ γρήγορα, και επιβαρύνθηκε με επιπλέον κόστος στα καύσιμα, και για λόγους οικονομίας στα καύσιμα πήγαινε σαν την κότα στο ταξίδι της επιστροφής για να εξοικονομηθεί το υπερβάλλον κόστος της πρώτης διαδρομής!!!

Αρχικά θεώρησα τις φημολογίες αυτές σαν ανυπόστατες διαδόσεις, αλλά το γεγονός είναι πως τελικά καταπλεύσαμε σε πλήρη μπουνάτσα, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας στις 15:30 ώρα Ελλάδος, δηλαδή με τρεισήμισι ώρες καθυστέρηση!
Ήδη κατέθεσα από τις 14:05 σχετικό έγγραφο παράπονο στον αξιωματικό που βρισκόταν δίπλα στην ρεσεψιόν, ο οποίος με διαβεβαίωσε πως θα διαβιβάσει στους αρμοδίους το παράπονο μου.

Δεδομένου ότι το καράβι δεν αντιμετώπισε καιρικές συνθήκες που θα δικαιολογούσαν κάποια καθυστέρηση, ούτε κάποιο μηχανικό πρόβλημα, διότι δεν έγινε κάποια διαδικασία επισκευής του καραβιού, απέπλευσε για την Πάτρα αμέσως μόλις αποβιβάστηκαν τα αυτοκίνητα, δεν αντιλαμβάνομαι την αιτία της καθυστέρησης, πέραν της δικαίωσης της φημολογίας περί οικονομίας των καυσίμων.

Δεν καταλαβαίνω πως αυξήθηκαν οι ώρες κατά τρεις-τρεισήμισι, βάσει των υπολογισμών του ίδιου του πλοιάρχου, μετά τον απόπλου.

Επειδή ταξίδευα χωρίς αυτοκίνητο, είχα οργανώσει τον τρόπο που θα έφευγα από Ηγουμενίτσα, μετά την ενημέρωση που είχαμε από τον πλοίαρχο για την προσδοκώμενη ώρα κατάπλου στην Ηγουμενίτσα. Μάλιστα, επειδή είναι θάλασσα και ποτέ δεν ξέρεις, είχα οργανώσει το πρόγραμμά μου με μια «λογική» καθυστέρηση της μιας ώρας, είχα πει δηλαδή να με περιμένουν στο λιμάνι κατά τις 13:00 ώρα Ελλάδος, και το πολύ πολύ θα ξόδευα τον χρόνο που περίσσευε πίνοντας έναν καφέ στο λιμάνι. Όλες αυτές τις συνενοήσεις τις έκανα, αφού άκουσα την ανακοίνωση στα μεγάφωνα για την ώρα άφιξης στην Ηγουμενίτσα.
Δεν είναι μόνο η ζημιά που υπέστηκα από την αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Αυτό που με πείραξε περισσότερο είναι η προσβολή που έγινε σε εμάς τους επιβάτες, όχι μόνο εγώ, όλοι είχαν κανονίσει το υπόλοιπο πρόγραμμα τους, και τινάχτηκε στον αέρα εντελώς αναίτια.
Μάλιστα, λόγω της καθυστέρησης και της ώρας της ημέρας που βρισκόμασταν, αναγκαστήκαμε να γευματίσουμε στο καράβι, να πιούμε επιπλέον καφέδες κλπ, σε καθόλου ευκαταφρόνητες τιμές, ενώ εάν το καράβι έφτανε στην ώρα του, δεν θα έκανε τόσες εισπράξεις. Άρα πέραν της όποιας οικονομίας στα καύσιμα, αυξήσανε και τις εισπράξεις τους.

Ο αξιωματικός που παρέλαβε το έγγραφο παράπονο μου, είχε την ευγένεια να μου δώσει σχετικό φωτοαντίγραφο, και πρόβαλε σαν δικαιολογία πως στην θάλασσα υπάρχουν απρόβλεπτοι λόγοι που δικαιολογούν καθυστερήσεις. Όταν όμως τον ρώτησα τι λόγος υπάρχει που εμείς καθυστερήσαμε, δεν είχα κάποια απάντηση, αφού επικρατούσε σε όλο το ταξίδι μπουνάτσα, και δεν υπήρχε κάποιο μηχανικό πρόβλημα.


-------------------------------------------------------------


Η έξοδος μας από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, σε καμία περίπτωση δεν ταιριάζει σε χώρα, αλλά ούτε σε οίκο ανοχής. Όταν μπαίνουμε στην Ιταλία, υπάρχουν λιμενικοί και Τελωνειακοί, όλα τα αυτοκίνητα περνάνε από έναν οπτικό έλεγχο, και δειγματοληπτικά ένα στα 10 αυτοκίνητα οδηγείται στην άκρη, και ελέγχεται σχολαστικά. Όταν από Αγγλία περνάς στην Γαλλία, το ίδιο. Το ίδιο από και προς την Ελβετία. Βλέπει ο επισκέπτης της χώρας κάποιους εκπροσώπους του κράτους να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Αντιθέτως, βγαίνοντας από την Ιταλία, δεν έλεγξε κανένας ποιοι είμαστε και τι κουβαλάμε, αφού προφανώς φεύγουμε από την χώρα και δεν τους ένοιαζε…

Φτάνοντας στην Ηγουμενίτσα, περνώντας την έξοδο του περιφραγμένου χώρου υπάρχει ένα Τελωνειακό φυλάκιο. Δεν ξέρω εάν αυτό συμβαίνει πάντα, αλλά το Σάββατο 13/3/2010 και ώρα 16:00 μμ, δεν υπήρχε ψυχή. Ούτε ένας υπάλληλος, έστω να μας κοιτάει, να καταλάβουμε πως μπαίνουμε σε κάποια χώρα, όχι σε ξέφραγο αμπέλι.

Η εικόνα της ερημιάς και της εγκατάλειψης, ήταν τόσο έντονη, που δεν μπορούσε να μην γίνει αντιληπτή από τον καθένα. Και καλά, όποιος οδηγηθεί στην Εγνατία οδό, αποκομίζει μια καλή εικόνα για την χώρα, σαν δεύτερη εντύπωση. Όποιος όμως κάνει το λάθος και κατευθυνθεί προς Άρτα, Ρίο, κλπ, παθαίνει πολιτισμικό σοκ. Ο δρόμος είναι απαράδεκτος τόσα χρόνια, και το ξέρουμε όλοι, αλλά δεν έχουν κάνει ούτε το στοιχειώδες που έκαναν τόσα χρόνια. Οι γραμμές του δρόμου είναι μισοσβησμένες, και το βράδυ, είναι σχεδόν αόρατες. Είναι εφιαλτικό να οδηγείς νύχτα σε τέτοιο δρόμο, με μισοσβησμένες γραμμές από πάνω.
Ξαφνικά, πριν το Αγρίνιο, πιάνεις το κομματάκι της Ιωνίας οδού που παραδόθηκε στην κυκλοφορία, και παίρνεις μια γεύση πως θα μπορούσε και πως θα έπρεπε να είναι ο δρόμος. Μετά, επιστρέφεις στον παλιό δρόμο, και καταθλίβεσαι για άλλη μια φορά.

Πληρώνεις 11,90 ευρώ την Γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου, και μετά φτάνεις στα διόδια της «εθνικής οδού» Ρίου Κορίνθου, όπου σου ζητάνε ξανά λεφτά, για να οδηγήσεις σε έναν δρόμο ουσιαστικά κλειστό λόγω έργων, όπου παίζεις την ζωή στο κορώνα γράμματα και αισθάνεσαι πως είσαι τυχερός που επέζησες όταν φτάσεις στην Κόρινθο. Αυτός ο δρόμος δεν είναι απλώς επικίνδυνος, είναι δολοφονικός, και έχουν το θράσος να ζητάνε να πληρώσουμε διόδια γι αυτόν. Είναι έγκλημα να βάζουν σε τέτοιον κίνδυνο την ζωή μας, κάποιοι θα έπρεπε να μας αποζημιώνουν γι αυτό, όχι να μας ζητάνε να τους πληρώσουμε από πάνω.

-------------------------------------------------

Υ.Γ. Βλέποντας εκ των υστέρων τα δρομολόγια των Μινωϊκών γραμμών από την ιστοσελίδα τους στο διαδίκτυο, διαπιστώνω πως… το καράβι όταν αποπλέει από Ανκόνα στις 19:00 μμ, καταπλέει στην Ηγουμενίτσα στις 12:30 το μεσημέρι της επόμενης ημέρας. Άρα είναι λογικό, εφόσον απέπλευσε στις 21:00, με 2 ώρες επιπλέον καθυστέρηση (λόγω της απεργίας στην Πάτρα κλπ), να φτάσει με αντίστοιχη καθυστέρηση στην Ηγουμενίτσα.
Προφανώς ο καπετάνιος ανακοίνωσε στα μεγάφωνα λάθος προβλεπόμενη ώρα κατάπλου, και από αυτό δημιουργήθηκε η παρεξήγηση.

Είναι τραγικό, για επαγγελματία αξιωματικό του εμπορικού ναυτικού, να ανακοινώνει στα μεγάφωνα λάθος ώρα άφιξης στον προορισμό, και να δημιουργεί τέτοιες παρεξηγήσεις και ταλαιπωρία στον προγραμματισμό μας. Εάν συνήθως φτάνει στην Ηγουμενίτσα γύρω στις 12:30 (εφόσον φύγει στις 19:00μμ), κι αφού καθυστέρησε επιπλέον στον απόπλου από Ανκόνα, γιατί ανακοίνωσε μετά τον απόπλου ο καπετάνιος την ίδια ώρα κατάπλου (και μάλιστα μισή ώρα νωρίτερα)? Ακόμα και μαθητής της δευτέρας δημοτικού θα μπορούσε να υπολογίσει καλύτερα!

Sunday, March 14, 2010

φταίω εγώ?

Ε, ναι λοιπόν φταίω εγώ.
Ε, λοιπόν φταίμε όλοι εμείς που αγαπάμε πραγματικά την πατρίδα…………………………


Φταίω εγώ που δεν μπορώ να καταλάβω το μεγαλείο της δημοκρατίας που ζω, η οποία ρίχνει το φταίξιμο σε μένα τον δημόσιο υπάλληλο και εκπαιδευτικό που μετά από 12 χρόνια παίρνω 1300 ευρώ και πρέπει να πληρώσω εγώ.

Φταίω εγώ που δεν είμαι πατριώτης όπως ο κ. Παπανδρέου και οι υπόλοιποι βουλευτές που δεν έχουν υπηρετήσει ποτέ οι περισσότεροι στο στρατό αλλά όμως νοιάζονται.

Φταίω εγώ που δεν μπορώ να καταλάβω ότι δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου βουλευτές, υπάλληλοι της βουλής, φοροφυγάδες, ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, πρόεδροι ποδοσφαιρικών ομάδων, ιδιοκτήτες εφημερίδων και τηλεοπτικών μέσων, είναι όλοι πιο ίσοι στα προνόμια από τους υπόλοπους και ίσως και πιο πατριώτες και για αυτό δεν θίγονται από τα μέτρα.

Φταίω εγώ που δεν λέω να κατανοήσω τους εθνικούς λόγους για τους οποίους οι δικηγόροι δεν καταβάλλουν ΦΠΑ, οι γιατροί δεν πληρώνουν φόρους, οι υπάλληλοι της βουλής παίρνουν 16 μισθούς.

Φταίω εγώ ο δημόσιος υπάλληλος που εκατομμύρια ευρώ δίνονται σε θνησιγενείς και μεταθανάτιες εφημερίδες μέσω κρατικών χρημάτων και σε ποδοσφαιρικές ομάδες.

Φταίω εγώ ο εκπαιδευτικός γιατί αντί να κάνω ιδιαίτερα και να μην έχω οικονομικό πρόβλημα περιμένω να μου δώσει μισθό το κράτος.

Φταίω εγώ γιατί δεν μπορώ να αντιληφτώ ότι πρέπει να δώσω ως πατριώτης και το 13 μισθό για να μπορούν οι εργολάβοι να φτιάχνουν δρόμους με τριπλάσιο κόστος από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Για να μπορούν οι ίδιοι εργολάβοι να εισπράττουν υπέρογκα ποσά από τα διόδια και μετά μέσα από τις εφημερίδες τους και τους σταθμούς τους να στοχοποιούν τους δημόσιους υπαλλήλους για το χάλι της οικονομίας. Για να μπορούν να προβάλλουν και να προωθούν τους πολιτικούς της αρεσκείας τους. Αλήθεια πόσοι Έλληνες εργάστηκαν στα μεγάλα έργα;

Φταίω εγώ που δεν νοιώθω πατριώτης για να δώσω και το 12ο μισθό στο κράτος για να μην αποδίδει κανένας καναλάρχης ασφαλιστικές εισφορές αγγελιόσημα και κάθε ιδιοκτήτης εφημερίδας να μπορεί να έχει αφορολόγητο ποσό από τον τζίρο του και να μπορούν συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι να είναι στη μισθοδοσία υπουργείων.

Φταίω εγώ που δεν έχω Πόρσε καγιεν και offshore εταιρεία όπως όλοι οι καλοί πατριώτες και που πιστεύω ότι νόμιμο είναι μόνο ότι είναι και ηθικο.

Φταίω εγώ ο προδότης της πατρίδας που δεν δίνω και τον 11ο μισθό μου για να μπορούν οι τράπεζες να δηλώνουν πριν λίγα χρόνια αστρονομικά κέρδη τετραπλάσια σε σχέση με τις ευρωπαικές και μόλις τα στελέχη τους έπεσαν έξω να τους δίνει το κράτος 22 δις €.Βλέπετε για να πλουτίσουν λίγοι πατριώτες τραπεζίτες πρέπει όλοι εμείς για 2 δις € να φάμε παντεσπάνι.

Φταίω εγώ ο τεμπέλης δημόσιος υπάλληλος που το κράτος χαρίζει δις σε φαρμακευτικές εταιρείες για εθνικούς λόγους και δεν συλλαμβάνει λαθρέμπορους καυσίμων όταν είναι πρόεδροι ΠΑΕ.

Φταίω εγώ που δεν είμαι τόσο πατριώτης για να βοηθήσω με το μισθό μου τους εργατικούς επιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα που έχουν τη χαμηλότερη φορολογία στην Ευρωζώνη και δεν φορολογούνται τα μερίσματά τους.

Φταίω εγώ λοιπόν που λόγω έλλειψης πατριωτισμού δεν μπορώ να αντέξω το γεγονός ότι για το κράτος εγώ ο εκπαιδευτικός των 1400 ευρώ θεωρούμαι δαπάνη περικοπτέα και ίσως και σπατάλη.

Για όλους αυτούς τους λόγους προχωρώ κι εγώ στα δικά μου επώδυνα πλην όμως αναγκαία μέτρα για την ανόρθωση της οικονομίας μας και παροτρύνω και όλους όσους νοιώθουν το ίδιο να τα ακολουθήσουν για το δύσκολο χρονικό διάστημα που έρχεται. Προτείνω λοιπόν σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους μέχρι να μας δώσουν πίσω τα χρήματα που μας παίρνουν τώρα ή μέχρι να φυλακιστούν κάποιοι πολιτικοί ή να δημευτούν περιουσίες φοροφυγάδων να θυμούνται τα εξής.

1. Δεν αγοράζω τίποτα πέρα από τα απολύτως αναγκαία. Για τα υπόλοιπα εάν δεν μου κάνουν επί τόπου έκπτωση 20% όσο και η απώλεια του εισοδήματός μου δεν τα αγοράζω. Ας κινηθεί η αγορά από τους τίμιους και εργατικούς υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα.

2. Δεν βγαίνω έξω για καφέ εάν δεν μειώσουν κατά 20% την τιμή του. Το ίδιο και για το σινεμά θέατρο και λοιπά.

3. Δεν αγοράζω εφημερίδα για λόγους τάξης καθώς όλες μας θεωρούν την αιτία του κακού αλλά και γιατί επιδοτούνται από το κράτος.

4. Δεν επιβραβεύω με τηλεθέαση δημοσιογράφους που επιχαίρουν ως είναι φυσικό σε μίσθαρνα γλοιώδη υποκείμενα οικονομικών συμφερόντων.

5. Δεν πιστεύω κανένα δημοσιογράφο αν δεν αποκαλύψουν ποιοι και πώς καταχράστηκαν δις € την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων; Αν δεν μας πούν πόσοι Έλληνες εργάτες επωφελήθηκαν των μεγάλων έργων και εάν καταβλήθηκαν οι εργατικές εισφορές; Εάν δεν μας πουν πόσα διόδια έπρεπε να πληρώνουμε και τι είδους κομπίνα γίνεται με τους εργολάβους που παίρνουν διόδια πριν κατασκευάσουν τους δρόμους. Εάν δεν μας αποκαλύψουν ποιοι δημοσιογράφοι πληρώνονται από υπουργεία.

Παρόλο δε που δεν είμαι και τόσο πατριώτης προτείνω στην κυβέρνηση που σίγουρα όλοι είναι πατριώτες τα εξής μέτρα περιμένοντας να μας πει και κάποιος πόσα δις € θα απέφεραν

1. Φορολόγηση 1% των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

2. Φορολόγηση 40 % των επιχειρήσεων.

3. Φυλάκιση για όσους δεν αποδίδουν ΦΠΑ

4. Φόρος 5% επί των στρατιωτικών δαπανών.

5. Παύση χρηματοδότησης ΠΑΕ και ΚΑΕ.

6. Παύση χρηματοδότησης ιδρυμάτων πρωθυπουργών.

7. Παύση χρηματοδότης εφημερίδων και ιδιωτικών καναλιών με κρατκή διαφήμιση

8. Οι πλούσιοι που φυλάσσονται από αστυνομικούς να καλύπτουν και τη μισθοδοσία τους

9. Οι επιχειρηματίες να συμβάλλουν και αυτοί επώνυμα αν όχι με 20% τουλάχιστον με 10% έκτακτη εισφορά ως καλοί πατριώτες που δεν είμαστε εμείς οι δημόσιοι υπάλληλοι.

10. Φόρος 10% στα έσοδα από τα διόδια χωρίς να αυξηθεί η τιμή γιατί οι εργολάβοι είναι και οι περισσότερο πατριώτες από όλους.

ΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙΣ

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΤΩΣΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΘΑ ΧΥΘΕΙ ΑΙΜΑ ΕΑΝ ΠΑΛΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΣΤΙΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΤΣΕΠΕΣ
 
Σημείωση: Αν και δεν είμαι δημόσιοςυπάλληλος, προσυπογράφω το πιο πάνω κείμενο που μου έστειλε ένας φίλος με email, και το δημοσιεύω στο μπλογκ μου κι εγώ...

Tuesday, March 9, 2010

9-3-2010

Εδώ και κάμποσες δεκαετίες, οι σπόροι ανήκουν σε κάποιες μεγάλες εταιρείες, και είναι παράνομο να έχεις σπόρους και να φυτεύεις ότι σου καπνίσει. Απλώς δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ στην Ελλάδα, η εξαφάνιση των σπόρων έγινε με ήπιο τρόπο.


Οι πατροπαράδοτοι σπόροι χάθηκαν όταν λανσάρανε τους νέους σπόρους, που βγάζανε περισσότερο προϊόν ανά στρέμμα, και πιο ανθεκτικό.

Κάποτε, θα έρθει η μέρα που... όποιος βρει παλιούς σπόρους, θα ισοδυναμεί με ανακάλυψη θησαυρού.

Εάν εφαρμοστεί η νομοθεσία, τότε δεν θα μπορεί ο καθένας να έχει το προβατάκι του, την κοτούλα του, κλπ. Αυτό που μας σώζει, είναι που είμαστε τόσο ανοργάνωτοι, που ακόμα κάνουμε ότι μας καπνίζει εν πολλοίς.

Μέσω του οικονομικού ελέγχου, μέσω της κρίσης που δημιούργησαν, έχουν φέρει την χώρα μας στο χείλος του γκρεμού. Ποιό χείλος δηλαδή, πέφτουμε προ πολλού. Αυτό που δεν πέτυχαν κάποτε με τα όπλα, το έκαναν με τις εξαγορές και την οικονομία.

Οι προδότες που έφεραν την χώρα σε αυτό το σημείο, έχουν το θράσος να παίρνουν μέτρα και καλά για την σωτηρία της χώρας, από αόρατους εχθρούς, τους κερδοσκόπους.

Μετά τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, τον πόλεμο κατά του πολέμου, τώρα προχωρήσαμε στον πόλεμο κατά της κερδοσκοπίας! Αόρατοι και ανύπαρκτοι εχθροί, είναι ο τρόπος που εφηύραν για να καθυποτάξουν όλο τον κόσμο.

Πράγματι έχουμε πόλεμο, αλλά... ο εχθρός δεν είναι αόρατος. Είναι αυτοί που μας κυβερνάνε. Προδότες και εθνικοί μειοδότες. Όσο καθυστερούμε το να βγούμε όλοι στους δρόμους, όχι απλώς να απεργήσουμε, αλλά να επαναστατήσουμε και να κάνουμε εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα, τόσο δεν πρόκειται τίποτα να αλλάξει.

Έχουμε από καιρό εμπεδώσει πως μας κυβερνάει ένα διευθυντήριο στις Βρυξέλες, και οι κυβερνήσεις μας είναι κάτι σαν τους διαχειριστές της πολυκατοικίας μας. Πως έγινε εθνική υπόθεση η κρίση, αφού το έθνος μας είναι προ πολλού υποταγμένο? Η χώρα μας, προ πολλού έχει γίνει προάστιο της Ευρώπης. Δεν έχουμε εθνική ανεξαρτησία, για να κινδυνεύουμε να την χάσουμε. Την ξεπούλησαν όλες μαζί οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης.

Για ποιό τουρισμό θα μιλάμε φέτος? Ποιός θα έρθει φέτος στην Ελλάδα? Εγώ είχα κάποια ναύλα που ψηνόντουσαν, και κανένα δεν έκλεισε. Σε κάποια περίμενα προκαταβολές, και δεν ήρθε καμία από δαύτες, και ακυρώθηκαν τα ναύλα. Και εδώ και ένα μήνα, δεν έχω ούτε ζήτηση. Ούτε μια.

Αλήθεια, εάν εσείς ήσασταν Γερμανοί ή Γάλλοι, και πιστεύατε πως στην Ελλάδα είμαστε όλοι κηφήνες, λαμόγια, απατεώνες, και διασκεδάζουμε με τα δικά τους λεφτά, θα ερχόσασταν ποτέ ξανά στην Ελλάδα?
Ή μήπως ξεχνάτε πως... η πραγματική οικονομική κρίση, δεν έχει χτυπήσει την Ελλάδα, αλλά την Γερμανία, την Γαλλία και την Αγγλία! Αυτοί έχουν το πρόβλημα. Εμείς δεν παράγουμε τίποτα, τι κρίση να έχουμε? Εμείς υπηρεσίες γκαρσονιού προσφέρουμε, και τίποτα παραπάνω.


----------------------------

Αλήθεια, σε ποιόν χρωστάμε?


Εάν σε δανείσω 1 εκατομμύριο δολάρια ας πούμε, και μου υπογράψεις ότι θα μου τα επιστρέψεις σε 10 χρόνια, με τόσο τόκο, εγώ αποκτώ αμέσως ένα χαρτί ότι από εσένα, που έχεις κάποια περιουσιακά στοιχεία, έχω απαίτηση 100 χιλιάδων τον χρόνο, συν τους τόκους.

Εσύ έχεις μια χώρα ας πούμε, η χώρα έχει εδάφη, έχει ορυκτό πλούτο, έχει μελλοντικά έσοδα από φορολογία, έχει κάποιο παραγόμενο προϊόν. Εγώ που σε δάνεισα 1 εκατομμύριο ευρώ, τι είχα? Τίποτα. Αέρα.

Απόκτησα όμως απαίτηση από κάποιον που έχει, και δημιούργησα την δικιά μου περιουσία, με την ίδια την απαίτηση από εσένα. Ότι και να πάρω από εσένα, είναι κέρδος. Και τι κάνω? Σου δανείζω για να αγοράσεις από εμένα τα προϊόντα που εγώ παράγω, όπλα, πετρέλαιο, αυτοκίνητα, αγροτικά προϊόντα που είχες αλλά σε έκανα να μην τα παράγεις πια... Και σε δανείζω όλο και πιο πολλά, και αγοράζεις όλο και περισσότερα, ώστε να είναι χαρούμενοι και ήσυχοι όσοι δουλεύουν για εμένα, και εσύ να υποδουλώνεσαι όλο και περισσότερο.

Τι είναι το χρήμα? Αέρας κοπανιστός!

Εκπαιδευτήκαμε να το θεωρούμε κάτι που έχει αξία, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα χαρτί ή ένα νούμερο σε κάποια λογιστική κατάσταση.

Υπάρχει κάποια χώρα που δεν οφείλει? Όχι! Όλες χρωστάνε!! Αυτό που δεν καταλαβαίνω, είναι σε ποιους χρωστάμε, ποιοι είναι αυτοί στους οποίους χρωστάμε, και τι είχαν ακριβώς σαν περιουσιακό στοιχείο, από το οποίο προκύπτει ότι όσα μας δάνεισαν δεν ήταν τίποτα παραπάνω από αέρας κοπανιστός?

Όλοι καταλαβαίνουμε πως μια κότα έχει κάποια αξία. Ένα παπούτσι επίσης. Εγώ χρειάζομαι την κότα για να φάω, κι εσύ το παπούτσι για να το φορέσεις. Τι πιο φυσιολογικό να αποτυπωθεί η αξία της κότας και του παπουτσιού, και να ανταλλάσουμε τα χρήματα που αντιπροσωπεύουν την αξία τους, όπως διαμορφώνεται από την προσφορά και την ζήτηση.

Τι χρωστάμε λοιπόν?

Δεν έχω καταλάβει!
Εάν πούμε πως μια βραχονησίδα του Αιγαίου κοστίζει όσο όλο μας το χρέος, πιθανόν να χρωστάμε απλώς μια βραχονησίδα. Μπορεί και δύο.

Τι είχαν λοιπόν όσοι μας δάνειζαν? Τίποτα. Τι κέρδισαν? 2 βραχονησίδες. Κάτι τέλος πάντων, κάτι από το τίποτα.

Tuesday, January 19, 2010

Και λίγη αλήθεια, δεν βλάπτει...

Η αλήθεια είναι πως και άλλες χώρες έχουν ελλείμματα της τάξης του 12,7%. Οι ΗΠΑ είναι μία από αυτές. Υπάρχουν χώρες των οποίων το χρέος υπερβαίνει το 120% του Ακαθάριστου Εθνικού τους Προϊόντος. Η Ιαπωνία φτάνει το 180%.

Η Ελλάδα όμως αποτελεί ειδική περίπτωση. Oχι μόνο γιατί είναι ο αδύναμος κρίκος μιας ισχυρής νομισματικής ένωσης ούτε γιατί παίζονται κερδοσκοπικά παιγνίδια.
Αυτά υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν.

Η ελληνική περίπτωση είναι διαφορετική, διότι η κρίση είναι καθολική και όχι μόνο δημοσιονομική. Ζούμε το τέλος ενός μοντέλου που διασπάθισε όσο χρήμα είχε να διασπαθίσει και την κατάρρευση του ιδεολογικού παραδείγματος που δικαιολογούσε αυτή τη διασπάθιση, με ωραία τάχα μου αριστερά λόγια.
Τα ελλείμματα και τα χρέη του κράτους δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου.

Το βασικότερο πρόβλημα της χώρας είναι ότι δεν έχει καταλήξει σε κανόνες συμβίωσης και στον τρόπο επιβολής τους· αυτό που απερίσκεπτα προσπερνάμε με τον όρο «νομιμότητα». Αν το καλοσκεφτούμε και το δημοσιονομικό, πρόβλημα νομιμότητας είναι.

Oλοι προσπαθούν να αρπάξουν από τον δημόσιο κορβανά ό, τι μπορούν και ελάχιστοι πληρώνουν φόρους. Η έλλειψη σεβασμού στη νομιμότητα δεν φαίνεται από το γεγονός ότι δεν δίνουν οι καταστηματάρχες αποδείξεις, οι οποίοι στο κάτω κάτω της γραφής ωφελούνται διότι κλέβουν τον ΦΠΑ. Φαίνεται από το γεγονός ότι και οι πελάτες δεν τις ζητούν, παρά το γεγονός πως βλάπτονται από τη φοροδιαφυγή.
Συζητήθηκαν πολύ το έλλειμμα νομιμότητας στην κορυφή, τα σκάνδαλα των πολιτικών και η διαφθορά των επιχειρήσεων. Ορθώς, διότι το ψάρι βρωμάει και στο κεφάλι.

Ελάχιστα όμως συζητάμε για την παραβατικότητα στα μεσαία και κατώτερα στρώματα. Δεν είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν, κυρίως είναι οι μικρομεσαίοι. Σε καμιά χώρα του κόσμου η τροφοδοσία των καταστημάτων δεν γίνεται τις ώρες αιχμής της κυκλοφορίας, παρά το γεγονός ότι ο νόμος προβλέπει τις πρώτες πρωινές ώρες. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν τόσα μηχανάκια που πηγαίνουν αντίθετα στους μονόδρομους. Πουθενά η αυθαίρετη δόμηση δεν θεωρήθηκε «δικαίωμα του λαού να στεγαστεί». Πουθενά η ρύπανση των τοίχων με αφίσες, αυτοκόλλητα και σπρέι, δεν θεωρείται «δικαίωμα έκφρασης». Πουθενά στον κόσμο η καταστροφή των πανεπιστημίων δεν προστατεύεται από κάποιο μεταφυσικό άσυλο και με τη δικαιολογία ότι επί χούντας μπήκε το τανκς στο Πολυτεχνείο. Πουθενά ένα κοινοβουλευτικό κόμμα δεν φτύνει έργω και λόγω τη δημοκρατία, όπως κάνει το ΚΚΕ, χωρίς να αντιδρά κανείς. Πουθενά δεν γίνονται καταλήψεις δημόσιων υπηρεσι ών -οι οποίες μάλιστα, όπως το ΙΚΑ, εξυπηρετούν τους πολίτες- στο πλαίσιο υποτίθεται της «διαμαρτυρίας». Εχουμε φτάσει να θεωρούμε το κλείσιμο των εθνικών οδών κάτι σαν εποχικό φαινόμενο και σίγουρα ως αποδεκτό τρόπο πάλης. Φτάσαμε να θεωρούμε «δημοκρατικό δικαίωμα» του ΚΚΕ να καταλαμβάνει στούντιο και να εκφωνεί τα δικά του δελτία ειδήσεων, του κ. Δημήτρη Στρατούλη να βγάζει πανό στη Βουλή και των φοιτητών να χτίζουν τους πρυτάνεις μέσα στα γραφεία τους. Η δε εφαρμογή του νόμου, η παραπομπή δηλαδή των παραβατών στη Δικαιοσύνη, θεωρείται «ποινικοποίηση των αγώνων». Δυστυχώς στην Ελλάδα, επειδή κάποτε η διαμαρτυρία ήταν παράνομη, τώρα κάθε παρανομία βαφτίζεται διαμαρτυρία. Και το χειρότερο; Δεν διαμαρτύρεται κανείς για τη στρέβλωση της λογικής και την παραβίαση των νόμων.

Μεγαλύτερο και από το δημοσιονομικό, είναι το πρόβλημα της παραβατικότητας.


Βεβαίως, η ανομία είναι σύμφυτη με την ιστορία του ελληνικού κράτους. Τώρα όμως η πολυπλοκότητα των κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων την κάνει δυσβάστακτη. Εχει πολλαπλό οικονομικό κόστος. Ολες αυτές οι μικρές παρανομίες συσσωρεύονται σαν κόκκοι άμμου στα γρανάζια της οικονομίας και την παραλύουν.

Εκατομμύρια παραγωγικές ώρες χάνονται στους δρόμους της Αθήνας (είναι η καρδιά της ελληνικής οικονομίας) επειδή δέκα ξεφορτώνουν εκτός του ωραρίου που προβλέπει ο νόμος, είκοσι παρκάρουν σε κεντρικές αρτηρίες και πενήντα διαδηλώνουν κλείνοντας τη Σταδίου.

Κυρίως, όμως, δημιουργείται κουλτούρα ανομίας, η οποία οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερη ανομία.

Μέχρι να φτάσουμε σε κάποιον Δεκέμβρη και στη πραγματική χρεοκοπία.

Sunday, January 17, 2010

κοροιδία σε όλο της το μεγαλείο

 

 
Τον Αύγουστο του 2008, υπογράφηκε από τον τότε αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Θ.Ρετζεπέρη, και από τον τότε Υπουργό ΥΕΝ Γ.Βουλγαράκη, η απόφαση της τροποποίησης του Γενικού Κανονισμού Λιμένων, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1535/4-8-2008.
Είναι ο γνωστός νόμος που θεωρεί μικρά σκάφη όσα σκάφη είναι ιδιωτικά μέχρι 12 μέτρα, και εκτός όλων των άλλων, προβλέπει να εφοδιάζονται τα σκάφη αυτά με άδεια εκτέλεσης πλόων.

Τα σκάφη από 10 μέχρι 12 μέτρα, αντί να εφοδιάζονται με ΠΓΕ, πληρώνουν κάτι παραπάνω, αλλά για 8 χρόνια έχουν την άδεια εκτέλεσης πλόων και ταξιδεύουν ανεμπόδιστα χωρίς πολλές διαδικασίες και τρέξιμο. Το κόστος (σε χαρτόσημα, παράβολα, έντυπα, κλπ) φτάνει σχεδόν τα 1000 ευρώ, το οποίο είναι υπέρογκο εάν υπολογίσουμε πως μέσα στο διάστημα των 8 ετών πριν την εφαρμογή αυτού του νόμου, θα έπρεπε να εφοδιαστεί το σκάφος 2 φορές με ΠΓΕ τετραετούς διάρκειας, με υποχρέωση ενδιάμεσης επιθεώρησης ανά διετία, με συνολικό κόστος εντύπων, παραβόλων κλπ, που δεν θα ξεπερνούσε τα 500 ευρώ, εάν χρησιμοποιηθούν τα τοπικά κλιμάκια του Λιμενικού Σώματος. Παρόλα αυτά, δεδομένου ότι οι ιδιοκτήτες των σκαφών αυτών γλυτώνουν από πολύ τρέξιμο (4 φορές μέσα στην 8ετία, 2 για επιθεώρηση ξηράς-θάλασσας, και άλλες 2 για ενδιάμεση θάλασσας), και δεδομένου ότι εάν χρησιμοποιηθούν οι διάφοροι ιδιωτικοί Νηογνώμονες το κόστος τελικά ξεπερνάει τα 1000 ευρώ (ενώ εάν χρησιμοποιηθούν τα τοπικά κλιμάκια ναι μεν το κόστος είναι σαφώς φθηνότερο, περίπου 500 ευρώ συνολικά), επειδή η όλη διαδικασία με το ΠΓΕ έχει εμπλοκή με γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούν χρόνο, οι ιδιοκτήτες των σκαφών χαιρέτησαν με ικανοποίηση τον νόμο αυτό και εφοδιάστηκαν με άδειες εκτέλεσης πλόων, αν και το κόστος της έκδοσης της άδειας εκτέλεσης πλόων για τα σκάφη 10-12 μέτρων είναι αρκετά τσουχτερό.

Ο γνωστός και μη εξαιρετέος Υπουργός του σκανδάλου του Βατοπεδίου, έχωσε και μια πονηρή παράγραφο στην απόφαση αυτή, η οποία αποσκοπεί μονάχα στην καταλήστευση των ανυποψίαστων ιδιοκτητών των σκαφών αυτών. Ο δεύτερος που υπογράφει αυτήν την απόφαση, είναι ο τότε αρχηγός, αυτός που πριν από λίγους μήνες είδαμε στην εκπομπή Ζούγκλα του κυρίου Τριανταφυλλόπουλου πως έβγαζε δρομολόγια για την μετακίνηση με τα πλωτά του Λ.Σ. του Εφραίμ της Μονής Βατοπεδίου.

Η παράγραφος με δυο λόγια ορίζει, πως όταν μεταβιβάζεται άνω του 50% ενός σκάφους της κατηγορίας αυτής, που είναι εφοδιασμένο με άδεια εκτέλεσης πλόων, η άδεια εκτέλεσης πλόων παύει να ισχύει, και ο νέος ιδιοκτήτης του σκάφους καλείται να πληρώσει εξ αρχής το κόστος των σχεδόν 1000 ευρώ.

Απορώ πως ο Σύνδεσμος που ασχολείται με τα μικρά σκάφη, ο ΣΕΚΑΠΛΑΣ-ΠΕΕΥ, δεν έχει αντιδράσει σε αυτήν την ληστρική τακτική, η μόνη εξήγηση που μπορώ να βρω είναι πως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η πώληση των σκαφών που παράγουν ή που εμπορεύονται, και τι ακολουθεί μετά από αυτό, τους έχει αφήσει αδιάφορους.
Το γεγονός είναι ότι κανένας δεν αγοράζει το 50% ενός σκάφους, ή εάν συμβεί κάτι τέτοιο, αυτό είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Ο κανόνας επίσης είναι πως σπάνια κάποιος κρατάει ένα σκάφος για τόσο μεγάλο διάστημα, πολύ πριν την συμπλήρωση 8 ετών, οι περισσότεροι αλλάζουν σκάφος, για πάρα πολλούς λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναπτύξω.

Δεδομένου δε ότι όλα τα υπάρχοντα σκάφη ήδη είναι στην κυριότητα και κατοχή των ιδιοκτητών τους για κάποια χρόνια, και μετά την εφαρμογή του νέου κανονισμού παρέδωσαν τα ΠΓΕ των σκαφών τους και εφοδιάστηκαν με άδειες εκτέλεσης πλόων, τις πλήρωσαν ακριβά, αλλά δεν γνωρίζουν πως όταν θα πουλήσουν το σκάφος τους, ο νέος ιδιοκτήτης θα κληθεί να ξαναπληρώσει το ίδιο κόστος. Ο υποψήφιος αγοραστής, ήδη καλείται να πληρώσει κατά την μεταβίβαση του σκάφους αρκετά έξοδα, χαρτόσημο μεταβίβασης, κόστος εντύπων, αδειών, κλπ καθώς και πιθανόν την αμοιβή ενός διεκπεραιωτή (γιατί το τρέξιμο είναι αρκετό, και για αν το κάνει ο ίδιος, πρέπει να έχει άφθονο χρόνο και υπομονή), και τελικά παραλαμβάνει μια άδεια εκτέλεσης πλόων που φαίνεται να είναι σε ισχύ για κάποια χρόνια ακόμα, και ανακαλύπτει ξαφνικά πως αυτή η άδεια θεωρείται ληγμένη, και πρέπει να πληρώσει άλλα 1000 ευρώ σχεδόν, για να παραλάβει νέα. Μάλιστα, εάν δεν νέα προσκομίσει βεβαίωση ναυπηγού, με ότι κόστος συνεπάγεται κι αυτή, δεν ισχύει η νέα άδεια για 8 χρόνια, αλλά για το υπολειπόμενο διάστημα της ισχύος της παλιάς άδειας!!! Τα υπάρχοντα σκάφη της κατηγορίας 10-12 μέτρων είναι ήδη νηολογημένα, οπότε παρόλο που έχουν άδεια εκτέλεσης πλόων αντί για ΠΓΕ, πληρώνουν φόρο πλοίου, πληρώνουν συνδρομές στο ΝΕΕ, και ακολουθούν κατά την μεταβίβαση ανάλογη διαδικασία σαν αυτήν που ακολουθούν τα πλοία.
Η νέα Υπουργός που είναι αρμόδια για τα θέματα της Ναυτιλίας Λ.Κατσέλη, το γνωρίζει άραγε αυτό το θέμα?

Από την άλλη, πόσο λογικό είναι να πληρώνει κάποιος αυτό το υπέρογκο κόστος επειδή αγόρασε ένα σκαφάκι, ενώ εάν το αγοράσει τμηματικά, δεν θα το πληρώσει? Κάποιος υποψιασμένος, πόσο δύσκολο είναι να συνεννοηθεί με τον πωλητή, να αγοράσει πρώτα το μισό, και μετά από ένα μικρό διάστημα να αγοράσει το άλλο μισό? Στις 2 διαδοχικές μεταβιβάσεις, η κάθε μια δεν θα ξεπερνά το 50% του σκάφους, οπότε δεν θα θεωρηθεί σε κάθε μια από αυτές τα μεταβιβάσεις πως η παλιά άδεια έπαυσε να ισχύει!!!
Θα πληρώσει το ίδιο χαρτόσημο μεταβίβασης, αφού θα πληρώνει κάθε φορά για το μισό σκάφος, άρα και την μισή αξία, οπότε με λίγο τρέξιμο παραπάνω, θα γλυτώσει το τσεκούρωμα!!!